LETS - CPA regio Arnhem

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

LETS

 

Luchtmacht Electronische en Technische School





KENNIS EN VAARDIGHEID

In 1938 werden, binnen het Wapen der Nederlandse Luchtvaart, de eerste gestructureerde opleidingen verzorgd die betrekking hadden op het luchtvaartgebeuren. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de diverse opleidingen geleidelijk aan ondergebracht op één locatie en is op 24 december 1947 de Technisch Opleidingsinrichting (TOI) Deelen opgericht.

De TOI Deelen is het overkoepelende orgaan van de Radio Radarschool Luchtmacht (RRL) en de Technische School Luchtmacht (TSL). Later zijn hier de Brandweeropleidingen en de Materieelopleidingen aan toegevoegd.
Er werd lesgegeven in allerlei gebouwen die in WO II door de Duitsers voor het Luftwaffe personeel waren gebouwd. In deze periode wordt, buiten het complex Vrijland aan de Koningsweg, tevens het complex Groot Heidekamp aan de Clement van Maasdijklaan in gebruik genomen.

In 1953 wordt de TOI Deelen ontbonden en worden de RRL en de TSL zelfstandige onderdelen. In 1954 vinden er voor beide scholen naamswijzigingen plaats. De RRL wordt de Luchtmacht Electronische School (LES) en de TSL de Luchtmacht Technische School (LTS).

Op 1 december 1959 worden de LES en de LTS samengevoegd en krijgt als naam Luchtmacht Electronische en Technische School (LETS). Alle opleidingen, gericht op het vliegbedrijf en de ondersteuning, worden dan op de LETS gegeven. Later werden hier aan toegevoegd de opleidingen voor de Geleide Wapens.

In de loop der jaren zijn er op de complexen Vrijland en Groot Heidekamp diversen gebouwen gerenoveerd om er instructie te kunnen geven. Omdat de behoefte aan opleidingen steeds maar bleef groeien en er aan de onderwijseisen steeds hogere eisen werden gesteld, was er grote behoefte aan nieuwbouw.

In 1975 werd er een commissie benoemd die een nieuw lesgebouw en later de renovatie van andere lesgebouwen moest voorbereiden. Dit resulteerde in 1979 in een, voor die tijd, modern en aan de wensen van de toekomstige gebruikers ontworpen lesgebouw nummer 85.


In de negentigerjaren stonden de opleidingen binnen de Krijgsmacht voor een grote reorganisatie. Voor de LETS betekende dit dat opleidingen die ook bij andere krijgsmachtdelen werden verzorgd, zoveel mogelijk moesten worden samengevoegd en dat de overige opleidingen naar het nieuw gevormde opleidingsinstituut op de Vlb. Woensdrecht moesten worden overgeplaatst.

Het een en ander heeft zijn beslag gekregen in 1999 waarna het complex aan de Clement van Maasdijklaan, waar de LETS was ondergebracht, is overgedragen aan de Koninklijke Landmacht en maakt nu deel uit van de "Oranje-kazerne".

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu