Kinheim - Kindel

Vertaling -

Een korte rondwandeling door de geschiedenis van Kinheim-Kindel

Over de oorsprong van het dorp ontbreken bepaalde documenten. Romeinse bakstenen en potscherven, die op de berghelling gevonden werden, wijzen op Romeinse nederzettingen. Dit bewijst ook de blootlegging van een Romeinse villa boven de gemeente Kindel. Volgens de naam echter gebeurde de grondlegging in de vroeg-frankische tijd. "Heim" is frankisch, "Kin" wordt van het Oudhoogduits "Chieu" wat "spar" betekend, afgeleid, zo dat hier dus oorspronkelijk een sparren- of dennenwoud moet geweest zijn.

Benedictijnse monniken, van de in het jaar 698 gestichte abdij Echternach, die volgens een ongedateerde oorkonde (tussen 845 en 869) van keizer Luther met de kapel in Kröv en de bijhorende wijnbergen beschonken werden, zullen hier aan de zonnige, achter de gemeente oprijzende bergruggen de eerste wijnstokken geplant hebben, die de kruidige Kinheimer "Rosenberg" te voorschijn toverden, die de grondsteen legde tot de populariteit van al zijn wijnen. Nog andere kloosters waren hier reeds vroeg vermogend, wat spreekt voor de voortreffelijkheid van de Kinheimse wijnen.

De kloosters St. Thomas aan de Kyll en de Cisterciënzers van Himmerod/Eifel worden reeds in een oorkonde van Richard von Daun op 22 augustus 1216 gemeld.

Naast de genoemde kloosters waren adellijke Grundherren (ambachtsheren) dragers van de wijncultuur in Kinheim. Daar zijn in het bijzonder het geslacht van "von Daun" te noemen, dat in het "Kröver Reich" als keizerlijke voogd een voorname rol speelde, tot in 1355 Heinrich Herr zu Daun, de voogdij in de gemeenten en gerechten van het "Kröver Reich" voor 600 kleine goudgulden jaarrente aan de aardsbisschop Boemond von Trier verkocht.

Het Daunse bezit - "Gragenhof" - werd in de 17de eeuw aan de Grafen von Hatzfeld verkocht, die het goed later aan de Graf von Spee nalieten. Buiten deze adellijke vrijhoven waren er nog meerdere weliswaar niet vrije hoven in Kinheim, bv. een "Hof am Berge", dat in 1468 Röbin von Lontzen aan zijn schoonzoon Peter von Daun verkocht.

Zo verdeelden zich tot de Franse Revolutie, adel, kloosters en andere grootgrondbezitters in het plaatselijke wijnbouwgebied. In recentere tijd behoorde Kinheim tot het toenmalige district Kröv. Tot het district behoorden de dorpen Kinheim met de zich op de tegenoverliggende Moselzijde bevindende deelgemeente Kindel en de deelgemeente Urzig Bahnhof, Kröv met deelgemeenten Kövenig en Urzig. Na de bestuurshervorming in 1969 fusioneerden de toenmalige districten Kröv en Bausendorf tot de tot vandaag bestaande fusiegemeente Kröv-Bausendorf.

Kinheim is tot nu een zelfstandige gemeente met eigen financiële autonomie, eigen gemeenteraad en burgemeester.