KB » Gezondheid » Ogen » Oogoefeningen

Oogoefeningen

N.B. Ik heb geen medische opleiding. Alles op deze pagina's heb ik uit boeken of van het Internet gehaald, en is niet gecontroleerd door medische professionals!


Uitvoering

Adem rustig en diep.

Terwijl je inademt: knipper een paar keer normaal zonder naar iets specifieks te kijken. Vul je longen volledig.

Terwijl je uitademt: sluit je ogen, ontspan, en blaas rustig al de lucht uit je longen. Herhaal in je hoofd tegelijkertijd het woord "Ontspan!". Hou je ogen de hele tijd zachtjes gesloten en ontspannen, en doe er niets bijzonders mee.

Het patroon wordt dus: inademen/open/rustig knipperen - uitademen/gesloten/ontspannen, enz.

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, astigmatisme, presbyopia, droge ogen syndroom.


Palmeren

Uitvoering

Bedek je ogen met je handen, zodat er geen licht binnen komt.

Details:

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid, stress, stabiele bijziendheid, droge ogen syndroom.


Rollen met de ogen

Uitvoering

Rol je ogen langzaam eerst de ene kant op, dan de andere kant. Probeer in elke richting zo ver mogelijk te komen.

Details:

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid, stabiele bijziendheid.


Uitvoering

Knijp je ogen stevig dicht, en tel tot 3. Open dan je ogen wijd, en knipper een paar keer normaal. Herhaal dit patroon van afwisselend dichtknijpen en openen/knipperen.

Probeer tijdens de oefening zo weinig mogelijk gebruik te maken van de spieren van je voorhoofd (niet fronzen!) en die rond je ogen, maar zoveel mogelijk van die in je oogleden.

Doel

Na de cyclus een aantal keren doorlopen te hebben worden de ogen aangenaam vochtig door de produktie van traanvloeistof.

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, stabiele bijziendheid, astigmatisme, presbyopia, droge ogen syndroom.


Door de vage zone

Uitvoering

Laat je blik langzaam dwalen langs de rand van een vaag object, en volg de voornaamste omtrekken. Als je bijziend bent kan je bv. naar een boom kijken, en de vormen van de takken tegen de hemel volgen. Als je verziend bent kan je een klein voorwerp dicht genoeg bij houden zodat het onscherp is. Blijf niet naar een punt staren, maar beweeg de ogen en volg de randen.

Als je dit een paar seconden gedaan hebt, bestudeer dan aandachtig het kleinste detail dat je kan zien, en probeer de precieze vorm vast te stellen. Probeer steeds kleinere details te zien, tot aan de grenzen van je waarneming. Een bijziend iemand zou naar een groep bladeren kunnen kijken, en proberen een individueel blad te onderscheiden. Verzienden kunnen kijken naar fijne details op het oppervlak van het voorwerp, zoals krassen in het metaal.

Gebruik geen trucs zoals je ogen enigszins dichtknijpen. Probeer kalm, ontspannen en beschouwend te kijken, en geleidelijk steeds kleinere details waar te nemen.

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, stabiele bijziendheid, presbyopia.


Klokrotatie

Uitvoering

Kijk naar een ver object recht voor je, en stel je voor dat je naar een gigantische klok kijkt met het ojbect in het centrum ervan. Hou je hoofd en schouders stil, en beweeg je ogen rustig zover als ze kunnen in de richting van de 9 op de klok, alsof je je linkeroor probeert te zien. Hou de oogspieren een paar seconden volledig gestrekt, en kijk niet naar iets speciaals. Ga dan terug naar het object in het centrum.

Ga nu naar de richting van de 10 op de klok, en blijf opnieuw een paar seconden in die stand. Ga weer terug naar het centrum. Herhaal dit patroon tot je alle 12 richtingen van de klok bij langs bent geweest.

Doe deze oefening vooral niet te snel.

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, stabiele bijziendheid, astigmatisme, presbyopia.


Uitvoering

Adem langzaam en diep.

Terwijl je inademt: knipper een paar keer normaal zonder naar iets specifieks te kijken. Vul je longen volledig.

Terwijl je uitademt: open en sluit je ogen herhaaldelijk zo snel mogelijk, en blaas rustig al de lucht uit je longen.

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, astigmatisme, presbyopia.


Vaag lezen

Uitvoering

Leg iets leesbaars omgekeerd in het gebied waar je niet scherp kan zien. Bijzienden leggen het zo ver mogelijk weg, verzienden leggen het op minder dan 7 cm van hun ogen. Kijk nu naar een willekeurig woord, en laat je blik er omheen gaan. Als je in staat bent individuele letters te zien, laat dan je blik rondom de letter gaan, concentreer je op de precieze vorm van de letter. Ga dan naar andere woorden en doe hetzelfde.

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, stabiele bijziendheid, astigmatisme, presbyopia, droge ogen syndroom.


Hydrotherapie

Uitvoering

Hou afwisselend een koud en warm nat washandje 30 seconden tegen je oogleden. Masseer je oogleden na afloop zachtjes met een droge (hand)doek.

Details:

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, stabiele bijziendheid, astigmatisme, presbyopia, droge ogen syndroom.


Pompen

Uitvoering

Kies 1 of meer objecten die meer dan 5 meter ver weg zijn, en iets wat dichtbij is (bv. een pen of je vinger). Kijk dan afwisselend naar het object dichtbij en het object ver weg. Je ogen moeten daardoor steeds opnieuw scherpstellen.

Details:

Doel

Deze oefening is goed voor progressieve bijziendheid, stabiele bijziendheid, hyperopia, presbyopia, staar.


Trombone spelen

Uitvoering

Hou met gestrekte arm een object zoals een pen vast, of gebruik 1 van je vingers. Beweeg het object langzaam naar je toe en dan weer van je af, terwijl je steeds probeert zo goed mogelijk scherp te stellen.

Details:

Doel

Deze oefening is goed voor presbyopia, hyperopia.


© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 10-6-2012 23:25:41