Zoals jullie weten is Theodoor Goudenfeit de schrijver van dit boek. Hij heeft in zijn boek niks over zichzelf verteld. Dit is heel jammer omdat hij toch een beroemd man was. Daarom heb ik, Perkamentus, dit deel toegevoegd aan het boek. Ik zal jullie wat vertellen over de man die dit meesterwerk schreef: Theodoor Goudenfeit.

Theodoor is geboren in 1911 te Nietbeek. Hij was de zoon van Piet en Ria Goudenfeit en had vier zussen. Thedoor had het zwaar te verduren thuis. Als enig jongetje werd hij vaak gepest door zijn oudere zussen die al naar Zweinstein gingen.

Omdat zijn vader en moeder het niet breed hadden, ging Theodoor niet naar de kleuterschool. Hij was ook niet voorbestemd om naar Zweinstein te gaan. Maar omdat Theodoor zo'n leergierig kind was, en erg koppig, mocht hij op 11-jarige leeftijd naar Zweinstein. Een droom kwam uit. Ook al had hij haveloze gewaden en waren zijn leermiddelen tweedehands, de jongen was gelukkig.

Al gauw bleek dat Theodoor een slimme jongen was. Hij was in alles goed, behalve Zwerkbal. Zwerkbal interesseerde hem niet, hij hield zich liever bezig met andere dingen. Theodoor werd gepest, omdat hij alleen met zijn neus in de boeken zat. Maar niks kon hem van de wijs brengen, Theodoor ging door waar hij mee bezig was. Hij werd klassenoudste en haalde maar liefst 15

S.L.I.J.M.B.A.L.len! Ook werd hij tot hoofdmonitor benoemd en haalde hij meerdere P.U.I.S.T.en binnen. In 1928 moest hij van school, hij was klaar met de opleiding. De jongen was radeloos, hij moest Zweinstein verlaten en werk gaan zoeken. Hij had geen flauw idee wat hij wilde worden. Uiteindelijk ging hij bij het Ministerie werken, maar al gauw kwam hij erachter dat dit niet was wat hij wilde. Theodoor wilde een boek schrijven, een boek over Zweinstein. Maar hoe moest hij dit aanpakken, hij had immers geen geld? Hij moest snel geld verdienen en er was één manier waarop dat kon: de LOTTO. En het lukte Theodoor ook nog, hij won een hoofdprijs met een lot!

Het was 1929 toen Theodoor begon met zijn boek. Zijn aantekeningen van vroeger werden uit de kast gehaald en hij ging aan de slag. Alleen wou hij eerst Zweinstein weer verkennen zodat hij zich alles weer zou herinneren. Hij kreeg toestemming van het toenmalige schoolhoofd, professor Wafelaar. Hij kreeg een kantoor dicht in de buurt van het mijne. Elke dag verkende hij de school, afdeling voor afdeling. Hij telde het aantal trappen en lokalen, hij meette de oppervlakte van de Grote Zaal en onderzocht de geschiedenis van Zweinstein uit. De hele bieb werd uitgeplozen en verloren boeken werden teruggevonden.

Twintig jaar later kwam op een dag de grote verrassing. Wafelaar werd Theodoor een beetje beu en vond dat het niet langer mocht duren. Net toen Wafelaar en ik in een hevige discussie verwikkeld waren, kwam op 12 oktober Theodoor met de mededeling dat zijn boek af was. We waren verbijsterd: het boek was eindelijk af!

De volgende dag vertrok Theodoor. Hij bedankte iedereen en ging weg, zonder iets na te laten. Een maand later kwam er echter een lading boeken aan, voor iedere leerling en leraar een. Ja, Theodoor was een goed man.

Het boek van Theodoor werd een bestseller. Over de hele wereld werd het verkocht, en de uitgever bleef maar boeken bijmaken. Dit is inmiddels, de 34e druk maar er zullen er ongetwijfeld meer komen.

Theodoor kreeg veel aanzien en verdiende veel geld, maar in al die tijd kreeg hij geen last van steralures. Hij bleef dezelfde goede man. Zijn geld schonk hij aan goede doelen, vooral veel aan het Fonds Toverbesef. Deze organisatie zorgt dat kinderen in arme landen toverstokken krijgen. Ook gaf Theodoor veel interviews, vooral met minder bekende kranten zodat die bekend werden. Theodoor was de lopende encyclopedie van Zweinstein.

Toen kwam in 1985 de sombere dag dat Theodoor stierf. Dat is nu een paar jaar geleden en het doet me nog steeds verdriet. Ik was net benoemd tot schoolhoofd van Zweinstein toen ik het hoorde. Direct vertrok ik naar Londen waar hij gestorven was in St. Holisto's voor Magische Ziektes en Zwaktes aan de verwondingen opgelopen bij een duel. Iemand wilde hem beroven van zijn geld, maar toen hij weigerde dit te geven werd hij getroffen door meerdere vloeken waarna hij neerstortte. Toen hij in St. Holisto's kwam was het al te laat.

Door zijn dood was het hele land in rep en roer. Een zoektocht naar de dader leverde niks op. Men vermoedt dat Heer Voldemort schuldig is aan de dood van Theodoor Goudenfeit, niemand heeft echter bewijzen.

Over de schrijver Goudenfeit

Albus Perkamentus

Harry Potter beginpagina

Home  *  Noot Perkamentus  *  Voorwoord  *   Over de schrijver  * 

De Stichting van Zweinstein  * Schoolhoofden  *  De Hal  *  De Grote Zaal