Huiswerk

Jaloezie is ook een van de zeven zonden. Zoek de legende op waarin verteld wordt hoe tovenaar Alderliefse, die in de Middeleeuwen leefde, heks Fennie Venijn een lesje leerde.

Ik ben professor Kist.

Ik kom jullie lesgeven in Geschiedenis van de Toverkunst.

We gaan het vandaag hebben over Ochtendwater.

Harry Potter

beginpagina

Inleiding

Tegenwoordig gebruiken vooral Dreuzels het Rad van Fortuin als een spel. Maar wij, tovenaars weten dat we nooit moeten vertrouwen op het Rad van Fortuin. Een rad zou maar zo magisch behekst kunnen zijn, dat leren we uit het verhaal van deze les.

Introductie * Spreuken + bezweringen * Toverdranken * Verzorging Fabeldieren  *  DreuzelkundeKruidenkunde * VTZK *

Astronomie  *  WaarzeggerijTransfiguratie * Geschiedenis vd toverkunst   

Carolus en Gibon

Ten tijde van het Romeinse Rijk leefde er een man die altijd geluk had. Zijn naam was Carolus Fortuinus. Geen ander mens had zoveel geluk als hij. Hij won alles wat er maar te winnen viel, en had daarom geld als water. Maar hij was een vreselijk mens. Carolus had mensen kunnen helpen met zijn geluk en zijn geld, maar hij maakte alleen maar van zijn geluk gebruik om voor zichzelf macht te verwerven of geld te verkrijgen van mensen die het juist niet konden missen.

De tovenaars in zijn omgeving vonden het maar niets dat Carolus'  geluk zo groot was. Ze probeerden hem in duels uit te schakelen, maar dit lukte maar niet: ook hierin had Carolus altijd geluk. 

Maar toen kwam een jonge geleerde tovenaar op de proppen, Gibon Nonlucus. Hij had niet zoveel geluk als Carolus, maar was juist uitermate slim. Hij bouwde een gigantisch Rad van Fortuin waarmee diverse grote prijzen te winnen zouden zijn. Carolus bouwde echter ook een bijzondere spreuk in het rad….. 

In overleg met de notabelen van het dorp, schreef Gibon een loterij uit waarbij zijn Rad van Fortuin de winnaar zou bepalen. De hoofdprijs zou het burgemeesterschap zijn. Gelukszoeker Carolus was de eerste die op de loterij af kwam. Gibon waarschuwde Carolus dat hij beter eerst goed de spreuk onderaan het rad kon lezen, maar Carolus vond dit niet nodig. Zelfbewust en hoogmoedig slingerde hij aan het rad, vastbesloten om vanaf die dag burgemeester te zijn. Het Rad draaide rond en kwam bij het vakje waarin 'Burgemeester' stond. Echter, het draaide nog een piepklein stukje verder, en stopte bij het vakje waarin "Dood" stond.  Voordat Carolus zijn frustaties kon uitschreeuwen, viel hij levenloos op de grond neer. Omstanders keken geschrokken toe en zagen dat de spreuk op het rad brandde in roodgloeiende letters:


Draai niet met een hoogmoed te groot,

Anders wordt die uwe dood.

Moraal

Zo zie je dat hoogmoed nooit goed is, dat ondervond Carolus maar al te goed. Gibon was geslaagd in zijn opzet. Na de dood van Carolus verborg Gibon het Rad van Fortuin en heeft niemand het ooit weer terug gezien.