Specialisatiessitemap

 

 

Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. De therapie is ontwikkeld door G. van der Bijl, D.O. Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.

Voor welke klachten kunt u bij een manueel therapeut terecht?
Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Voorbeelden zijn: rugklachten, nekklachten, knieklachten, en schouderklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm, enz.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
De klachten kunnen direct na of enige dagen na de behandeling verminderen. Er kan misschien wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals rŲntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de verwijzend arts. Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiŽnt het behandelplan vastgesteld. De behandeling kan bestaan uit: Specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan botstukken van gewrichten in de gehele bewegingsketen, waarin tijdens het onderzoek de stoornis werd vastgesteld. Soms wordt gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken, waarbij een 'knappend' of 'krakend' geluid wordt waargenomen. In voorkomende gevallen worden door de patiŽnt specifieke bewegingen uitgevoerd op aanwijzing van de therapeut om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of te verbeteren. Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig wordt de behandeling bijgesteld.

Alle onze fysiothera-
peuten zijn officieel
geregistreerd bij het
KNGF en/of de NVMT
en VMT.


NVMT Fysiotherapeut
   

0182 - 51 38 19
info@fysiotherapiegouda.nl

 

© 2011 Instituut Fysiotherapie Gouda