de Boer, Willem

Geslacht Man
Leeftijd 43
Geboren do 4 mei 1848 te Den Ilp (NL)
Overleden vr 8 jan 1892 te Landsmeer (NL)
Begraven
Beroep landman
Vader Pieter de Boer
Moeder Trijntje Stroo
1Trijntje de Boer (4)
1Guurtje de Boer (11)
1Pietertje de Boer (1)
K-huwelijk Pieter de Boer (3)
1Lobje de Boer
K-huwelijk Simon de Boer (13)
1Eefje de Boer (3)
1Jannetje de Boer (3)
K-huwelijk Jan de Boer
Huwelijk do 16 mei 1867 te Ilpendam (NL)
Met Dieuwertje Kalf
Kinderen (3) Pieter de Boer (7)
Trijntje de Boer (2)
Simon de Boer (1)
Notities Netty Baas meldt:
Willem en Dieuwertje woonden na hun huwelijk eerst in den Ilp 30, op het erf waar nu Bob Wals en Smedeman wonen. Omstreeks 1873 vestigden zij zich in een boerderij aan de oostzijde van het Noordeinde ( nr. 7-9) in Landsmeer. Het vermoeden is dat in de toen daar staande grote stolp meer stalruimte was. Zijn land lag namelijk dichter bij het oude adres dan bij het nieuwe. Ook hield hij zich bezig met het vetmesten van koeien op dezelfde wijze als zijn vader.
Hij had 2 knechten in dienst, Lontje Wals en Jacob Vos. Jacobs dochter Maartje trouwde later met Willems kleinzoon Pieter.
Willem overleed aan maagkanker.
In eerste instantie zette Dieuwertje Kalf de boerderij in afgeslankte vorm voort na het overlijden van Willem. Jacob Vos vertrok en liet een huisje bouwen aan de toen nog groene Weetskanaaldijk bij Watergang.
Dieuwertje woonde in de boerderij op Noordeinde 9.
Aan het eind van de negentiende eeuw zat de familie, waaronder ome Sijmen op een zondagmiddag in de boerderij bij Dieuwertje te kaarten. Er was een voorjaarsstorm, en ze hoorden op zolder gestommel. Ome Sijmen ging kijken maar zag geen onheil…..Achteraf bleek dat er een luik van de schoorsteen was gewaaid….
Enige tijd later stond het rieten dak van de boerderij in brand en is de stolp verloren gegaan. Dieuwertje Kalf liet van de verzekeringspenningen twee woningen op het perceel bouwen: een dubbel woonhuis en een huis dat iets kleiner was. In dit huis Noordeinde 9 ging zij wonen, in de Noorderkamer met bedstee, doorloop en een achtereind waarin ze gekookt zal hebben. Het dubbele huis en de zuidzijde van Noordeinde 9 verhuurde ze. Zo voorzag ze in haar onderhoud. (aldus Pieter de Boer)