open
source
software
groep
hcc noord-limburg


archief

oud Nieuws

Kubuntu 6 mei 08

linux lezing 3 okt 06

lezing CAcert 8 jan 08

Debian 5.0 "Lenny" released


terug

oud Nieuws

Op 11 november 2010 presenteerde Teus Hagen een rapport van een onderzoek op een bijeenkomst van de NLUUG najaars conferentie, waaruit blijkt dat er heel veel mis is met de beveiliging van de websites en het gebruik ervan, waarbij opviel dat vooral websites van banken, gezondheids-sites en websites van de overheid vaak slecht beveiligd zijn, en dat diensten als Facebook en  Linked-In soms zelfs beter beveiligd zijn. Ook blijkt dat de SSL/TLS-beveiliging vaak onvoldoende is, en het slotje in de browser weinig  informatie geeft over hoe goed een website beveiligd is. Meer is te lezen in het rapport, dat hier te vinden is: How SSL/TLS secured web sites are practised in internet land.

29 april is de nieuwste release van Ubuntu gepubliceerd: versie 10.04 genaamd "Lucid Lynx". Het is een versie met een lange-termijn ondersteuning (Long Term Support): Ubuntu sponsor Canonical gegarandeert voor de 32-bits desktop versie drie, voor de 64-bits-server variant vijf jaar te ondersteunen met security fixes en updates. Bovendien is er een netbook remix en een niet grafische alternate variant, bedoeld voor lastigere installatie. De OSS-groep verleent hulp bij update, installatie en eventueel eerste stappen.


Op zaterdag 31 oktober is de Linux Themadag georganiseerd in De Reehorst te Ede, waarop Linux-gebruikers elkaar konden ontmoeten. Zowel beginners als gevorderden waren hartelijk welkom. Zij konden kennismaken met alle initiatieven op het gebied van Linux die door HCC en externe partijen worden ondernomen. Bezoekers konden diverse interessante lezingen bijwonen voor beginners en gevorderden. Deze gaven inzicht in de enorme mogelijkheden van dit open source besturingssysteem. Daarnaast waren computerleveranciers ter plekke aanwezig om demonstraties te geven. Na afloop van de themadag kreeg de bezoeker een cd mee met de nieuwste versie van Ubuntu, een populair Linux-systeem. Eventueel kan de bezoeker deze later installeren op een van de install party's die in december en januari a.s. zullen plaatsvinden.

Tijdens de Ouverture 2009, (ook koop-)zondag 6 september, in de binnenstad van Venlo houdt de Open Source Software Groep weer Open Garage van 12:00 tot 17:00 op het adres Helschriksel 60. Demonstratie van en informatie over gratis en vrije besturingssystemen en software. Kom langs, al was het maar voor een praatje.

Dinsdagavond 28 juli ging ik (met enkele anderen) welgemutst naar de Witte Kerk voor de maandelijkse bijeenkomst van de Open Source Software werkgroep. Wat bleek daar? "DE" hcc had geen ruimte gereserveerd. Terwijl de hcc-agenda voor 28 juli toch aangeeft:
20:00 Open Source werkgroep
20:00 Beeldbewerking werkgroep
20:00 Internet werkgroep.
De verklaring is waarschijnlijk te vinden bij dinsdag 14 juli:
20:00 == Ingelast == Beeldbewerking werkgroep.
Toen is denk ik door de Beeldbewerking werkgroep maar gelijk, zonder enig overleg, zonder iemand iets te laten weten, 28 juli als hcc-avond geschrapt.
Afspraken respecteren en rekening houden met anderen hoort blijkbaar niet bij het hcc-fatsoen.

Debian 5.0 "Lenny" released
De termijn date -d @1234567890 is niet helemaal gehaald, maar toch nog als Valentijn-geschenk is de 5de versie van Debian GNU/Linux na bijna 2 jaar ontwikkeling op 14 februari verschenen. Onder de bijnaam Lenny zijn er, naast geactualiseerde software (Kernel 2.6.26, X.org 7.3, Gnome 2.22), meer dan 25.000 programma-pakketten, een grafische installer en - vergeleken met de vorige versie 4 (Etch) - een aanzienlijk beter vooraf geconfigureerde desktop.
Zie verder:
http://www.debian.org/News/2009/20090214
- Als eerder insserv is uitgevoerd om het opstarten sneller te maken, is een dist-upgrade van v.4 naar v.5 (vrijwel) niet mogelijk.
- Het (re)configureren van xorg is niet meer mogelijk met dpgk-reconfigure xserver-xorg, want daarmee zijn video-driver, muis en monitor eigenschappen niet meer in te stellen. Workaround: in live Knoppix v.5. met reconfigure een xorg.conf creëren, en dat kopiëren naar Lenny /etc/X11.

Demonstratie installatie Kubuntu Linux tijdens bijeenkomst op 6 mei
Tijdens de ledenbijeenkomst van HCC 6 mei hebben laten wij zien hoe Kubuntu Linux eenvoudig naast een bestaand Windows geïnstalleerd kan worden, en hoe het in gebruik wordt genomen. Bovendien is enige achtergrondinformatie gegeven. Voor iedereen interessant: met een Knoppix live cd wordt een harde schijf opnieuw ingedeeld, zonder de bestaande data te beschadigen, en het master boot record gered en weer terug gezet.
Bij de lezing kwamen de volgende onderdelen aan bod :
-een backup maken van de mbr met behulp van Knoppix
-de Windows partitie kleiner maken en partities creëren voor Kubuntu (gaat waarschijnlijk niet met Windows Vista)
-opstarten van de Kubuntu Linux Live CD en een tour langs de belangrijkste onderdelen van de live CD
-Kubuntu Linux installeren in 6 stappen
-er zijn enkele tools getoond voor o.a. het updaten van het systeem, nieuwe software toevoegen. en het configureren van enkele onderdelen.
Zie
LezingKubuntu6mei08.pdf.
Het voorgenomen demonstreren van de installatie mislukte overigens, omdat de door de hcc beschikbaar gestelde pc niet voldeed aan de gevraagde specificaties en bovendien faulty hardware bevatte. Dat doen we dus nog eens over.

Lezing over Linux door Teus Hagen
Dinsdagavond 3 oktober werd er een lezing gegeven over Linux door Teus Hagen, directeur van Stichting NLnet. Tijdens de lezing werd ingegaan op wat Linux is, voor wie Linux is bedoeld, wat zoal de mogelijkheden zijn van Linux en hoe je je eerste stappen zet met Linux. En hoe zet je een Linux systeem voor gebruik thuis op? Er waren een aantal CD's van enkele Linux distributies te krijgen zijn zoals SuSE, Knoppix en Ubuntu, zodat men Linux thuis direct zelf kan uitproberen. De Open Source werkgroep van HCC Noord Limburg zal hierbij ondersteuning bieden aan mensen die na deze avond Linux of andere open software willen gebruiken.
De lezing was vrij toegankelijk voor iedereen. De presentatie is hier te bekijken/te downloaden in
opendoc-formaat of in pdf-formaat .
Teus Hagen is een UNIX gebruiker (en ook Linux gebruiker) van het eerste uur, en begon in 1975 met UNIX. Hij is oprichter van de Nederlandse UNIX gebruikers groep NLUUG en initiatiefnemer van Europese netwerk (EUnet) in 1982, dat later uitgroeide tot o.a. NLnet, de eerste internet provider van Nederland (en Europa). Momenteel is hij algemeen directeur van Stichting NLnet, en is bekend binnen de hele UNIX en Linux wereld. Hij werkt al jaren voornamelijk met Linux. NLnet doet geen internet service verlening meer, maar sponsort Open Source netwerk technologie initiatieven over de hele wereld, met als doel om internet veiliger, effectiever en toegankelijker voor het publiek te maken.

Lezing over CAcert door Teus Hagen
Dinsdag 8 januari 2008 is door Teus Hagen een lezing gegeven worden, met als onderwerp: CAcert certificaten.
Zijn presentatie is hier te downloaden / te zien in
opendoc-formaat of als pdf.
Via CAcert vrij en kostenloos: uw digitale handtekening, email versleuteling en veiliging van web server communicatie.
CAcert is een internationaal publiekelijk initiatief, ondermeer ondersteund door de HCC, met meer dan 12.000 waarmerkers om ook u te voorzien van een gratis en vrij te gebruiken digitaal client en server certificaten. Via CAcert zijn er momenteel meer dan 150.000 certificaten uitgegeven. Of het nu Windows of Linux is, ze worden overal ter wereld gebruikt om computer gegevens en de communicatie te beveiligen en uw privacy te waarborgen. CAcert geniet enorme bekendheid binnen de internationale Open Source high tech gemeenschap. Met behulp van de CAcert leden, en vele commerciele instellingen zoals SUN/AMD, Tunix, Cisco, Net Appliance, NLnet, NLUUG, HCC en ISP BIT, is CAcert gemeenschap in staat om een van de beveiligste ondersteuning op het gebied van certificaten te geven en deze vrij aan iedereen ter beschikking te stellen. De presentatie is ingegaan op de mogelijkheden, het gebruik en wat erbij komt kijken om zo'n kostenloze service publiekelijk ter beschikbaar te kunnen stellen. Alsmede op de implicaties ten aanzien van privacy, identificatie en waarborging via de zg Web-of-Trust model.
Er was die avond gelegenheid gegeven om uw identiteit vast te stellen. Deze identiteits waarmerking is noodzakelijk ter verkrijging van zo'n digitaal certificaat, maar ook om mee te helpen binnen de CAcert gemeenschap ter verdere verspreiding van vrije certificaten. Er waren enkele waarmerkers van CAcert die avond hiertoe aanwezig.
Overigens zijn er natuurlijk alternatieven voor CAcert. Deze zijn er op commerciele basis, en/of werken maar zeer lokaal en/of hebben beduidend minder functionaliteit. Kortom kosten jaarlijks geld, of kunnen alleen gebruikt worden als email client certificaat.
Teus Hagen, is vice president van de Australische vereniging CAcert en meer dan vijf jaar actief binnen de CAcert gemeenschap. Teus Hagen maakt deel uit van de Stichting Oophaga welke voor CAcert de Nederlandse zaken behartigd, zoals ondermeer de hoog beveiligde wereld wijd opererende CAcert services en servers bij de ISP BIT in Ede.
Zie ook
http://en.wikipedia.org/wiki/CAcert.org of: http://www.cacert.org/index.php?id=0&lang=nl_NL


naar boven