'
bijgewerkt 1 januari 2018

opensource
softwaregroep
hcc noord-limburg

agenda

nieuws

over ons

contact

over OSS

over Linux

archief

tips & tricks

scripts


agenda

dinsdag 23 januari

  maandelijkse bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

dinsdag 30 januari

  extra bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

dinsdag 27 februari

  maandelijkse bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

dinsdag 27 maart

  maandelijkse bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

dinsdag 24 april

  maandelijkse bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

dinsdag 22 mei

  maandelijkse bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

dinsdag 29 mei

  extra bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

dinsdag 26 juni

  maandelijkse bijeenkomst oss-groep in de Witte kerk om 20:00

juli en augustus

  zomerstop


naar boven

nieuws

Gun XP-pc een nieuw leven . Presentatie installatie Xubuntu 14.04.Vanaf 8 april 2014 is het niet meer verantwoord om met Windows XP het internet op te gaan, laat staan gevoelige zaken als bankieren af te handelen. Gelukkig is er een (n.b. gratis) alternatief: Linux. Bijkomend voordeel is, dat ook aanvullende software als een officepakket of een beeldbewerker ook gratis is. Wij zullen demonstreren hoe de Linuxvariant Xubuntu in plaats van XP wordt geïnstalleerd. Bovendien zullen we wat kleine aanpassingen maken om het uiterlijk van XP te benaderen. Xubuntu is heel bescheiden: 192 MB geheugen, 5 GB schijfruimte, een Celeron op 700 Hz en 800x600 VGA is voldoende, hoewel meer natuurlijk beter is. Via Xubuntu.com is nu al de versie 12.04 LTS te downloaden in twee smaken, nl. de live cd Desktop van waaruit een installatie mogelijk is en de minimalistische Alternate met meer mogelijkheden. Zie http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu-cdimage-xubuntu/releases/12.04/release/. Na 17 april is er de nieuwe versie 14.04 beschikbaar, waarschijnlijk via http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu-cdimage-xubuntu/releases/14.04/release/.


naar boven

over ons

De linux/oss (open source software) -groep komt iedere vierde dinsdagavond van de maand bij elkaar om 20:00 uur in de Witte Kerk in Venlo-Noord.Het doel is onderlinge en wederzijdse ondersteuning, en het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van open source software, waaronder Linux, met daaraan gerelateerde hardware.Door de zeer praktische opzet van de werkgroep, is het essentieel dat de deelnemers een PC (met bij voorkeur een werkende Linux installatie) meebrengen. Ondanks de verschillen tussen de distributies, streven wij ernaar om met alle (gangbare) distributies te werken.De linux/oss-werkgroep wil ook aanwezig en zichtbaar zijn op de algemene bijeenkomsten van de afdeling. Het doel is om meer gelegenheden te hebben om ervaringen en kennis uit te wisselen. Bovendien streven wij ernaar om bezoekers buiten de groep bekend te maken met het fenomeen open en free software (en Linux), en hiermee de drempel te verlagen om er mee te beginnen.Dit willen wij doen door het verzorgen van demonstraties van crossplatform- en open source software, zoals:

categorie

gratis open source software

als alternatief voor bijvoorbeeld

besturingssysteem
tekstverwerkerofficepakket
web-browser
e-mail client
anti-virus
paginaopmaak
beeldbewerking
geluidbewerking
database
programmeeromgeving
compiler
games

Linux of BSD
AbiWord Open/LibreOffice
Firefox
Thunderbird
ClamWin en ClamAV
Scribust
he Gimp
Audacity
MySQL, HSQLDB of PostgreSQL
Lazarus en FreePascal
g++
FlightGear, Freeciv, Doom Legacy, Quake, Forge, Lin City

MS Windows Vista en ServerMS
Word of WordPerfect
Microsoft Office of Corel WordPerfect Office
MS Internet Explorer
Microsoft Outlook
McAffee of Norton Antivirus
Adobe InDesign of Quark Xpress
Adobe Photoshop of Corel Paint Shop Pro
MS Access, Microsoft SQL Server of Oracle
Borlands Delphi en ObjectPascal
Intel C++ Compiler
Microsoft Flight Simulator, Civilization 2Doom, Doom 2Quake, Sim City

En Microsoft Windows? Ja hoor: alle hiervoor genoemde open source programmas (en nog veel meer) zijn ook beschikbaar voor MS-Windows. Het is zelfs mogelijk om Linux als een programma binnen Windows te draaien.Bij voldoende belangstelling worden tijdens de groep-bijeenkomsten diverse themas besproken en in de praktijk gebracht, afhankelijk van de interesse en behoefte van de deelnemers. Enkele voorbeelden van mogelijke onderwerpen zijn:


Netwerken: samba, nfs, ftp, firewall, printersharing, cupsX-system: config, xvidtune, xmodmap, kde-hotkeysShell: commandos, scriptsCompileren: configure, make, install, checkinstall, alien, kernel, kernel-modulesDocumentatie: man, info, internetHotplug, udevLichtgewicht systeem: xfe, dillo, sylpheed, abiword, blackbox, rxvt, neditSystem-rescue met Knoppix o.i.d.Het aanpassen van de look en feel van de werkomgeving (weinig bekende en belangrijke instellingen)Het installeren van styles en themes voor de werkomgeving.Basisstructuur van de werkomgeving (KDE)

e-mail:  tjeerd.hamm.hcc|AT|home.nl  of  t.koops|AT|hccnet.nl


naar boven

over OSS

Alternatieve browsers, besturingssystemen, video-codecs, muziekformaten, bewerkingsprogrammas enzovoorts, van vrijwel elke internettoepassing en ieder computerprogramma is wel een open-sourceversie beschikbaar. Het belangrijkste kenmerk is dat de broncode voor iedereen beschikbaar is. Dat heeft een aantal opmerkelijke gevolgen:OSS-programmas kunnen in principe voor ieder besturingssysteem geschikt gemaakt worden. Vaak zijn er al kant-en-klare, uitvoerbare versies voor Windows, Mac OSX en/of Linux beschikbaar.Doordat iedereen de broncode kan bekijken, worden eventuele fouten of veiligheidsrisicos snel ontdekt en snel verbeterd. Bovendien worden de programmas door een grote gemeenschap van programmeurs steeds verder ontwikkeld.Oss-programmas zijn niet per definitie, maar toch bijna altijd gratis voor eindgebruikers.De online catalogus Swik.net geeft een overzicht van allerlei open-sourceprojecten. De site, opgezet door SourceLabs, biedt van ieder product documentatie, een faq, downloads en recensies. Ook kunnen ontwikkelaars elkaar informeren en bevragen via mailinglists. Gebruikers en ontwikkelaars kunnen niet alleen informatie opzoeken maar ook bewerken. Hiermee lijkt de catalogus op Wikipedia, een online encyclopedie die door iedereen kan worden verbeterd en aangevuld.


naar boven

over Linux

Linux is een vrij besturingssysteem, dat in 1992 voor het eerst op internet werd uitgebracht. Vervolgens hebben grote groepen hobbyisten, en later ook bedrijven het besturingssysteem verder mee ontwikkeld, en er een groot aantal applicaties voor geschreven. Vandaag kan Linux voor veel toepassingen een goed of soms zelfs beter alternatief zijn voor de bekende en veelgebruikte besturingssystemen.Bijzonder aan Linux en veel software die ervoor ontwikkeld is, is de licentie. Linux valt onder de General Public Licence (GPL), vrij vertaald Algemene Publieke Licentie. Deze licentie onderscheidt zich van andere licenties, door de gebruiker de rechten te geven de software vrij te kopiëren, de broncode te bekijken en zelfs te veranderen, zolang de licentie wordt mee gekopieerd en eventuele wijzigingen worden gedocumenteerd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Free Software Foundation  http://www.fsf.org en www.gnu.org. Linux is gratis te krijgen en te downloaden in verschillende distributies. Deze variëren van kaal en zeer gebruiksonvriendelijk tot zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Enkele gebruikersvriendelijke distributies zijn Fedora, SuSE en Mandriva. Één van de distributies voor de gevorderde Linux gebruiker is Debian. Voor Linux zijn een aantal grafische werkomgevingen gemaakt, waarvan KDE er een heel gebruikersvriendelijke is, met veel programmas, zoals office-toepassingen, grafische programmas en tools voor bijvoorbeeld het maken van CDs. Maar het beheren van Linux en het installeren van software kan nog vaak een grote uitdaging zijn. Ondanks dat wagen steeds meer computer gebruikers de stap om Linux te installeren en naast of zelfs in plaats van hun ander besturingssysteem te gebruiken. En hierbij gaat het niet meer alleen om doorgewinterde hobbyisten.De meeste UNIX en Linux gebruikers leren het besturingssysteem niet van de documentatie. In plaats daarvan leren zij het systeem van UNIX experts, die dit op dezelfde manier hebben geleerd. De meeste gebruikers doen op die manier operationele kennis op van delen van het besturingssysteem dat ze gebruiken, gebaseerd op de opgedane ervaring.


naar boven