Een Deeltijd Studente

Liesbeth Bielsma-Rustenburg (deeltijdstudente)

    foto

 

" Wat doe jij eigenlijk?" wordt mij wel eens gevraagd. Afhankelijk van de context waarin die vraag wordt gesteld antwoord ik dan: "Controles voor de belastingdienst" of "Fiscaal recht". Het eerste antwoord levert vaak de meest smeuïge  -maar zo langzamerhand ook oervervelende wordende- verjaardagsverhalen op, bij het laatste variëren de reacties van "Goh, dan heb je het zeker wel druk?" tot "Hoe haal je dat nou in je hersens!"

Nu moet ik toegeven dat ik op de middelbare school, net als de meeste scholieren overigens, niet bepaald een carrière bij de belastingdienst ambieerde, laat staan dat een studie fiscaal recht op mijn verlanglijstje stond. Maar het kan raar lopen. Vanaf oktober 1975 loop ik al rond bij de belastingdienst en in februari 2003 ben ik halsoverkop met mijn studie fiscaal recht begonnen. Halsoverkop, omdat de verkorte studie fiscaal recht voor belastingcontroleurs zou verdwijnen, dus als ik wat wilde dan moest ik snel beslissen, en met mij een aantal collega's. Zij trokken mij eigenlijk over de streep. Het aantal personen van de Hoornse belastingdienst in combinatie met de wijze van aanmelden/aanvragen van vrijstellingen etc. bij de studiebegeleider had een goedgetraind arrestatieteam overigens niet misstaan en leverde ons ook prompt de bijnaam "Hoornse maffia" op. Voor ik het wist zat ik dus in een collegezaal en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Ik ervaar het als een voordeel dat ik al een tijdje rondloop op deze aardbol. Veel onderwerpen, bijvoorbeeld op het gebied van het privaatrecht, zijn herkenbaar. Daarnaast sluit de studie goed aan bij de opleidingen/bijscholingen van mijn werkgever en bij mijn werk. En last but not least: ik verbaas me tot op de dag van vandaag, dat ik de studie fiscaal recht gewoon leuk vind om te doen.

Een deeltijdstudent is eigenlijk een fulltime deeltijder. Ik ben daar geen uitzondering op. De combinatie fiscale studie-"fiscaal werk" is eigenlijk ideaal, maar heeft ook zijn nadelen. Het is niet alleen een probaat middel tegen de algehele afstomping, maar het betekent ook schipperen met je tijd en vooral prioriteiten stellen. Dat levert wel eens problemen op, vooral als je weer aan de tijdslimiet zit van je zoveelste essay. En dat is meteen het enige minpunt. Een voordeel van het schrijven van een essay is dat je je verdiept in een bepaald onderdeel (overigens hebben naar mijn idee de meeste deeltijdstudenten al een "fiscale baan", waarbij zij zich bij tijd en wijle al verdiepen in een bepaald fiscaal onderwerp). Een ander voordeel is, dat je tentamen niet afhangt van één cijfer, omdat het cijfer voor het essay ook meetelt. Nadeel, vooral voor de deeltijdstudent, is het gebrek aan tijd, waardoor je een aantal onderwerpen van de "reguliere colleges" (deels) mist. Daarnaast is het door die essays eigenlijk ondoenlijk om twee vakken naast elkaar te volgen, wat weer studievertraging betekent. Afgezien van de tijdsdruk (wat overigens naar mijn mening bij veel studies speelt) zijn mijn ervaringen met de studie fiscaal recht positief. Daarbij mag overigens wel vermeld worden dat het secretariaat (mw. Zijlstra en nu Wendy Swart) een prettige uitzondering vormt op wat tegenwoordig haast regel lijkt te worden: deze medewerkster(s) zijn wél bereikbaar, bellen ook terug, of zorgen zelfs dat je wordt teruggebeld!

- Home page - Inhoud studie - Om en rond de studie - De praktijk -


INHOUD STUDIE

Studie in het kort
Studieprogramma
Tentamen informatie
De docenten

OM EN ROND DE STUDIE

Columns
Studenten over de studie
Amsterdam
Porta Adriani
Studentenverenigingen Uitwisseling buitenland

DE PRAKTIJK
Wat kun je later doen met de studie?

Belastingrecht studeren in Amsterdam