De praktijk - Wat kun je later doen met de studie

Na afronding van het bachelor- en master gedeelte bent u volwaardig fiscaal jurist. Met de opleiding kunt u veel kanten uit.
Ten eerste kunt u bij de overheid gaan werken.
Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst , één van de grootste werkgevers van ons land. De Belastingdienst werkt vaak in teams (bijvoorbeeld grote ondernemingen, particulieren, horeca, etc) die bijvoorbeeld alle soorten belastingen van één onderneming behandelen (dus BTW, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting).

Een andere werkgever is het Ministerie van Financiën. U werkt dan bijvoorbeeld aan nieuwe wetsvoorstellen en aan fiscaal beleid dat door de Belastingdienst moet worden uitgevoerd.

Wilbert Nieuwenhuizen

"Ik heb gewerkt bij de belastingdienst en belastingadvieskantoren, en werk nu als zelfstandig BTW-adviseur, raadsheer plv. bij het Hof Arnhem en docent op de Universiteit. Al mijn werkkringen waren in één woord geweldig. Je verveelt je geen moment, het is altijd uitdagend werk."

   

Renate Ridderhof (British Telecom)
Een oud-studente over het nut van de studie

Ook de rechterlijke macht is een grote werkgever. Als fiscalist kunt bij de rechtbank werken als rechter of als raadsheer bij een gerechtshof. Ook kunt u als gerechtssecretaris, griffier of juridisch medewerker bij de Hoge Raad aan de slag. Ook gemeenten en provinciën hebben fiscalisten nodig en ten slotte kunt u bij een van de afdelingen belastingrecht op de universiteit gaan werken. Een proefschrift schrijven behoort dan tot de mogelijkheden of als universitair docent of hoogleraar het belastingrecht bestuderen en doceren.

Naast de overheid kunt u bij diverse private ondernemingen gaan werken. Een grote werkgever zijn de diverse kantoren die zich specialiseren in het geven van belastingadviezen en opstellen van aangiften. Er zijn veel van dergelijke kantoren. Men heeft de wat kleinere kantoren die zich in het algemeen meer richten op het midden- en kleinbedrijf . Andere kleine kantoren zijn heel specialistisch. Doen bijvoorbeeld alleen fiscale advocatuur , geven alleen adviezen aan (top)sporters en artiesten of doen alleen BTW-zaken . Zeker niet onvermeld mogen hier blijven de grote gemengde advocatenkantoren van naam (zoals Loyens Loeff, Stibbe, De Brauw,  e.d.).

Grotere kantoren doen vaak veel meer, maar zijn ook heel divers. Zo hebben we de zogenoemde big four (PriceWaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young en KPMG die accountancy met advisering over verschillende financiële zaken combineren. Ook hebben we kantoren die de advocatuur met belastingadviezen combineren.

Veel van de grote kantoren hebben aparte afdelingen die zich specialiseren. Zo kunt u zich specialiseren in o.a. internationaal belastingrecht, fusies en overnames, BTW en douane, bank en effectenrecht, loonbelasting, overheidsbedrijven, pensioenen, procesvoering, etc.

Veel grote ondernemingen hebben een aparte belastingafdeling om hun fiscale zalen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan grote multinationals zoals Unilever, Philips, Ahold, ING, IKEA, etc., maar ook kleinere ondernemingen hebben dit soms. Ook hier kunt dus aan de slag.

- Home page - Inhoud studie - Om en rond de studie - De praktijk -


INHOUD STUDIE

Studie in het kort
Studieprogramma
Tentamen informatie
De docenten

OM EN ROND DE STUDIE

Columns
Studenten over de studie
Amsterdam
Porta Adriani
Studentenverenigingen Uitwisseling buitenland

DE PRAKTIJK
Wat kun je later doen met de studie?

Belastingrecht studeren in Amsterdam