pagina aangepast
30-1-2002
 

Restauratie Kruse orgel Nieuwland


  Kruse
-
zijn leven
-
zijn werk
  De conditie van het orgel was in de 25 jaar na de herbouw van 1957 langzamerhand verslechterd. In 1983 wordt de Orgelcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk ingeschakeld. De heer A. van Beek, gecommitteerde van de Commissie, onderzoekt het orgel en brengt een rapport uit. Na een korte beschrijving van de geschiedenis en de dispositie vervolgt hij:

"Enerzijds ademt het instrument nog de geest van de kunstzinnigheid en degelijkheid van de 19e eeuwse Friese orgelbouw, anderzijds heeft het enkele kenmerken die wijzen naar het latere verval. Deze gegevens tegen elkaar afwegend en het uiterlijk en de gebruikswaarde daarbij betrekkend, komen wij tot de conclusie dat het de voorkeur verdient het instrument zorgvuldig te conserveren.

De toestand van het orgel is verre van optimaal. Alle onderdelen behoeven een zorgvuldig herstel. Indien dit niet geschiedt zal het orgel in het volgende stookseizoen nog nauwelijks of geheel niet bespeelbaar zijn".

Verder geeft hij uiteraard een opsomming van de noodzakelijk geachte werkzaamheden en de geschatte kosten. Ook doet hij aanbevelingen over de uit te nodigen orgelmakers. De Fa. Flentrop te Zaandam voert het werk uit.

  • De windlade wordt volledig gerestaureerd.
  • Het pijpwerk waar nodig hersteld.
  • Het mechaniek wordt geheel nagezien en gerepareerd.
  • De balg wordt op een aantal plaatsen gedicht.
  • Er wordt een nieuwe ventilator geplaatst.
  • Er wordt een Cornet IV discant op een kantsleep toegevoegd, afkomstig uit het orgel in de Grote Kerk te Edam, waar het omstreeks 1895 door de orgelmaker Jurriaans werd geplaatst. Enkele jaren geleden werd deze stem in het kader van een restauratie uit dit orgel verwijderd, omdat zij niet in dit veel oudere instrument paste. Het register past echter wel bij het pijpwerk van het orgel in Nieuwland.
  • Het uiterlijk van het orgel wordt verfraaid. De orgelmakers polijsten de frontpijpen en vergulden de labia.
  • Het schilderwerk wordt verzorgd door Schildersbedrijf Evert Vink in Leerdam (inclusief bladgoud en behandeling tegen houtworm). Dit laatste onder verantwoordelijkheid van Architectenbureau Ir. T.van Hoogevest te Amersfoort.

Op 11 februari 1984 wordt het orgel weer aan de Kerkvoogdij overgedragen. Het wordt gepresenteerd door de adviseur, terwijl ook burgemeester T. den Breejen het orgel laat spreken.

Sindsdien is het orgel in onderhoud bij de Fa. Flentrop Orgelbouw B.V. te Zaandam: de jaarlijkse stem- en onderhoudsbeurt.

   
  Orgel Nieuwland
-
geschiedenis
-
beschrijving
   
Orgelhobby
  Nieuws
Vragen
Orgelconcours
 
  Homepage
  Links
E-mail