BOEZEM- EN AFVALWATER
 

 Boezemwater 
De Haarlemmer trekvaart, het Oegstgeesterkanaal en de daarmee in verbinding staande hoofdsloten liggen op z.g. boezempeil, Dat wil zeggen dat het water binnen het hele Hoogheemraadschap een systeem vormt en direct via de boezemgemalen in Katwijk, Halfweg en Gouda wordt opgepompt om al dan niet via een rivier of kanaal op zee te lozen.
Het gemaal in Katwijk waarop het Oegstgeesterkanaal uitmond heeft in 2011 een grotere bemalingscapaciteit gekregen om de gevolgen van de grotere regenval in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Nadeel van de 'oude' pompen was dat ze bij een hoge zeestand moeilijk tegen die druk konden opwerken en dus minder presteerden. De nieuwe installatie krijgt vier pompen die elektrisch worden aangedreven. Deze pompen voeren dan per seconde 94 m3 af (voor de verbouwing was dat 54 m3/sec) en bij een hoge zeestand nog altijd 75 m3.

Voor de verbouwing was het mogelijk op natuurlijke wijze water te lozen; dat kan alleen als de zeestand lager is dan de waterstand in de boezem van Rijnland. Tijdens dat 'natuurlijk lozen', via kokers onder het gemaal, is het voor bijvoorbeeld glasaal mogelijk naar zoet water te trekken om daar tot paling op te groeien. Na de verbouwing is 'natuurlijk lozen' niet meer mogelijk; voor de intrek van de glasaal is daarom een aparte vispassage aangebracht.

 Regen- en grondwater 
In parken, tuinen, weilanden en duinen zakt al het regenwater de grond in en komt zo bij het grondwater terecht. Een groot deel van het oppervlak van een stad of dorp wordt gevormd door dajen, straten en pleinen. Het regenwater dat daar valt gaat direct het riool in. Bij extreem zware regenval kan het riool het aangevoerde water niet aan en komt het zwaar vervuilde rioolwater via een zo genaamde overstort in het oppervlaktewater (sloot of vaart) terecht.
Sommige wijken van Oegstgeest (Poelgeest, Oudenhof-zuid) hebben een gedeeltelijk apart regenwaterafvoersysteem waarover later meer.
Figuur Gemeente Rijswijk: https://www.rijswijk.nl/grondwater/wat-is-grondwater

 Afvalwater en riolering 
Het bad loopt leeg, het toilet is doorgetrokken, was- en afwasmachine hebben hun werk gedaan. Al dat afvalwater moet weer ergens heen. Het riool in en dan op naar het laagste punt. Ook veel regenwater gaat het riool in, via regenpijpen en straatputten. En dan? Waar wordt al dat water heen geperst? Via buizen en pompen naar een zuiverings-installatie. Maar welke, in Leiden of Katwijk? En hoe gaat dat in z'n werk? Wie gaat daar over, de Gemeente of het Hoogheemraadschap Rijnland?
 
Informatie die nog volgt
  • Rioolsysteem, riolelen, persleidingen
  • Overstort en berging
  • Afvoer riool- en regenwater
  • Rioolwaterzuivering
  • Verdere afvoer naar de kust
  • Sites met meer informatie

pijlfoto rechts: rioolwaterzuiveringsinstallatie Katwijk

 

Dit hoofdstuk moet nog een (Oegstgeester) invulling krijgen.
De nieuwsgierige bezoeker kan intussen terecht bij een van de onderstaande sites.
 

Het riool
Erg mooie website met informatie over het riool voor iedereen. Bedoeld om een algemeen publiek te informeren over riolering en water in de stad. Voor een kennismaking in vogelvlucht is een speciale promotiefilm aanwezig.
 
 

 klik 
pijl
Hoogheemraadschap Rijnland
Rijnland is de waterbeheerder voor een groot gedeelte van Noord-Holland en Zuid-Holland. Simpel gezegd: Rijnland houdt uw voeten droog, het water schoon en de zee buiten de deur!
 
 

 klik 
pijl
Riool logo Rijnland logo

     naar begin van deze pagina -