GROEN  IN  EN  NABIJ  OEGSTGEEST  

 
Oegstgeest is rijk aan groen. Van oudsher zijn er enkele oude buitenplaatsen die hiertoe bijdragen. Parken en groenstroken in het oude en nieuwe gedeelte dragen bij aan het groene imago.
Recent zijn nog enkele parken en groenvoorzieningen tot stand gekomen. In ontwikkeling is nog het moeraspark in de Klaas Hennepoelpolder en het wijkpark in de wijk Poelgeest.
 
 Klein groen 

liHofbrouckerpark
liF.B.Holzpark
liJan Wilspark
liIrispark
liHendrik Kraemerpark
liMien Ruyspark
liJan Wilspark
liJan David Zocherpark
liWijkpark Poelgeest
liLandskroon
 Speciaal groen 

liVlindertuin
liKruidentuin

 Groot groen 

liEndegeest
liKlinkenbergerplas
liOud-Poelgeest
liRhijngeest
li Bos van Wyckerslooth
 Grenzend aan Oegstgeest 

liBos van Bosman (Leiden)
liHeempark (Leiden)
liHennepoel/Veerpolder
     (Warmond)
liLeidse Hout (Leiden)
 
 En even verderop . . .  

liHuys te Warmond (Warmond)
liKoudenhoorn (Warmond)
liKagerzoom (Warmond/Leiden)
liBoterhuispolder (Leiderdorp)
 


 
  Klein groen (parken)  

Irispark
"Hoogspanningspark" Hofbroukerpark Jan David Zocherpark  Irispark met figuur en molen

Hofbrouckerpark
Klein maar sierlijk park met enkele voorzieningen voor de jeugd waaronder een skatebaan en een bescheiden speeltuin.
Mooie waterpartij met rhododendrons.
Niet zo lang geleden zijn er enige nieuwe bomen geplant. De meest in het oogspringende verandering is de rij amberbomen langs de sloot aan de zuidkant van de Hofbrouckerlaan.

J.B.Holtzpark
Klein centraal gelegen open park in Haaswijk met een bescheiden speeltuin.

Jan Wilspark of "Hoogspanningspark"
Dank zij de hoogspanningsmasten beschikt Haaswijk over een fraai aangelegde en langgerekte groenstrook waarin en waarlangs het verrassend wandelen is. Mooie groepen heesters en kleine bomen worden afgewisseld met aardige waterpartijen.

Irispark
In 2006 heringericht park. In het ontwerp is de plaats van de Oudenhof symbolisch weergegeven, een versterkt huis dat eertijds omgeven was door drie ringvormige omwallingen met een sloot er tussen. Op het hoogste punt van de glooing staat een groot uitgevallen moderne sculptuur: "De verhalenverteller". Deze is omgeven door een krans van opgaande bomen. Aanvankelijk waren dit 15 zuileiken maar deze zijn helaas ten gevolge van de droge en hete zomer in 2006 gesneuveld en vervangen door lange iepen.
Aan de rand bevindt zich de Oudenhofpoldermolen, een wipwatermolen uit ca. 1783, gebouwd ter bemaling van de toen noordelijk van het dorp gelegen polder. In 1988 werd de molen gerestaureerd.
Vanuit de biblioteek heeft u een goed uitzicht op het park. Een informatiebord aldaar geeft uitleg over de geschiedenis van de Oude Hof.

Hendrik Kraemerpark
Een wat verscholen parkgebiedje met aardige doorsteek op het terrein van het voormalige Zendingshuis.
U vindt een ingang zowel aan de Gevertstraat als aan de Kempenaerstraat.
Het meest noordelijke gedeelte is helaas niet vrij toegankelijk.
 
Mien Ruyspark
Klein parkje in het noorden van Haaswijk, genoemd naar de bekende pionierster op het gebied van tuinaanleg die al actief was in de dertigerjaren van de vorige eeuw.
Het park is streng geometrisch van ontwerp met een opvallende geometrische figuur in het centrum.

Jan David Zocherpark
Klein parkje in de uiterste noordwestpunt van Haaswijk, grenzend aan de Haarlemmertrekvaart en het bedrijventerrein.
Terp met kleine waterpartij en skatebaan
Enkele oude bewaard gebleven waterlopen zijn als waterpartijen terug te vinden.

Landskroon
Ruim vrij recent aangelegd park (2011) in de wijk Nieuw Rhijngeest, gekenmerkt onder andere door de archeologische waarde van het terrein en de motivatie achter de gekozen bomen. Zo staan er knotwilgen geplant langs het Duifhuislaantje en vleugelnoten langs het fietspad. Ook is er de speciale Amaliaboom, een koningslinde die ter gelegenheid van de geboorte van prinses Amalia werd geplant.



  Speciaal groen (vlindertuin)  
De vlindertuin
Een kleine groep burgers heeft onder de naam 'Lokale Agenda 21' diverse initiatieven genomen om duurzaamheid in Oegstgeest te bevorderen. Eén van deze initiatieven was de vlindertuin, die in 2005 is aangelegd op de hoek van de Tromplaan en de Admiraal de Ruyterlaan. In de vlindertuin wordt het nuttige met het fraaie en het aangename verenigd. Niet alleen draagt de tuin met zijn keur aan nectarrijke bloemen bij aan het behoud van vlinders, maar ook is zo'n fleurige tuin een aanwinst voor de buurt. Er is ook een bankje bij geplaatst om van de bloemen en hun bezoekers te kunnen genieten.
Bij de aanleg van de tuin is natuureducatie steeds uitdrukkelijk in beeld geweest. De stichting MEC Oegstgeest heeft de vlindertuin daarom 'geadopteerd' als lesproject. Zo is er lesmateriaal over vlinders beschikbaar en is er een informatieve poster over vlinders en deze tuin gemaakt. Ook wordt dankzij het MEC in 2006 een nieuw bordje geplaatst ter vervanging van het kort na de opening van de tuin gestolen oude bordje. Ook op dit nieuwe bordje wordt de bezoeker gewezen op het belang van vlinders en de verschillende functies van de tuin. Uiteraard staat er ook een fraaie vlinder op; deze maal in kleur!
De vlindertuin is beplant met rijk bloeiende planten en struiken die voor vlinders en andere insecten (bijv. bijen, hommels en zweefvliegen) aantrekkelijk zijn. De planten zijn zo gekozen dat er van het vroege voorjaar tot in het late najaar bloeiende planten aanwezig zijn. Een kleine greep uit de aangeplante soorten:
 
  • Astilbe
  • Deutzia
  • Duizendblad (Achillea)
  • Guldenroede (Solidago)
  • Klimop (Hedera)
  • Lavendel (Lavendula)
  • Ooievaarsbek (Geranium)
  • Salvia
  • Vetblad (Sedum)
  • Vlinderstruik (Buddleja)
  •  

     
    Dagpauwoog Kleine vos Oranje zandoogje
    Dagpauwoog Kleine vos Oranje zandoogje

     


     
      Groot groen Oegstgeest (o.a. buitenplaatsen)  

    IJskelder Klinkenbergerplas Oud Poelgeest
    Kasteel Endegeest met ijskelder Bos van Wyckerslooth (monument) Klinkenbergerplas  Kasteel Oud Poelgeest

    Endegeest
    Het onlangs fraai gerestaureerde kasteel Endegeest is gelegen in een gedeeltelijk vrij toegankelijk bos- en weidegebied. De gemeente Leiden is bezig met de aanleg van een wandelpad richting Nieuweroord / Wassenaarseweg waardoor het gebied wordt opgenomen in een wandelroute van Oegstgeest naar Leiden.
    Het landgoed ligt binnen de gemeentegrenzen van Oegstgeest maar is eigendom van de gemeente Leiden.

    Klinkenbergerplas
    Recreatiegebied rond de diepe zandwinningsput met aan de zuidwestzijde een zandig zwemstrand en een surfstrand.
    Op deze locatie werd tot voor kort nog herbruikbare grond en bagger ontvangen en verwerkt. De zandwinput is vooral aan de westelijke zijde deels volgestort met puin en door een dam van puin opgedeeld in een kleine en een grote plas. Het terrein rondom de kleine plas is sinds kort ook toegankelijk waardoor een aantrekkelijk geheel is ontstaan.
    Rond de grote en de kleine plas loopt een verhard wandelpad van waaruit ook een doorsteek naar Warmond mogelijk is.

    Oud-Poelgeest
    Aan het begin van de 13e eeuw stond hier reeds een vierkante toren met voorburcht, aan drie zijden omgeven door een slotgracht met aan de achterzijde een vijverpartij. De versierde hardstenen put dateert uit 1550. In 1573 werd het kasteel verwoest en rond 1660 in de huidige classistische stijl weer opgebouwd. De twee kasteeltorentjes, het koetshuis met paardenstal en het neogotische torentje zijn in de 19e eeuw toegevoegd. Een beroemde bewoner was de in heel Europa bekende medicus en bioloog Herman Boerhaave. Aan de noordzijde van het kasteel is naast het pad nog een overblijfsel te vinden van een tulpenboom (Liriodendron) die uit de tijd van Boerhaave stamt.
    Het park is in het vroege voorjaar rijk aan stinzeplanten waaronder bosanemoon en helmbloem, even later gevolgd door boshyacint en daslook. Vanuit het kasteelterrein voert een pad langs de ijsbaan naar de Leidse Heemtuin.

    Rhijngeest (en Raadhuisgebied)
    Van dat oorspronkelijke landgoed is alleen het koetshuis annex koetsierswoning overgebleven. Het huis Rhijngeest aan de Rhijngeesterstraatweg is een vroeg 19e eeuws landhuis, opgetrokken in Indische stijl, getuige de tot aan de grond reikende terras- en balkondeuren op de begane grond en eerste verdieping en het ruime aan drie zijden omgaande balkon.
    Aan de noordzijde van het terrein werd rond 1900 een sanatorium voor zenuwlijders gebouwd (de 'Jelgersmakliniek', thans Raadhuis). De ontwerper liet zich inspireren door de chaletstijl uit Zwitserland, dat in die tijd bekend stond als gezond. Er zijn vele balkonnetjes en veranda's, waar elementen uit de Jugendstil aan zijn toegevoegd. De bereomde psychiater Siegmund Freud is er ooit nog een kijkje komen nemen.
    Het parkgedeelte is een restant van een door recente bebouwing gekrompen veel groter gebied. Door de verschillende grondsoorten is de verscheidenheid aan planten en dieren nog steeds groot. De paden zijn geschikt voor rolstoelers. Een korte wandelroute vindt u op de site van de stichting 'Het Zuid-Hollandschap' die het terrein in beheer heeft.

    Bos van Wyckerslooth
    Veel oud geboomte met een monument ter nagedachtenis van de gevallenen.
    Klein Curium: herenhuis van de voormalige buitenplaats Duinzicht; langgerekt gebouw uit verschillende perioden, voorgevel 18e eeuws. Eeuwenlang was hier vrij uitzicht op de duinen. Vandaar ook de naam van het er naast gelegen voormalige klooster 'Duinzicht'.
     
    Grote egelskop Kikkerbeet
    Grote egelskop Kattestaart Kikkerbeet

     


     Groen grenzend aan Oegstgeest 

    Bos van Bosman (Leiden)
    Oud bosgebied grenzend aan de Leidse Vogelwijk en de Wassenaarseweg met aardige waterpartij.
    Te bereiken o.a. vanuit het buiten Endegeest via een nieuw aangelegd wandelpad en het Pomonapad achter het nieuwe Zeehospitium. Het gedeelte rond het asielzoekerscentrum is niet toegankelijk.

    Heempark (Leiden)
    Op een, in de oorspronkelijke uiterwaarden van het riviertje de Mare gelegen terrein, liet de gemeente Leiden in 1959 een heempark aanlegen. Ondanks zijn geringe afmetingen herbergt het heempark een veelheid aan planten, heesters en bomen (en vogels).
    Het heempark is tegenwoordig doorlopend geopend. Het park is bovendien, met het gereed komen van een nieuw wandelpad vanaf Oud Poelgeest langs de Oegstgeesterweg vanuit Oegstgeest, ook veel beter bereikbaar geworden .
    Het park is helaas de laatste jaren ten gevolge van bezuinigingen nogal verwaarloost.
    Leidse hout
    Klaas Hennepoelpolder en Veerpolder
    Vooraan zijn basins aangebracht waarin het regenwater uit de wijk Poelgeest wordt gezuiverd alvorens het weer wordt teruggevoerd naar de watertjes van de wijk..
    Molen 't Poeltje: poldermolen (grondzeiler) uit 1787, gebouwd ter bemaling van de Klaas Hennepoelpolder en tot 1924 in bedrijf. Daarna is het molentje in verval geraakt en stond er jaren lang armmoedig bij. Maar onlangs is het Poeltje geheel gerestaureerd en in juni 2006 weer in gebruik genomen.

    Leidse Hout (Leiden)
    Oudste groenvoorziening in de regio welke in 1926 in de toenmalige crisistijd als werkverschaffingsproject werd aangelegd. Het park werd opgezet op basis van het oorspronkelijke slotenbestand (zie de zwarte lijnen in de figuur). De beplanting was sober.
    Het gedeelte vanaf de hertenweide tot aan de grote speelweide heeft rivierklei (van de Oude Rijn) als ondergrond. In het meer noordelijke gedeelte, tegen de Warmonderweg aan zit meer zand in de bodem vanwege de aanwezigheid van de oude duinwal in de ondergrond.
    De huidige beplanting met bomen dateert van na de tweede wereldoorlog (in 1944 zijn de meest bomen in Leidse en Oegstgeester kachels opgestookt). Aan de zuidzijde bevindt zich een hertenweide en een theehuis.
    In de lente laat dit verschil zich nog altijd goed aftekenen aan de planten die er groeien. In het kleigedeelte vinden we onder de bomen prachtig bloeiende en riekende daslookvelden en veel fluitekruid terwijl in het meer zandige gedeelte juist planten als boshyacinth en bosanemoon te bewonderen zijn. Op enkele plaatsen is hier tegenwoordig ook muskuskruid te vinden.
    Vlak tegen Warmonderweg markeert een rechte eikenlaan de plaats van de oude weg van Leiden naar Warmond.
     
    Heempark Blauwe reiger Oud Poelgeest
    Heempark, toegangspad
    vanuit Oegstgeest
    Blauwe reiger in het Bos
    van Warmond
    Uitzicht vanuit Koudenhoorn
    naar Merenwijk

     


      En even verderop  

    Bos Huys te Warmond (Warmond)
    Een afwisselend 26 hectare groot parkbosterrein met statige lange lanen en kronkelende paden dat in beheer is bij de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Aan de vroegere bewoners van het kasteel (nu nog privaat eigendom) is het te danken dat er op het terrein veel bijzondere bomen te vinden zijn waaronder eeuwenoude taxusbomen en moerascipressen. Enkele jaren geleden is er in het boos flink gesnoeid en zijn er veel bomen weggehaald waardoor de oorspronkelijke zichtlijnen zijn hersteld en het bos een wat opener aanblik heeft teruggekregen gekregen.

    Koudenhoorn (Warmond)
    Aan het begin van Warmond, ter hoogte van boerderij Meerrust, bevindt zich een brug over de Leede die toegang geeft tot het recreatieterrein Koudenhoorn. Het noordelijke meer open gedeelte is ingericht als wandel- en recreatiegebied.
    Het zuidelijke gedeelte is grotendeels bebost en voorzien van enkele wandelpaden van waaruit de wandelaar een aardig uitzicht heeft naar de aan de overkant gelegen groenstrook met molen, grenzend aan de Leidse Merenwijk.

    Kagerzoom (Warmond)
    Fraai en weids gebied met een groot golfterrein, met rondom een fiets- en wandelpad. In de noord-oostelijke hoek bevindt zich een klein recreatieterrein en de toegang tot de De Strengen en het Tengnagelpad. (u vindt er ook het fiets-en voetveer naar de overkant van de Zijl). Zomers kan het er door de vele bezoekers van het strandje erg druk zijn. Aan het einde van het Tengagelpad wordt u beloond met een fraai uitzicht over 't Joppe aan de ene en de Zijl aan de andere kant.

    Boterhuispolder (Leiderdorp/Warmond)
    Met Europese subsidie is recent een nieuw prachtig natuurgebied en recreatiegebied gerealiseerd in de Boterhuispolder, een polder ten Noorden vam Leiderdorp en grenzend aan Warmond. Wie even let op de slootkanten ziet dat er veel veen in de grond zit. typisch voor het fraaie veenweidegebied van het Groene Hart. Het lijkt ver van Oegstgeest af te liggen maar wie de Warmonderweg direct na het treinviaduct rechtaf gaat en vandaar doorloopt (of fietst) langs de Dekkerhallen naar de Kagerzoom bij de Merenwijk is al een eind onderweg. Neem aan de oostkant van de Kagerzoom bij de Zijl de veerboot naar de overkant en u bent bij de Boterhuispolder. Honder meter verder zuidwaarts langs de Zijl is een van ingangen van het natuurgebied.
     

      © am.siebers (2014) naar begin van deze pagina -