Terug

Waar woonde de Roelofs familie?

 

 


Waar woon je, waar kom je vandaan?


De periode Huissen-Bemmel-Angeren  tot 1840

De periode Groessen (gemeente Duiven)  van 1840-2001. 

Waar trok onze familie verder heen?

Bronvermelding
 

 

Waar woon je, waar kom je vandaan?  (terug)

Het is zo gebruikelijk om dit te vragen. Het is dan ook logisch dat bij een genealogisch onderzoek dit een belangrijk onderdeel is. Niet alleen vanwege het ontrafelen van de archieven, maar ook om er achter te komen waar onze wortelen van de familie ontstaan zijn en hoe zij daar geleefd hebben.

 

De periode Huissen-Bemmel-Angeren  tot 1840. (terug)
In mijn bescheiden publicatie van 19 juni 1988 (ref 1)  wordt al melding gemaakt van de streek en de plaats waar de familie Roelofs, zover als toen bekend was, vandaan komt.

Zover de bronnen teruggaan is het in de Betuwe allemaal begonnen. De oudste betrouwbare bron levert de naam op van Johannes Iseodorus * Gerrien (Gerrijken, Gerje) van Doesburg  getrouwd op 20-05-1737 te Huissen. En in die omgeving, Huissen, Angeren, Bemmel is de familie tot medio 1840 blijven wonen. Uit onderzoek tot nu toe zijn er helaas nog geen bewijs van eigendommen gevonden. De kadaster archieven van Angeren heb ik deels geraadpleegd, maar nog geen tastbare bewijzen van eigendom/erfrecht of andere beschreven zaken aangetroffen. In de kadastrale atlas van Bemmel (Haalderen) en Ressen 1832 (ref 2), wordt wel een melding van een Roelofs gemaakt als eigenaar, maar deze Roelofs is geen familie in de eerste lijn.  Ook  de publikatie van Alterra van Mulder et al, bevat 15-17e eeuw verwijzingen naar Roelofs en andere namen die we in het genealogisch onderzoek tegen zijn gekomen. Deze gegevens kunnen nog niet aan  de Roelofs stamboom gekoppeld worden. De DTB-gegevens zijn hiervoor eenvoudig te mager met enkel de vermelding van de namen van het echtpaar en de getuigen, zonder hun ouders te noemen. 

Het wel zeker dat de familie in 1840 naar Groessen, gemeente Duiven verhuisd is. Het trouwen van Jacobus op 7 februari 1840 vond nog in Bemmel plaats, maar zijn eerste kind, Antonia, werd op 31 december 1840 in Groessen geboren. De verhuizing moet dus in dat jaar plaats gevonden hebben. Dit krijgt hopelijk nog een vervolg.


Voor liefhebbers van oude kaarten heb ik de kaarten de bovengenoemde plaatsen hier neer gezet.
P.S.: Er wordt tijdelijk een nieuw scherm geopend. Er is een keuze uit 2 beeldresoluties (800x600 is de standaard).

Bemmel (plaats)
Angeren en Doornenburg (gemeente Bemmel)
Huissen

(1024x768)
(1024x768)
(1024x768)

 

 

Zonder Javascript
Zonder Javascript
Zonder Javascript 

 

De periode Groessen (gemeente Duiven)  van 1840-2001. (terug)

Algemeen
Over de beginperiode vanaf 1840 in Groessen is tot nu toe heel weinig van de familie Roelofs bekend. Uit een getuigenverklaring van Gerrit Roelofs zou blijken dat zijn vader Gradus pas vanaf 1889 aan de Lijkweg zou wonen, de latere Schrouwenburg.  

De weinige oude foto's die bewaard zijn gaan voornamelijk over het oude huis van de familie Roelofs aan de Lijkweg G257, de latere Schrouwenburg 3.   Deze foto's  (1024x768 en zonder Java) zijn tijdens de bouw genomen aan de voor- en achterzijde. De auto aan de achterkant van het huis (=straatzijde) is van de aannemer Bos uit Duiven. De andere foto's van het huis zijn alleen toevallig genomen omdat er familie op staat.  

 

Kaarten van Groessen en omgeving.

De kaart van Groessen valt uiteraard onder de gemeente Duiven. Groessen heeft later heel kort bij Westervoort gehoord, maar is weer bij de gemeente Duiven gevoegd.  Zover de scherpte van de kaart het toestond is er een uitvergroting van de plattegrond Groessen zelf gemaakt.

Duiven (gemeente)
Groessen (uitvergroot uit de kaart van Duiven)

(1024x768)
(1024x768)

 

Zonder Javascript  
Zonder Javascript 

 

Ook al zijn de kaarten uit de periode 1866-1867, er is nog veel op te herkennen in Groessen en Duiven.
Het buurtschap waar de latere Schrouwenburg toe behoorde heette destijds "Huslerij". Het is ook niet verwonderlijk dat later de Husselarijstraat hier naar genoemd is.  Deze naam "Huslerij" is in de kadastrale gegevens in de 20e eeeuw nog steeds terug te vinden.

Als we op de kaart van Groessen in detail naar de wegen in de buurt van de Schrouwenburg kijken, dan zien we komend vanaf  (!) het dorp Groessen, na het eerste grote kruispunt, rechts de latere Pinkslo, links de Kandiastraat en weer verderop rechts de Groenestraat (of weg), met de Vossendel hier tegenover. De Pinkslo lijkt in die tijd nog door te lopen. De latere Schrouwenburg moet in de door deze wegen omsloten stukje liggen, maar is niet (goed) te zien. Vooral kleine wegen voor voertgangers waren vroeger veel meer met elkaar verbonden. Uit de overlevering is het verhaal bekend dat je in de 20e eeuw zelfs nog steeds volledig "binnendoor" via deze wegen van de Schrouwenburg naar Westervoort kon lopen om zo naar Arnhem te gaan.

De grote weg van het dorp Groessen naar Loo heet de Lijkweg. Volgens verhalen is deze naam het gevolg van een stuk onverdraagzaamheid ten aanzien van de landeigenaren onderling waar de weg door heen loopt . Om ten minste de overledenen nog een rustige laatste tocht te garanderen, werd er een gezamelijke lijkroute af gesproken, de later Lijkweg. Dit verhaal heb ik uit de overlevering van mijn  vader, verder bronnen zijn mij tot op heden niet bekend.

Op mijn zoek tocht kwam ik later nog enkele hele mooie gekleurde kaarten tegen waar zowel Groessen als Bemmel en omgeving op te zien zijn. Deze kaarten zijn nog stammen uit de 17e eeuw (de 1e na 1688 en de 2e voor 1682) en komen uit de Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland en de British Library. De  ene kaart is veel duidelijker dan de andere en het origineel laat bijna geen verdere vergroting toe. 

Waarschuwing voor internetters via de telefoon, als ze nog bestaan...: de onderstaande bestanden zijn ca 300 kB groot. Dus met 6 kbytes/s kost dat ca 1 minuut per plaatje!

Kaart 1 (Bemmel en Groessen e/o)

Kaart 2 (met een iets groter gebied)

(1024x768)

(1024x768

 Voor liefhebbers heb ik de volledige overzichtkaarten hier ook nog neer gezet.

De volledige kaart 1 (1024x768)      (ca 600kB)

Tekst bij de kaart:
Tetrachia Ducatus Geldriae Neomagensis door Nicolaum Vischer, cum privilegio ordin general België Feaderati.
Met een legenda in:
Duitse/"France mylen ofte uren gaens"

 

De volledige kaart 2 (1024x768)      (ca 600kB)

Tekst bij de kaart:
Ducatus Geldria et Zutphania Comitaitus
Met een legenda in:
Gallische en Germaanse maten 

Verhalen over Groessen.

Het dorp Groessen schijnt al heel oud te zijn. Een deel van de kerk van Groessen, het middenschip, is gebouwd in de 12e eeuw. De rest is er in de dertiger jaren van de 20e eeuw bijgebouwd tot wat het nu is. Afgezien van wat restauratie werk aan de buitenkant is, ziet de kerk er onveranderd uit. In de jaren '70 is er in de kerk veel veranderd. Het deel rondom het altaar is gemoderniseerd. Hierdoor zijn de communiebanken die tussen de pilaren gemaakt waren, volledig weggebroken. Verder is er een modern altaar in het midden gezet en heeft het oude grote altaar daar mee zijn hoofdfunktie verloren. Het tabernakel staat er nog wel steeds op.
Uit verhalen is mij bij gebleven dat er al een keer kerk in Groessen bestond in de 9e of 10e eeuw na Christus. Die zou zich op een van de terpen links voor het spoor aan de Heililandsestraat bevonden hebben. Tot nu toe heb ik daar geen schriftelijke referenties van.

Heb je interesse in nog meer verhalen over Groessen, Duiven en omgeving? Klik dan hier (volgt nog).

Een mailtje wordt op prijs gesteld!

 

Waar trok onze familie verder heen? (terug)

Dit stuk is voorlopig nog heel beperkt omdat er nog heel veel uitgezocht moet worden.

Vanuit de Groessen geschiedenis is het nog het eenvoudigste. De grote schare kinderen van Gradus en Everdina zijn veel verder verhuisd dan van hun voorouders tot nu toe bekend is. Om maar een aantal plaatsen te noemen: Arnhem, Velp, Lathum, Giesbeek, Babberich, Zevenaar, Winterswijk, Eindhoven, Haarlem, Wageningen,

 

 

Bronvermelding (terug)

  1. André Roelofs: Op zoek naar onze voorouders
    De stamboom van de familie Roelofs, een beknopt overzicht. 19 juni 1988
    Uitgegeven in eigen beheer, geen ISBN nummer, alleen verspreiding in de familie
    Met dank aan Koos Roelofs voor de druktechnische adviesen en uitvoering.
     
  2. Kadastrale Atlas Gelderland 1832
    Velp: Stichting Werkgroep  Kadastrale Atlas Gelderland Memmel en Ressen
    J. van Eck ; K. van der hoek; G.J. Sommers, A.B.P.M. stuart; J. Verburg -III
    ISBN 90-71988-36-8

  3. Huogo Suringar: 1865-69 Atlas van Nederland, Leeuwarden.
    Ook wel bekend als 'de gemeente-atlassen van Kuijper'.
     
  4. Kadastrale gegevens "Huslerij" van het Kadaster in Arnhem.

  5. Kaarten uit Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland en de British Library.
     
  6. Een bodemkundig, historisch en archeologisch onderzoek naar de opbouw en ouderdom van de Rijndijk te Angeren (Over-Betuwe)
    Deel 4 Angeren, J. R. Mulder, P.F.J. Franzen, L.J. Keunen en A.J.M. Zwart
    Uitgave Alterra ISSN 1566-7197 oktober 2003