Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Onderzoeksrapporten > Evaluatie CVV 2002

Nota Evaluatie Collectief Vraagafhankelijk Vervoer

RijnstreekHopper en de CVV-treintaxi Hillegom zijn de eerste CVV-projecten in de provincie Zuid-Holland.  Doel van deze nota  is te informeren over de resultaten en ervaringen met deze beide projecten.  Hier een samenvatting, voor wat betreft de Rijnstreekhopper. 

Samenvatting

Het bieden van Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) is een van de middelen om te voorzien in de sociale functie van het openbaar vervoer wanneer regulier openbaar vervoer financieel niet mogelijk is, bij voorbeeld in kleine kernen, tussen de busintervallen in en in de avonden en de weekeinden.

RijnstreekHopper

De RijnstreekHopper verenigt twee functies in zich: Openbaar Vervoer, waar de provincie voor verantwoordelijk is en Wvg-vervoer waarvoor de gemeenten de kosten dragen.

Openbaar vervoer

Uitgezonderd een financiële randvoorwaarde, zijn er in de algemene beleidslijn geen meetbare doelstellingen geformuleerd. De evaluatie richt zich dan ook vooral op het weergeven van de huidige stand van zaken door het beschrijven van resultaten en ervaringen.  

bullet

Handhaving sociale functie op relaties waar regulier lijndienstvervoer is opgeheven

Het deur-sterhaltevervoer voorziet in het handhaven van de sociale functie van het openbaar vervoer op een beperkt aantal relaties waarbij de reguliere busdiensten zijn vervangen.
Het aantal reizigers in het deur-sterhaltevervoer  (58.000 in 2002) is lager dan  de prognose (68.000).  Aan de hand van interviews met betrokken overheden en de vervoerder is vastgesteld dat: 

bullet

de communicatie naar de reizigers kan worden verbeterd;

bullet

het omzetten van deur-sterhalteritten in oproep afhankelijk vervoer (Lijntaxi) tegen openbaar vervoer-tarief tegemoet kan komen aan de bezwaren van het deur-sterhalte-concept op de relatie Nieuwkoop - Woerden.  

Inmiddels heeft de Stichting samen met de vervoerder een communicatieplan opgesteld en heeft het in uitvoering genomen.  De gebruikswaarde en waardering van het deur-sterhaltevervoer zal nader moeten worden onderzocht.

Het aantal reizigers in het deur-deur vervoer bedraagt circa 24.000 op jaarbasis, ongeveer 40% lager dan de prognose (40.000). In de prognose is echter uitgegaan van een lager tarief dan uiteindelijk is vastgesteld. Er is echter niet onderzocht of het hogere tarief de oorzaak van het lagere aantal reizigers is.  In het algemeen kan gesteld worden dat het CVV in de Rijnsteek tegemoet komt aan de sociale functie en dat men tevreden is met het systeem, hoewel het gebruik lager is dan met de opgeheven lijnen.

bullet

Maximaal dezelfde exploitatiekosten

De beleidslijn om tegen maximaal dezelfde exploitatiekosten als het op te heffen openbaar vervoer CVV te bieden is in de Rijnstreek nagenoeg gerealiseerd door een besparing op het busnet van € 500.000.  De netto kosten van het openbaar vervoer-deel van de RijnstreekHopper bedroegen € 515.000 in 2002.

Het aanbieden van CVV tegen openbaar vervoer-tarief  (deur-sterhalte) als compensatie voor het wegvallen van lijndienstvervoer is niet zondermeer goedkoper voor de provincie dan handhaving van een vorm van laagfrequent lijndienstvervoer met taxi’s of buurtbus. Met de inzet van CVV tegen openbaar vervoer-tarief moet dan ook terughoudend worden omgegaan. In het huidige beleid is dit het geval.

bullet

Inspanning provincie in relatie tot aandeel openbaar vervoer in CVV

Het aandeel openbaar vervoer-reizigers in het CVV was in 2002 circa 46%. De huidige inspanning van de provincie voor het project is daarmee in overeenstemming.

Wvg-vervoer

Dit vervoer geschiedt in opdracht van de samenwerkende gemeenten. Het aantal Wvg reizigers  (CVV pashouders)  is over de periode 2001-2002 hoger dan verwacht. In 2002 zijn circa 80.000 ritten gemaakt.

De Wvg reizigers van de RijnstreekHopper zijn in zijn algemeenheid tevreden over de uitvoering van het deur-deur vervoer. Aangenomen mag worden dat dit ook voor het openbaar vervoer- deur-deur vervoer geldt omdat dit op dezelfde wijze functioneert.

Het op tijd op de bestemming brengen verdient aandacht, alhoewel de RijnstreekHopper ten opzichte van andere CVV-systemen hierin goed scoort.

De volledige nota is beschikbaar als convenant.pdf

(september 2003)