Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Onderzoeken > Kwaliteitsonderzoek 2009  > Onderzoek 3

Op deze pagina:

     Gehandicapten bang voor represailles, AD-groenehart 6 april 2009
     Wel anonieme klachten over hopper, AD-groenehart 16 april 2009
     Rijnstreekhopper te laat: geld terug, AD-groenehart 22 april 2009

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Gehandicapten bang voor represailles
CARLA VAN DER WAL                                        AD-groenehart 6 april 2009

ALPHEN/REGIO - Ouderen en gehandicapten durven geen klachten in te dienen over de taxidienst Rijnstreekhopper. ,,Ze zijn bang voor represailles,'' zegt Marjan Meijerink van het Alphens Platform Gehandicapten.
Het platform wilde klachten verzamelen over de Rijnstreekhopper, het vervoersmiddel voor mensen die slecht ter been zijn. Alphenaren, Nieuwkopers en Rijnwoudenaren kunnen zich voor een zacht prijsje van a naar b laten rijden, maar hebben in de praktijk te kampen met onder anderen lange wachttijden. Ouderen staan soms wel een uur in hun gang tot de bus verschijnt.

Toch blijken gebruikers terughoudend met het spuien van hun onvrede. ,,Er werden tientallen klachtenformulieren opgevraagd door buren, kennissen en andere familieleden. We hebben twee formulieren teruggekregen.'' Mensen zijn angstig voor de consequenties van hun klacht. ¸,,Ze zijn bang straks helemaal niet meer opgehaald te worden. Maar alleen als we de klachten zwart op wit hebben, kan de vervoerder er wat mee.''

Manager Ger de Graaff van de uitvoeringsorganisatie Rijnstreekhopper zegt dat ook bij hem aanmerkingen welkom zijn. ,,Wij zijn niet in staat onze 275.000 ritten per jaar één op één te volgen. Wij bedelen daarom om klachten, dat geeft ons een beeld waarmee we aan de slag kunnen gaan.''

Dat levert elk jaar 150 tot 180 meldingen op. ,,Wij beseffen ons dat het om maar een deel van de treurige ervaringen gaat.''

Toch ziet De Graaff onderzoek niet als een wondermiddel om het vervoer vlekkeloos te laten verlopen. ,,Wij vinden ook dat mensen een reëel beeld moeten hebben van de mogelijkheden. Het valt in dit soort onderzoeken niet altijd in het voetlicht te brengen wat een ingewikkelde planning dit vervoer met zich meebrengt.''

Het Alphens Platform Gehandicapten gaat ondertussen intern bekijken hoe er alsnog bijgedragen kan worden aan verbeterde dienstverlening van de hopper. ,,Ik ga overleggen met het bestuur,'' zegt Meijerink.

Ook de gemeente Alphen heeft zich inmiddels over de Rijnstreekhopper gebogen. Adviesbureau Mobycon heeft opdracht gekregen de dienstverlening van de taxidienst te evalueren, maar dat bureau kon gisteren niet vertellen hoe dat onderzoek verloopt.

De Graaff plaatst overigens nog een kanttekening: ,,Ik was laatst in het stadhuis bij een bijeenkomst over de hopper. De 'gewone' taxi die door mensen besteld was, kwam een half uur te laat. Het kan niet altijd goed gaan, maar wij doen in elk geval onze stinkende best.''

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Wel anonieme klachten over hopper
Door CARLA VAN DER WAL                               AD-groenehart,  16 april 2009

ALPHEN - Waar het Alphens Platform Gehandicapten (APG) geen succes had, heeft onderzoeksbureau Mobycon dat wel.
APG en Mobycon deden allebei onderzoek naar de Rijnstreekhopper, maar alleen Mobycon is het gelukt om reacties over de busdienst los te weken.

Het APG merkte dat ouderen en gehandicapten te bang waren om hun klachten over bijvoorbeeld lange wachttijden in te dienen. De formulieren vlogen de deur uit, maar uiteindelijk kwamen slechts twee exemplaren terug. ,,Mensen zijn bang voor represailles,'' aldus Marjan Meijerink van APG.

Mobycon boekt meer succes, maar dat onderzoek is dan ook anoniem. ,,De respons is zelfs wat hoger dan normaal,'' zegt een medewerker van het bureau. Maar Marjan Meijerink benadrukt dat je aan dat soort resultaten niets hebt. ,,Met anonieme klachten wil de vervoerder niets doen, zo is onze ervaring.''

Een woordvoerster van de gemeente benadrukt echter dat dat wél de bedoeling is. ,,De resultaten worden aangeboden aan de stichting Rijnstreekhopper,'' zegt een woordvoerster. Die instelling is in het leven geroepen om de busdienst door Rijnwoude, Nieuwkoop en Alphen te coördineren. ,,Wij willen dat wordt aangegeven wat er te verbeteren valt, zodat dat mee genomen kan worden bij de aanbesteding volgend jaar,'' aldus de woordvoerster. Dan mogen ook nieuwe bedrijven meedingen naar het contract om de hopper te laten rijden.

,,Als de klachten gegrond zijn, moeten we goed kijken of we met deze mensen doorgaan. Hier gaat heel veel geld in om,'' zegt Ank de Groot van de partij Alphen Eén, die zich al jaren inzet voor verbetering van de diensten van vervoersbedrijven Van der Laan en Van Asselt.

De Groot heeft raadsvragen gesteld over de onderzoeken naar de hopper. ,,We zijn al zoveel jaren bezig de problemen boven tafel te krijgen, straks zijn de mensen die de hopper nodig hebben daar het slachtoffer van.''

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Rijnstreekhopper te laat: geld terug
CARLA VAN DER WAL                                      AD-groenehart 22 april 2009

ALPHEN/REGIO - Als de Rijnstreekhopper niet op tijd rijdt, moeten reizigers hun geld terugkrijgen.
Daarnaast moet de aanbieder van de taxidienst een boete betalen als teveel ouderen en gehandicapten niet op tijd van a naar b komen.

Dat vinden zowel Ger de Graaff van de uitvoeringsorganisatie Rijnstreekhopper als Otto Cazemier van bureau Mobycon, dat onderzoek deed naar het functioneren van de hopper. ,,De prestaties kunnen beter, aldus Cazemier.

De Rijnstreekhopper voor Alphenaren, Rijnwoudenaren, Nieuwkopers en Jacobswoudenaren ligt al jaren onder vuur. De reizigers, die over het algemeen slecht ter been zijn, klagen vooral over ellenlange wachttijden.

Uit onderzoek van Mobycon blijkt nu dat die klachten terecht zijn. De Rijnstreekhopper rijdt maar in zeventig procent van de ritten op tijd. ,,De landelijke stiptheidseis is 90 tot 95 procent, zegt Cazemier.

Eén manier om die norm te halen is een boeteclausule in het contract dat gesloten wordt met de aanbieder van de taxidienst. ,,De vervoerder wordt nu niet afgerekend op de prestaties. Dat terwijl straffen volgens Cazemier wel werkt.

Dat gelooft ook De Graaff, manager van uitvoeringsorganisatie Rijnstreekhopper. ,,Een aanbieder zal proberen de boete zo laag mogelijk te houden. Daarbij horen gedupeerden volgens hem gecompenseerd te worden als het mis gaat. ,,Er moet iets in die richting gebeuren, bijvoorbeeld door de ritprijs terug te betalen.

Als het aan De Graaff ligt worden het boetesysteem en de compensatieregeling vastgelegd als er in 2010 een nieuw contract afgesloten wordt. Marjan Meijerink van het Alphens Platform Gehandicapten is daar blij mee. ,,Ik denk dat het er beter op zal worden, maar ook dit jaar kan een aantal punten in de lift.  Zo hoopt ze dat reizigers van nu af aan wél vijf of tien minuten voor de komst van de taxi een belletje krijgen, zodat ze weten dat die eraan komt.

Over de informatieavond over de Rijnstreekhopper in het Stadhuis van Alphen aan den Rijn op 22 april 2009 verschenen ook artikelen in het Leidsch Dagblad, RTV-West en op www.alphenaandenrijn.nl. Op deze website verschijnt na 8 mei 2009 ook het verslag van de avond. Uw redacteur gaf op de informatieavond een interview aan de radio van RTV-West.