Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Nieuwsarchief > Uitgesproken tekst bij presentatie

Uitgesproken tekst bij de presentatie

Bernard Vermeer

Bij de presentatie van het boekje "De Rijnstreekhopper brengt je overal naar toe" op 5 september gaf Bernard Vermeer de volgende toelichting:

Welkom wethouder Groen in’t Wout, ( . . . . ) en anderen, hartelijk dank voor uw komst.

Het programma vandaag ziet er als volgt uit:

- inleiding door mij - mijn naam is Bernard Vermeer
- aanbieding boekje
- woord aan de heer Groen in’t Wout
- gelegenheid tot discussie
- uitreiking boekje, graag uw naam op de lijst zetten

Geachte mijnheer de wethouder, geachte aanwezigen

De reden om dit boekje te publiceren is in de eerste plaats om nog maar weer eens aandacht te vragen voor de noodzaak om de dienstverlening van de Rijnstreekhopper te verbeteren. Daarnaast is het ook gewoon leuk om een boekje met moppen en puntdichten te presenteren.

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om de problematiek van de hopper over het voetlicht te brengen.  

Zoals bekend is de voornaamste klacht, dat de hopper mensen vaak te laat ophaalt. Uit onderzoek in opdracht van de provincie Z.H. - enkele jaren geleden - blijkt, dat klanten van de Rijnstreekhopper bij 12% van de ritten te laat werden opgehaald. Dit percentage is nagenoeg gelijk aan het resultaat van mijn eigen onderzoek in de jaren 2001 tot aan 2008. Dit jaar - van januari tot en met augustus - ervaar ik, dat zelfs 17% van de ritten te laat is, dus 1 op de 6 ritten.

Of om het anders te zeggen: 
Je kunt veel zeggen van de hopper,
maar het is geen dienstklopper
.

Door de jaren heen is er eigenlijk niets veranderd aan deze veel voorkomende vertragingen. Plannen om dit te verbeteren lijken er niet te zijn. Een klager krijgt na enige weken slechts een spijtbetuiging te horen, maar op het moment zelf hoort hij niets.

Om het anders te zeggen:
Helaas moet je wel eens op de hopper wachten,
een excuus kan dan het leed verzachten.

Je zou verwachten dat bij een grote overschrijding van de afgesproken tijd de klant een telefoontje krijgt. Dat gebeurt helaas maar een enkele keer. En dan spreek ik U, mijnheer Groen in’t Wout, nu maar direct aan in dit puntdicht:

De Rijnstreekhopper brengt je overal naartoe,
maar je weet niet wanneer en hoe.
De wethouder, die vindt dat wel goed,
zolang hijzelf niet met de hopper moet.

Wat betreft de kwaliteit van dienstverlening, wijkt de Rijnstreekhopper niet veel af van ander collectief vraagafhankelijk vervoer in de provincie. Enerzijds lukt het de hopper minder goed dan gemiddeld om de klant tijdig op te halen. Anderzijds scoort de hopper juist weer wat beter ten aanzien van de klantvriendelijkheid van de centrale en chauffeurs.

Om het anders te zeggen:
Je kan van de hopper veel zeggen,
maar hij laat je wel altijd zitten  . . . . .

Hoe kunnen we de positie van de Rijnstreekhopper nu bezien als een van de vele systemen in het hele land?

Onlangs verscheen een zwartboek “Klachten over taxibusvervoer”, in opdracht van de Gehandicaptenraad, ANBO en FNV. Hierin lezen we, dat de genoemde problemen bij de hopper ook elders in het land voorkomen:  Laat ophalen, lange reistijd, nauwelijks inspraak door de gebruikers, om er maar enkele te noemen.

Om het anders te zeggen:
“Vlekkeloos vervoer veel te duur”, aldus een bedrijfsleider van de hopper.
Rijnstreekhopper: dat is vervoer met een vlekje.

Het probleem reikt niet alleen tot het CVV maar tot alle contractvervoer, dus ook vervoer van leerlingen en zieken. De voornaamste oorzaak is de doorgeslagen marktwerking. Hierin geven kosten, en niet de kwaliteit, de doorslag bij de gunning aan bedrijven. Tijdens die gunning vindt er nauwelijks controle plaats op de geëiste en beloofde kwaliteit.  De FNV heeft na dit zwartboek een masterplan opgesteld om het vervoer te verbeteren.

Tot slot,  mijnheer de wethouder,

Ik roep U op om uw verantwoordelijkheid te nemen en een aantal elementen uit dit masterplan over te nemen. Ik heb deze bij dit boekje gevoegd.
Het belangrijkste is echter:
Laat de Rijnstreekhopper haar afspraken nakomen, en geef de klant een vorm van genoegdoening, als de hopper in gebreke blijft.

Mag ik U dan nu het boekje aanbieden . . . . .

( Het zwartboek en masterplan waarnaar wordt verwezen vind U op de documentenpagina op deze webstek)