Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Jaarverslagen > Jaarverslag 2006 Dit verslag is ook beschikbaar
als
PDF- document.
Zie bij 
Jaarverslagen
 

 De Rijnstreekhopper in 2006: een persoonlijk jaarverslag

 Bernard Vermeer,  16 januari 2007

De Rijnstreekhopper is het collectief vraagafhankelijk vervoer in Alphen aan den Rijn en omgeving.
Dit is al weer het zesde jaar, dat de opsteller van dit verslag het hele jaar zijn ritten nauwkeurig geregistreerd. Het is het een persoonlijk verslag, gebaseerd op eigen ervaringen, een selecte steekproef als het ware.

In totaal zijn 204 ritten genoteerd. Als de hopper te vroeg of te laat de klant kwam ophalen, dan werd dit meestal gemeld aan de uitvoeringsorganisatie van de Rijnstreekhopper. Hierbij werd rekening gehouden met de regel, dat de hopper 15 minuten vroeger of later dan de afgesproken tijd mag komen, het zogenaamde tijdvenster. Bovendien is nog eens een marge van 3 minuten aangehouden. Pas bij een afwijking van 18 minuten werd de rit als te vroeg of te laat gerekend.

Bij 30 ritten kwam de hopper te laat  (15%)  en bij tenminste 7 ritten te vroeg (3%).
De tijdsoverschrijding was gemiddeld 18 minuten, in totaal 544 minuten ofwel 9 uur. We kunnen het resultaat vergelijken met vorige jaren. Zie grafiek 1. 

Grafiek 1: Niet tijdig ophalen 2001—2006  (% van het aantal ritten) 

                                              

We zien dan, dat in 2006 de punctualiteit van 82%  aanzienlijk lager was dan in 2005  (87%).  Dit percentage is het laagste van de afgelopen 6 jaar. Het gemiddelde in alle zes jaren bedraagt 86%.
Het aantal ritten waarbij klant te laat werd opgehaald, steeg in 2006 van 12 naar 15%.

De stijging betreft vooral ritten met meer dan 15 minuten vertraging.  Dit komt tot uiting in de stijging van de gemiddelde vertraging van 13 naar 18 minuten.

Ook het aantal te laat uitgevoerde ritten in 2006 is het hoogste van alle 6 jaren.

In de volgende grafiek is het gemiddelde aantal minuten te laat ophalen in alle 6 jaren weergegeven:

Grafiek 2: Te laat ophalen 2001—2006  

Een uitsplitsing naar vertrekplaats laat zien, dat 15% van de ritten in Alphen te laat begon, terwijl dit buiten Alphen (meest Leiden, Leiderdorp, Rijpwetering, en Bodegraven) 33% was.  Er was dus een groot verschil in de punctualiteit van de hopper, als wij onderscheid maken tussen Alphen aan den Rijn en daarbuiten. Opgemerkt moet worden, dat het hier om slechts 12 ritten gaat, waarvan 4 te laat. Ook vorig jaar stelde ik echter vast – toen bij 56 ritten – dat de afgesproken ophaaltijd buiten Alphen aanzienlijk vaker niet werd gehaald, dan binnen Alphen.  

Deze steekproef bestaat uit ritten met rolstoelbussen, en dan voornamelijk die in en vanaf Alphen aan de Rijn. Daarom zijn de uitkomsten niet representatief voor alle ritten van de hopper.  Het vervoer met rolstoelbussen gaat minder punctueel, omdat die bussen schaarser zijn.  Anderzijds zijn de ritten binnen en vanaf Alphen aan den Rijn juist vaker op tijd, dan die naar Alphen. Uit ander onderzoek (Eindrapport evaluatie CVV-systemen,  Provincie Zuid- Holland, 20 april 2005) en uit mijn onderzoek in alle voorgaande jaren blijkt, dat de resultaten steeds veel overeenkomst vertonen (Jaarverslagen).  Voor de overige waarnemingen verwijs ik naar mijn Jaarverslag 2005, dat nog steeds zijn geldigheid niet heeft verloren.

Dit verslag is ook te vinden op:  www.rijnstreekhopper.ontheweb.nl