Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Buiten de regio > Ziekenvervoer

Ziekenvervoer  ver  onder  de  maat:
Taxibusjes komen te laat of helemaal niet, verzekeraars verhalen extra kosten op cliënten

Perdiep Ramesar                                                                           Trouw, 2  augustus 2007

Gemeenten, verzekeraars en cliënten klagen over hun zieken-, ouderen- en gehandicaptenvervoerders. Veel contracten zijn al opgezegd.

Tientallen gemeenten verbreken hun contracten met ouderen-, zieken- en gehandicaptenvervoerders of scherpen de contracten aan vanwege de slechte dienstverlening.

In een aantal gemeenten rijden de taxibusjes niet op tijd of komen zelfs helemaal niet opdagen omdat chauffeurs de weg niet weten. Ook blijkt uit de klachtenstroom dat telefonisten die elders in Nederland op een callcenter zitten, geen idee hebben wie ze waar naartoe moeten sturen.

Veel gemeenten voeren ’indringende’ gesprekken met de taxibedrijven in een poging de kwaliteit te verbeteren. Verder stellen ze geregeld ultimatums aan vervoerders, zo blijkt na een rondgang langs gemeenten.

Zieken, gehandicapten en ouderen komen door de problemen bij de vervoerders te laat op hun afspraak in het ziekenhuis, verpleeghuis, revalidatiecentrum of bij hun therapeut. Dat brengt weer veel administratieve rompslomp met zich mee, omdat afspraken moeten worden verzet.

Gemeenten kiezen hun vaste ouderen-, zieken- of gehandicaptenvervoerder meestal via een openbare aanbesteding waarbij wordt gekeken naar wie de beste kwaliteit tegen de voordeligste prijs biedt. Daar komen veel gemeenten van terug, omdat de gekozen bedrijven hun verplichtingen niet aankunnen.

De gemeente Den Haag heeft bijvoorbeeld eerder dit jaar het contract met Haagdam BV verbroken, omdat zij niet kon voldoen aan de eisen voor het ouderenvervoer. In Almere heeft de gemeentelijke ombudsman vorige week een vernietigend rapport openbaar gemaakt over het bedrijf Personen- en Zorgvervoer Nederland, vanwege niet gehaalde voorrijtijden.

Zorgverzekeraars die ziekenvervoer aanbieden, maken zich eveneens zorgen over de kwaliteit van de taxibedrijven. Zo heeft zorgverzekeraar Agis van vervoerder Connexxion in juli wederom geëist dat haar service verbetert. Zolang de vervoerder dat niet rond heeft, mogen de verzekerden naar eigen keuze een taxibedrijf kiezen, aldus een woordvoerder. De reiskosten kunnen bij Agis worden gedeclareerd.

De verzekeraars willen niet zomaar voor wanprestaties van de vervoerders opdraaien, de kosten worden daarom uiteindelijk op de verzekerden verhaald.

De vervoerders zeggen dat ze niet aan de kwaliteitseisen kunnen voldoen vanwege de ’smalle financiële marges’ waarmee in de aanbestedingen wordt gewerkt en de ’forse stijging van het aantal klanten’.