MET MOTOR EN TENT OP VAKANTIE NAAR DE NOORDKAAP

De reisvoorbereiding


Op de veerboot van Denemarken naar Zweden. / Lapland.


Op de veerboot van Denemarken naar Zweden. Lapland.

Reisvoorbereiding:
Ben je ook bang om iets te vergeten bij vertrek: Maak een lijstje met dingen die je denkt mee te moeten nemen en sla dit op in de computer en doe dit een paar maand van te voren. Als je weer iets te binnen schiet pas het lijstje dan meteen aan. Evalueer het lijstje vooral direkt na terugkomst van vakantie. Op deze manier zul je na een of twee vakanties een perfekt geheugensteuntje hebben en vergeet je nooit meer iets!

Route:
Schrijf de verkeersburo's aan van die landen waar je doorheen komt. Je krijgt vaak prachtige informatie toegezonden, als tegenprestatie vraagt men een bijdrage in de verzendkosten. Lees de informatie goed door en bepaal welke plaatsen je beslist wilt bezoeken en stem daar je route op af. Het is zonde om na thuiskomst te moeten ontdekken dat je op slechts enkele kilometers afstand langs een bijzonder mooi gebied gereden hebt zonder er iets van te zien. Koop een goede kaart die je makkelijk kunt vouwen onder je tanktas. De ANWB heeft ook handige routekaarten (gratis voor leden) waar de hoofdwegen op staan. Deze kaarten vind ik zeer overzichtelijk. Tevens heeft de ANWB folders met landeninformatie.

Verzekering:
Je motor is natuurlijk volledig casco verzekerd. Daarnaast is het handig om voor het gehele jaar een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dit is bijzonder makkelijk als je ook in het voorjaar, najaar of lange weekends naar het buitenland gaat. Zodra het voorwiel bij wijze van spreken de grens over rolt ben je verzekerd. Ikzelf heb de motor en doorlopende reisverzekering ondergebracht bij het KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Ik ben ook lid van het KNMV, dit geeft o.a. recht op hulp bij pech onderweg in binnen- en buitenland. Daarnaast ben ik van mening dat hoe meer motorrijders zich bij een dergelijke vereniging aansluiten, hoe sterker zij zal worden en hoe beter zij daardoor voor de belangen van de motorrijder kan opkomen.

De motor:
Je motor moet natuurlijk altijd technisch perfekt in orde zijn. Wil je bijv. naar de Noordkaap dan is dit helemaal het geval. Breng hem dan ook tijdig naar de dealer voor een grote beurt. Als je zoals wij doen via een omweg (o.a. Zweden, Finland en Lapland) naar de Noordkaap wilt rijden moet je zeker rekening houden met een afstand van ongeveer 10.000 km. Laat daarom nieuwe banden op je motor leggen zowel voor als achter, ook als de oude nog niet versleten zijn. Je kunt de oude nog niet versleten banden dan weg laten leggen in het magazijn van de dealer met jouw naam erop en in een later stadium laat je ze gewoon weer monteren. Ook kun je overwegen om een "antilek" middel in je banden te doen, bijvoorbeeld OKO. Dit is een geleiachtige substantie. Heb je bijvoorbeeld een spijker in je band dan trek je deze er gewoon uit, de OKO loopt in het spijkergaatje en dicht het gat. Dit spul is goud waard vooral als er in geen velden of wegen hulp te krijgen is.

Kleding:
Ga wat het weer betreft uit van het ergste scenario en dat je enkele dagen regen, natte sneeuw, zeer koude wind en nachtvorst zult moeten ondergaan en stem je kleding en slaapzak daar op af. Houdt er rekening mee dat het in Scandinavië ook zeer warm kan zijn en dat je in dat geval een gedeelte van je koffer vrij moet houden om de overtollige kleding in te doen.

Tent en toebehoren:
Zorg dat je een reserve tentstok en plakstrips voor eventueel gescheurd tentdoek bij je hebt. En vooral een dik stuk plastic maar nog beter een stuk grondzeil om de tent op te zetten. Het grondzeil moet iets kleiner zijn dan de tent zelf. Het grondzeil beschermt de tent tegen eventuele scherpe steentjes etc. en bij een fikse regenbui loopt het water gewoon onder het grondzeil door en heb je a.h.w. een extra bodem onder de tent.

Testrit:
Heb je alle spullen verzameld die je denkt nodig te hebben en je wilt voor de eerste keer een grote reis ondernemen, pak dan alles in het voorseizoen een keer op je motor alsof je naar de Noordkaap zou gaan. In werkelijkheid ga je echter een paar dagen in de buurt kamperen bijv. in het Harz gebergte of zo iets. Dit is maar enkele honderden kilometers rijden en op deze manier kom je er gauw achter of je uitrusting en manier van oppakken op de motor in orde is en zo niet dan ben je met een halve dag rijden zo weer thuis.

Geld:
In elke uithoek van Scandinavië, zelfs in Finland en Lapland tegen de Russische grens is het geen enkel probleem om met een creditcard te betalen. Veel contant geld hoef je daarom niet mee te nemen.

Verder ===> (Onderweg)

HOME

©Bert Duinkerken