Sinds een aantal jaren doen we in het Huis van Bewaring de PI Midden Holland locatie Haarlem een gespreksgroep 'Binnen met het oog op Buiten (afgekort: BoB). De deelnemers bestaan uit gedetineerden, die binnen een afzienbare tijd overgeplaatst worden naar een half open (of open) inrichting, met ET (elektronisch toezicht) gaan of gewoon vrij komen. Daarnaast zijn er vrijwilligers vanuit de nazorg aanwezig. De gespreksleiding is in handen van ondergetekende of onze collega, Christa de Wit.
Centraal tijdens de bijeenkomsten staat de gerichtheid op de komende tijd. In dat kader komende verschillende onderwerpen aan de orde, die sterk beïnvloed zijn door het contextuele denken. Een aantal voorbeelden: Wie zijn je hulp- vertrouwensbronnen? Wanneer verdien je en geef je erkenning? Hoe kun je rechtzetten, wat scheef is getrokken? Regelmatig komen er gasten van buiten, variërend van een rechter tot een ex-gedetineerde (die dikwijls ooit meegedaan heeft met dezelfde groep).
We (vrijwilligers en pastores) merken telkens weer hoe belangrijk het is voor onze mensen om naar 'buiten' te kijken en te onderzoeken waar mogelijkheden liggen voor nu en de komende periode.
Veel bijeenkomsten worden door de gedetineerden zelf voorbereid. Opvallend is het enthousiasme waarmee dit gebeurt. Het is heel motiverend om zo bezig te zijn. Niet alleen voor gedetineerden. Ook voor onszelf. Een uur is dikwijls te kort, maar werkt verrassend lang door. Op cel en de kamer waar wij weer naar toe gaan.
De nu volgende bijdrage heeft een gedetineerde geschreven en ingeleid voor de hierboven beschreven gespreksgroep.
Voorbereiding voor terugkeer in de maatschappij
Iedereen die vast zit is er mee bezig. In het begin van je detentie is alles nog onzeker. De baan die ik had, kan ik die na mijn detentie weer oppakken?
Zo niet, is er dan wel werk voor mij?
Hoe zullen mijn collega's op mijn terugkomst reageren?
Je weet niet hoe hoog je straf zal zijn. Wat staat me allemaal te wachten?
Als je door je eerste drie maanden heen bent, komt er al zicht in jouw zaak.
Je weet dan wanneer je voor je eis moet en twee weken later voor de uitspraak. Vanaf dit punt kan je - zover het kan en nodig is - stappen ondernemen.
Voor sommigen van ons moeten er zaken geregeld worden voor dat je vrijkomt.
In de eerste maand van mijn detentie schreef ik een brief naar Exodus op advies van mijn reclasseringsambtenaar.
In de P.I. Haarlem kreeg ik een intake gesprek met een medewerker van Exodus. Twee weken later kreeg ik het goede nieuws dat ik na mijn detentie daar terecht kan. Een week later kreeg ik een toelatingsgesprek van een medewerker van 'de Waag' waar ik een dagbehandeling moet volgen omtrent mijn agressie huishouden.
Ook daar kan ik terecht.
Na dit goed afgerond te hebben moet je een baan kunnen vinden.
Dus heb ik hier binnen informatie gekregen over opleidingen. Ik wil graag in de motortechniek werken en zal hiervoor opgeleid moeten worden.
Als ik vrij ben, meld ik me aan bij de opleiding autotechniek.
De eerste week als een vrij man zal ik het druk krijgen met uitkering aanvragen, inschrijven bij het arbeidsbureau, woningbouw inschrijven bij burgerlijke zaken. Wedden dat er een heleboel dingen op je afkomt als je vrij bent!
Ik wens iedereen veel succes bij het voorbereiden op de terugkeer in de maatschappij.
D.B.
ds. M. van Hemert, predikant-directeur van het Diaconaal Centrum voor het Gevangenispastoraat te Haarlem en op basis van vervanging tijdelijk werkzaam in PI Midden Holland, locatie Haarlem