Nazorg als onderdeel van het Justitiepastoraat

Als het einde van de straf nadert, worden veel gedetineerden nerveus bij de gedachte straks weer naar buiten te moeten. Het is bijna onmogelijk om vanuit een justitieinrichting werk te vinden en heel moeilijk om huisvesting te regelen. Daardoor zagen geestelijke verzorgers met lede ogen menig ex-gedetineerde al gauw na de straftijd weer de fout in gaan. Natuurlijk is ieder verantwoordelijk voor eigen leven, en Justitie biedt in de laatste fase van de straf echt wel enige ruimte om zaken te regelen, maar toch is dit desondanks typisch zo'n situatie waar een vorm van begeleiding mensen over de drempel van die eerste moeilijke periode heen kan helpen.

Vanuit die gedachte zijn in de loop van de tijd door Justitiepredikanten en -pastores allerlei initiatieven genomen op het gebied van nazorg. Hier zijn naast informatie, die een beeld geeft van wat er op dit gebied gaande is, enkele verhalen te vinden waarmee we de werkelijkheid van de nazorg wat dichterbij willen brengen.

Nazorg in Nederland.

Informatie over de Stichting Exodus en vele andere projecten die in ons land lopen.

Gemotiveerd raken door naar 'buiten' te kijken

door ds. M van Hemert

Exodus Utrecht en de Silokerk

door Algert Wentink, bestuurslid van de Silo-kerk, Utrecht

Muurschildering Exodus Den Bosch.

Jan Molmans, manager van het Exodus-huis in Den Bosch, nodigde de kunstenaar Jan Haen uit om samen met een aantal Exodus-bewoners een kunstwerk te maken.
Dick, één van de bewoners, vertelt over het project.