Terug

Exodus Utrecht en de Silokerk

Bewoners van het Exodushuis in Utrecht gaan ter kerke in de Baptistengemeente "Silo".
Hieronder een verslag daarvan.

De contacten tussen bewoners van het Utrechtse Exodushuis en de Baptistengemeente "Silo" gaan terug tot vlak na de opening van het huis in 1996. Mijn oudste persoonlijke herinnering betreft een zondag waarop we met de 20+ groep van de kerk zouden gaan kanoën, na afloop van de kerkdienst. Ds.Arjan Noordhoek, justitiepredikant en lid van de Silokerk, vroeg ons, 20-plussers, of we twee van 'zijn jongens' wilden meenemen, die er die ochtend ook waren. Natuurlijk wilden we dat en het maakte ons niet uit dat beide 'jongens' de 40 reeds gepasseerd waren. Eén van de twee, die inmiddels al lang niet meer in Exodus woont, is nog steeds een trouwe bezoeker van de Silokerk. In de afgelopen jaren zijn er in de kerkdiensten regelmatig bewoners van het Exodushuis aanwezig geweest. Sommigen zie je nooit meer terug, anderen blijven komen, ook als ze allang niet meer in Exodus wonen. De eerste ex-boef heeft zelfs de doop aangevraagd! Het kerkbestuur is blij met deze aanvraag en probeert de kandidaat zo zorgvuldig mogelijk te begeleiden naar het grote moment toe.

In Silo kunnen Exodus'klanten' altijd rekenen op de nodige aandacht van andere Silogangers, die zo langzamerhand wel van de hoed en de rand weten, maar daarvoor beslist niet weglopen. Na veloop van tijd worden de heren (en af en toe een dame) vaak gevraagd voor allerlei taken rondom de dienst zoals kosteren, deurdienst etc. Om Exodusbewoners èn gemeenteleden te begeleiden in hun onderlinge contact heeft het kerkbestuur enkele jaren geleden een maatjesproject in het leven geroepen. De 'maatjes' zijn een paar keer bij elkaar geweest om ervaringen te delen, afspraken te maken en instructie te ontvangen van de ISN (Interkerkelijke Stichting Nazorg Ex- gedetineerden).
Het maatjesproject heeft vooral vervolg gevonden in een maandelijkse contactmaaltijd in de kerk, die voor de nazorg aan ex-gedetineerden is opengesteld. Zo af en toe is de voltallige bevolking van het Exodushuis van dat moment, inclusief personeel, hierbij aanwezig! Omgekeerd zijn enkele deelnemers van de maaltijdgroep onlangs bij Exodus te gast geweest voor het eten. Ook bij de jaarlijkse gevangenis- themadienst in november waren personeel en bewoners van Exodus aanwezig. Eén van hen zong in de dienst "I don't know how to love him", een optreden dat bij iedereen veel indruk maakte.
Tenslotte is één van onze gemeenteleden vrijwilliger in Exodus. Samen met zijn vrouw fungeert hij bovendien als gastgezin voor bewoners van Exodus.

Algert Wentink, Bestuurslid Silo-kerk Utrecht.