Gemeentebossen
Start Terug

Bospad

 Schotse Hooglander

De Gemeentebossen (400 ha) is een prachtig natuurgebied in de gemeente Oss, met naald- en loofhout, heide, heuvels met zandverstuivingen, vennen, recreatieplassen, uitgezette wandelpaden en ruiterroutes. Men noemt dit gebied ook wel Herperduin, vanwege de mooie zandverstuivingen in het bosgebied, maar dit is de naam van een camping en bungalowpark in dit gebied. Onder de lokale bevolking kent men ook nog de naam Maupertuus of soms Mauperdoes aan dit gebied toe. Tot aan het begin van de 60-er jaren heeft er bij de zandverstuiving een blokhut met de naam 'Maupertuus' gestaan. Het gebied ten westen van de weg naar Schaijk en de Hoefstraat is stiltegebied, met veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Exmoor Ponies op Herperduin.JPG (290573 bytes)Schotse Hooglanders drinken in vijver

Een deel van het gebied is omheind en wordt begraasd door een dozijn Schotse Hooglanders en enkele Exmoor pony's, zodat er zich een mooi heidegebied kan ontwikkelen. Dit kun je vinden vlakbij een moerasgebied, het Ganzeven. Dit voormalig weidegebied is enkele jaren geleden omgevormd tot een natuurgebied: de vruchtbare laag grond is afgegraven, zodat er zich inheemse planten kunnen vestigen. Zo vindt men er nu o.a. de kleine Zonnedauw.

Schotse Hooglander

In de bossen zijn tevens dassen uitgezet door Das en Boom.

Foto van ransuilen in boom (67278 bytes)In februari 2002 hebben we een groot aantal ransuilen gezien: op een gegeven moment telden we er wel 14. Op de foto zie je een mooi exemplaar.

Oude brandweertoren van Herpen (52626 bytes)De voormalige brandweertoren tussen Berghem en Koolwijk wordt nu gebruikt voor de vogelwaarneming. Deze toren, die nu in particulier bezit is, is de hoogste houten toren uit één stuk in Nederland (bron: Brabants Dagblad 22-02-2002). Hij dateert van 1955 en raakte in de jaren tachtig als brandweertoren buiten gebruik. De laatste jaren wordt de toren, onder de naam 'De Havik', alleen nog gebruikt voor het spotten van vogels. Het gevaarte staat op de 'Konijntjesberg', in de buurt van het openluchttheater Hoessenbosch, even ten noordwesten van het Ganzenven. De heuvel waarop de oude toren staat is ruim 17 m hoog. De uitkijktoren zelf ca. 22 meter waarmee hij ruim 39 meter boven NAP uitsteekt.

Laat niet als dank voor de picknick
de beheerder van het terrein, het plastic en het blik...

E-mail: Webmaster

Laatst gewijzigd op 03 december 2005

© FentA.nl