Koolwijk
Start St. Annakapel Gemeentebossen

Koolwijk is gelegen in het prachtige Brabantse landschap en een van de kernen van de gemeente Oss. Echter, van oudsher voelen de bewoners zich meer betrokken bij Herpen, waarmee Koolwijk sinds mensenheugenis is verbonden. De Koolwijk is gelegen tussen Berghem en Herpen in. Ondanks dat het een klein gehucht is, wordt het verdeeld in de Grote Kôlluk en de Klein Kôlluk, zoals het in de spreektaal wordt aangeduid. In Groot Koolwijk staat een kapel die aan de H. Anna is toegewijd, de St. Annakapel. De oudste vermelding van een Annakapel in Koolwijk stamt weliswaar uit 1520, toen de Annaverering grote populariteit genoot, maar dat betekent niet dat de verdere geschiedenis duidelijk is overgeleverd. De kapel is ook bekend vanwege de jaarlijks terugkerende bewegende kerststal en het St. Annafeest. De Kleine Koolwijk ligt meer in de richting van Berghem. Koolwijk wordt aan de zuidzijde begrensd door een  natuurgebied.

Vanaf 1941 tot 1 januari 2003 behoorde de Koolwijk tot de gemeente Ravenstein. In 2001 heeft het gemeentebestuur besloten om de zelfstandigheid van de gemeente op te heffen en zich aan te sluiten bij de gemeente Oss.

Kunstwerk 'De Kolluk in Beeld'Nieuws

Door de stichting Herpen in Woord en Beeld is een bijzonder kunstwerk "de Kolluk in Beeld" aan de bewoners van de Koolwijk aangeboden. Het is gemaakt door kunstenaar en bewoner Geert Castenmiller. In samenwerking met de buurtvereniging de Kolluk en het bestuur van de Annakapel hebben zij dit kunstwerk geplaatst en op 28 juli 2007 onthuld.   Het staat op de hoek van de oude en de nieuwe Koolwijksestraat tegenover de Annakapel. Iedereen kan het daar gaan bekijken. Alle bewoners van de Koolwijk waren uitgenodigd bij de officiële onthulling. Het was een mooi programma dat begon om 18.00 uur met een H. Mis en duurde tot ca. 21:30 uur. Daarna volgde een gezellige feestavond.

Stuur een e-mail naar de webmaster als u vragen of opmerkingen hebt.

Geef uw mening! / Give your opinion!

De Kôlluk leeft!

 

E-mail: Webmaster

Laatst gewijzigd op 28 november 2012

© FentA.nl