St. Annakapel
Start Terug Bewegende kerststal St. Annafeest Bouwgeschiedenis Beschrijving

St. Annakapel

St. Annakapel te KoolwijkDe van oorsprong vijftiende-/zestiende-eeuwse Annakapel, die in 1936 uitwendig vrij ingrijpend werd verbouwd, bezit een gaaf neoclassicistisch interieur uit 1820. Dit interieur bestaat uit een schip met tongewelf in stuc, door tweemaal vier zuilen (met zware entasis) gescheiden van twee vlak gedekte zijbeukjes. Aan de oostzijde een halfronde absis.

De Annakapel kent een lange geschiedenis en is dan ook een monumentaal object. Hiervan is een uitgebreide beschrijving beschikbaar inclusief de bouwgeschiedenis. De kapel behoort aan de parochiekerk van Herpen, maar van 1640-1672 heeft de pastoor Septius uit Oss er de zielzorg uitgeoefend. Een gedenksteen in de muur van de kapel vermeldt dit. Uit deze tijd dateert eveneens het Annabeeld, dat later naar de kerk van Herpen werd verplaatst en waar het nog steeds te zien is. Ook is er nog een fundatie die geld opbrengt voor de wekelijkse mis en relikwieverering op dinsdag. In 1965 werd deze mis naar de zondag verplaatst en weer later naar de zaterdagavond:

In de St. Annakapel wordt tot 1 april 2017 elke vrijdagavond om 19.00 uur een H. Mis gehouden. Daarnaast worden er vaak huwelijken gesloten, kinderen gedoopt, en andere vieringen gehouden voor en door de bewoners. Op foto's komt het ook heel mooi over.

In 1997 en in 2003 is er gewerkt aan de restauratie van de kapel. In 1997 zijn de muurschilderingen vernieuwd en heeft het altaar een grote opknapbeurt gekregen. In 2003 is de verwarming en de elektra vervangen, en is de kapel van binnen geheel opnieuw geschilderd. Daarmee ziet het interieur er weer mooi en fris uit!

De kapel wordt beheerd door het bestuur van de parochie Johannes de Doper.

U kunt de kapel steunen door een donatie te storten voor de "Vrienden van St. Anna". In de kapel kunt u kaarten, kaarsen en boekjes van St. Anna kopen voor 1,=.

Voor informatie kunt u terecht bij de koster van de St. Annakapel, mevr. C. Bens (tel. 0412 401 320).

E-mail: Webmaster

Laatst gewijzigd op 25 januari 2017

FentA.nl