HOME AGENDA CONTACT    
 

Themadag in de twee abdijen van Averbode en Tongerlo (B).

 

Bezoek aan de abdijen van Tongerlo & Averbode op 11 februari 2007.

Programma:

10.30-11.30/45 H. Mis in Tongerlo
oversteken naar taverne-restaurant de Torenhof
12.00-13.00 pauzeren in de Torenhof met een broodje, snack een frisdrankje of kop koffie. 

13.15-14.30 rondleiding in Tongerlo aansluitend museum bezoek in Abdij Tongerlo

14.30-15.00 vertrek met auto richting Averbode 
15.00 aansluiten bij rondleiding abdij Averbode door Andreas Willems, o.praem. (inclusief DVD over leven en werk van de Norbertijnen van Averbode (half uurtje), bezichtiging gebouwen en kerk
16.30 einde rondleiding. Hierna vertrek naar huis. 

Geschatte kosten (kan iets meer of minder zijn, dit hangt af van de groepsgrootte): 7 à 8 euro.
Dit is inclusief rondleiding Tongerlo, bezoek aan museum, rondleiding en video in Averbode. Dus exclusief consumpties in restaurant. Mogelijk nog wat kosten voor benzine waar we met elkaar meerijden. Geef bij opgave aan of je wilt rijden met de auto en van waaraf je vertrekpunt is.

Achtergrond informatie; zie ook websites genoemd op deze pagina.

Tongerlo : Abdijkerk Tongerlo

De Abdij van Tongerlo is een Norbertijnenabdij bij het dorp Tongerlo in de Belgische gemeente Westerlo. De abdij werd gesticht rond 1130, toen een aantal norbertijnen van de Sint-Michielsabdij te Antwerpen zich vestigden op het landgoed van heer Giselbert van Castelre. 

 De abdij is tot in de 13e eeuw enige tijd een dubbelklooster geweest waarin ook norbertinessen woonden.
Tot ver in de 16e eeuw had de abdij van Tongerlo uitgebreide bezittingen in het hertogdom Brabant. Van 1559 tot 1590 viel de abdij onder het bisdom 's-Hertogenbosch. In 1590 wist de abdij dit bestuur af te kopen door de meeste bezittingen in het huidige Noord-Brabant af te staan. Na de val van 's-Hertogenbosch in 1629 vluchtten de norbertijnen tijdelijk naar hun refugehuis in Mechelen.
De abdij speelde in 1789-1790 een rol in de Brabantse Omwenteling tegen het Oostenrijkse bewind door het ronselen en bewapenen van troepen. Na het neerslaan van de opstand werden de bezittingen van de abdij in beslag genomen. In 1796 kwam aan de abdij een voorlopig einde, wanneer Franse revolutionairen de norbertijnen uit het complex stuurden. Hierna werd de abdij verkocht en werd een deel van de gebouwen gesloopt, waaronder de kerk. Pas in 1838 werd de orde heropgericht om twee jaar later terug te keren naar Tongerlo.
De abdij trekt het hele jaar door veel toeristen. Inkomsten worden gehaald uit onder andere een boekwinkel, en het Tongerlo abdijbier dat voor de abdij gebrouwen wordt door een commerciële brouwerij.



Abdij van Tongerlo. Bezienswaardigheden.

- Poortgebouw, bestaande uit een 14e eeuwse onderbouw in romaanse stijl en een 16e eeuwse bovenbouw in gotische stijl. 
- Kerk in neogotische stijl uit 1852, ontworpen door architect P. Stoop. 
- Bisschopshuis: in gemengd gotische- en renaissancestijl, ontworpen door Rombout Keldermans II. 
- Abtshuis:, een paleis uit 1728, ontworpen in classicistische stijl door architect Kerrickx. 
- Museum; Da Vinci-museum: museum rond een getrouwe replica uit 1545 van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. 
Sedert 1545 is de Abdij van Tongerlo abdij in het bezit van een kostbaar doek: de meest getrouwe en mooiste replica van het Laatste Avondmaal, dat Leonardo da Vinci schilderde in de eetzaal van het klooster Santa Maria delle Grazie te Milaan. Omdat het originele fresco in de loop der tijden zó geleden heeft, dat er van de oorspronkelijke schoonheid niet veel meer overblijft, is dit 'Laatste Avondmaal' des te waardevoller geworden. Het museum beschikt ook over klank- en luisterspel als uitleg bij dit unieke werk.



Restaurant Torenhof.
Aan de overzijde van de abdij kan u steeds terecht in Torenhof. Dit taverne-restaurant biedt u, in een rustiek en gezellig kader, een ruime keuze in dranken, snacks en maaltijden, aangepast aan elk budget. Wanneer het weer het toelaat kan men plaats nemen op een uitgebreid terras. 

Averbode. De Abdij van Averbode werd in 1135 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Eggebertus van Rolingen, een kasteelheer van het huidige Rullingen was getuige bij de stichting. Het is een abdij van de Premonstratenzers, ook Norbertijnen of Witheren genoemd. In de beginjaren overleefde de kloostergemeenschap, die oorspronkelijk uit mannen en vrouwen bestond, door landbouw waarbij de Norbertijnen hulp kregen van lekenbroeders. De zusters verhuisden aan het begin van de 13e eeuw naar een eigen abdij (Keizerbos). Deze gemeenschap bleef tot 1796 bestaan.
In 1154 schonk graaf Lodewijk I van Loon de Bolderbergwinning, nu gekend als domein Bovy aan de kloostergemeenschap. Het bleef in hun bezit tot de Franse revolutionairen het domein verbeurd verklaarden en verkochten. De Norbertijnen van Averbode hielden zich in de late middeleeuwen meer met pastoraal werk bezig. De kerk en het abdijgebouw werden in 1499 door blikseminslag zwaar beschadigd. Tijdens de 16e eeuw moesten de Norbertijnen verscheidene keren een veilig onderkomen zoeken in hun refugehuis van Diest en later Averbode verlaten om zich eerst in Sint-Truiden, daarna in Diest te vestigen. In 1604 lieten de omstandigheden het toe om terug te keren. In 1648 voltooiden Norbertijnen de bouw van een bedevaartskapel in Kortenbos bij Sint-Truiden.

Averbode voorzijde abdijkerk
De Fransen schaften in 1796 bijna alle kloosters en abdijen af; de abdij werd verkocht en het klooster afgebroken. Het monumentale pijporgel van Robustelly werd gekocht door de St. Lambertuskerk te Helmond (Nederland), waar het nog steeds te bewonderen en te beluisteren valt. In 1802 verwierven de Norbertijnen de abdij opnieuw en na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd het kloosterleven in Averbode hervat. In 1858 wordt het dan in België grootste romantische kerkorgel in de abdij in gebruik genomen, gebouwd door Hippolyte Loret. Dit orgel is momenteel onbespeelbaar en wacht op restauratie. Op het einde van de 19e eeuw legden de broeders zich toe op drukkers- en uitgeversactiviteiten en het aantal leden van de gemeenschap nam in die periode sterk toe. 
Toen vertrokken ook de eerste missionarissen naar Brazilië. Vanaf 1920 gaf de abdij een kindertijdschrift uit: Zonneland. In 1930 volgden de Vlaamse Filmpjes, waarin de jeugd kon kennismaken met de literatuur, en in 1958 ontstond Zonnekind. In 1942 telde de gemeenschap 230 leden. In hetzelfde jaar werd het hele complex behalve de kerk door brand vernield. In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren de Norbertijnen actief in het onderwijs door het stichten van colleges voor middelbaar onderwijs. In 1996 verkocht men de drukkerij.
Tegenwoordig vind je in de abdij een gastenkwartier, een bibliotheek en een bezinningscentrum. De gemeenschap telt 92 leden waarvan er 39 in de abdij leven en werken. De huidige abt is Jos Wouters.

Opgeven kan bij Frank, graag voor 7 februari 2007.

Routebeschrijving volgt.

Van harte welkom. Het team van platform30+

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to Top of Page