HOME AGENDA CONTACT    
 
 

R.K. PLATFORM 30+

Veertiendaagse zomerreis naar (Noord-) Ierland, zaterdag 12  t/m  vrijdag  25 juni 2010.

Ierland is een bijzonder land. Zeker waar het gaat om het Christelijk geloof. Met de komst en de ondergang van het Romeinse Rijk op Iers grondgebied is het verrassend hoe het in de 4e eeuw verspreide geloof door de Ieren is aangenomen. Uit deze tijd stammen de verhalen van St. Patrick, patroonheilige van Ierland.

Dit jaar willen we dit mooie groene land verkennen. Op zoek naar onze 'Christelijke roots', maar zeker ook voor de schitterende natuur en voor de Keltische invloeden, de invasies van de Vikingen, de overheersing van buurlanden, de interne verdeeldheid en vele historische feiten, die hun sporen hebben achtergelaten en dit eiland hebben gevormd tot wat het nu is. 

Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van de plaatsen die we gaan bezoeken. Het programma kan echter nog op enkele punten worden aangepast.

We starten in Dublin. Hier bezoeken wij onder andere de St. Patrick's Cathedral. Deze kathedraal is de nationale kathedraal van Ierland en is gebouwd op de plek waar St. Patrick preekte. Er stond een kleine kerk tot de Normandiërs kwamen. Dit kerkje is vervangen door een stenen kerk in 1191 en kreeg in 1225 dezelfde vorm als de Salisbury Cathedral. In de gotische kathedraal ligt deken Jonathan Swift, schrijver van Gulliver's Travels. 

De Wicklow Mountains liggen ten zuiden van Dublin en staan bekend als de Tuin van Ierland. Hier zien we veel verschillende typen landschappen die Ierland tot een schitterend land maken. Verlaten heuvels waar alleen heide groeit, kleine bossen en weides. 

Wij zullen de restanten van Glendalough (Ierse naam Gleann Dá Locha) - het dal van de twee meren - bezoeken. Het herbergt een van de meest sfeervolle kloosterruïnes van Ierland. Deze religieuze nederzetting is in de 6e eeuw gesticht door St. Kevin. Wij zullen er een 34 meter hoge ronde toren bewonderen. Ook een kathedraal, stenen kerken en gedecoreerde kruizen staan er nog als ruïnes.

Op weg naar Armagh (N. Ierland) komen wij door Boyne Valley. Hier bezoeken wij Monasterboice, dat in de 5e eeuw werd gesticht door St. Buite, een volgeling van St. Patrick. Een van de bezienswaardigheden is Muiredach's High Cross, dat het mooiste Keltische kruis van Ierland is. Muiredach was een abt van Monasterboice. Wij zullen er ook een ronde toren zonder dak zien en twee kerken. 
In deze vallei langs de rivier Boyne liggen ook megalithische graven van 2500 voor Christus. Ook is de rivier bekend om de beroemde slag van Boyne in 1690 tussen de katholieke koning James of England en de protestantse koning William (ook in de Nederlandse geschiedenis een bekende). 

De Hill of Tara is een oord van mythisch belang. Het was het politieke en spirituele centrum van het Keltische Ierland en tot de 11e eeuw de zetel van de High King. De verbreiding van het christendom, waardoor de almacht van Tara tot een einde kwam, wordt gesymboliseerd door het standbeeld van St. Patrick. Indien er tijd is zullen wij de stad Downpatrick ook bezoeken.

Armagh dateert uit de tijd van St. Patrick en de opkomst van het christendom en is daarmee een van de oudste steden in het land. Het staat ook bekend in legendes als de zetel van koningen. St.Patrick heeft deze plaats gekozen en daarmee is het centrum geworden van het christelijk geloof in zijn tijd. Bijna 1000 jaar lang was Armagh de stad van de heiligen en geleerden en leverde werken op als the Book of Armagh. Deze geleerden beïnvloedden de verspreiding van het christendom door heel Noord Europa. Hier in Armagh stichtte St. Patrick zijn eerste bisschopszetel in 444/445 en tot op deze dag is het de eerste zetel voor zowel de Rooms Katholieke als de Anglicaanse kerk.
In Armagh zullen wij twee kathedralen bezoeken, die op twee tegenover elkaar liggende heuvels staan. Ze heten allebei St. Patrick's. De ene is de rooms-katholieke kathedraal, een neogotische gebouw met twee torenspitsen waarvan de muren bijna geheel zijn bedekt met mozaïek. De andere, oudere, anglicaanse kathedraal dateert uit de middeleeuwen. Hier ligt Brian Ború begraven, de Ierse koning die in 1014 de Vikingen versloeg.


Na Armagh reizen wij door naar Castlebar. Vanuit omgeving Castlebar gaan wij de Mount Croagh Patrick bewandelen. Dit is Ireland's Holy Mountain (heilige berg). Dit is een bergpunt die 762 meter hoog is. Plaatselijk wordt de berg ook wel 'The Reek' genoemd. St. Patrick zou hier 40 dagen en nachten bovenop hebben verbleven, vastend en biddend voor de bevolking van Ierland. 

Wij gaan naar Connemara Region waar nog steeds Gaelic wordt gesproken. Dit gebied is het ruigste en meest romantische deel van Ierland. Wij zullen op dit schiereiland stenen muren en huizen met rieten daken vinden.

Knock

Op zondag gaan wij op bedevaart naar Knock. Dit is een klein stadje, dat al meer dan eeuw beroemd is omdat Onze Lieve Vrouw er is verschenen samen met Jozef en Johannes, de evangelist. 15 mensen, jong en oud, hebben deze verschijning meegemaakt. Paus Johannes Paulus II (in 1979) en Moeder Teresa (in 1993) zijn allebei in dit heiligdom geweest. Jaarlijks komen hier anderhalf miljoen pelgrims naar dit bedevaartsoord.

Killarney

Vanuit omgeving Castlebar gaan wij naar het zuiden afzakken, naar Killarney, via Limerick. Limerick is door de vikingen gesticht in de 9e eeuw. Vanuit deze basis werden lokale kloosters en Keltische nederzettingen overvallen. De Normandiërs hebben het later gekoloniseerd. Zij hebben het kasteel gebouwd in 1210. Het is momenteel de derde grootste stad in Ierland met meer dan 80.000 inwoners. De stad staat bekend als een sport stad omdat ze goede sport faciliteiten bieden. Rugby is de passie van de bewoners. 

Wij rijden de Dingle Peninsula af, een Gaeltacht (Iers sprekend) gebied. Hier vind je Keltische en pre-Christelijke monumenten en christelijke kerken. Het is spectaculair, je komt langs een keten van bergen, Slieve Mish. Er zijn aan de kustlijn 2 rotsige Skellig eilanden te zien, waarop de ruïnes van een vroeg christelijke klooster staan. De dorpjes op het schiereiland Dingle zijn kleurrijk. Het landschap is van een dramatische schoonheid. Op Dingle slaan wij zeker Gallarus Oratory niet over. Het is een indrukwekkend vroeg christelijk monument. Het staat er al meer dan 1200 jaar. Het is een klein kerkje van gestapelde stenen en heeft de vorm van een omgekeerde boot. 

De volgende dag rijden wij de Ring of Kerry. Het schiereiland Ivreagh kenmerkt zich door schitterende zichten op de Atlantische oceaan, bergen, veen en meren.

Op de laatste dag - op weg naar het vliegveld in Dublin - komen we langs de Rock of Cashel. 

 

Tijd: Zaterdag 12 t/m vrijdag 25 juni 2010.
Kosten:  € 1065,= excl. vlucht. In deze kosten zijn inbegrepen: volpension, diverse entrees, vervoer met auto's, kosten infodag en reünie. Je kunt zelf een vlucht boeken (+/-  € 185,=). Wij kunnen je hierbij helpen.

Wij vliegen op Dublin. Het verblijf in Ierland is in een viertal eenvoudige hotels. 

Het is in Ierland niet gewoon, dat religieuze ordes gasten ontvangen die op vakantie zijn. Wij reizen met 4 persoons auto's, omdat de wegen in Ierland smal kunnen zijn. 

Opgave en verdere informatie  bij pastoor M. Otto of Els Sluis.  

Let op: De termijn voor opgave is beperkt tot 4 maart 2010 voor bovenstaande aanbieding (we zijn afhankelijk van boekingen in hotels en beschikbaarheid). Hierna is het nog steeds mogelijk je op te geven voor de reis. Er wordt op dat moment gekeken naar de  beschikbaarheid en de prijs.

Het aantal deelnemers is max. 12 personen !

De informatiedag wordt gehouden op zondag 11 april 2010, 14.00 uur in Nieuwegein.

Van harte welkom. Het team van platform30+ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to Top of Page