HOME AGENDA CONTACT    
 

Sacramentsdag in Hasselt, Amsterdam en Meerssen

25 mei 2008.

Processie in de Heilige Stede te Hasselt (Ov.)
 

 

Aan het Eiland 22 bevindt zich de Rooms Katholieke kerk 'H. Stephanus'. Hoewel kerk en pastorie tot de Rijksmonumenten behoren en op zich zelf al een bezoek waard zijn, is het vooral de plek (het woord stede betekent ook plek of plaats) waarop kerk en tuin gesitueerd zijn, die het zo bijzonder maken. 

 

Hier bevond zich namelijk in de middeleeuwen het devotie-oord 'de Heilige Stede'. 

De overlevering wil dat hier 
rond 1218 een heiligschennis is gepleegd door een middeleeuwse kampvechter die de ciborie met hosties (=beker met het heilige brood) uit handen van een priester sloeg toen deze 
hiermee op weg was naar 
zijn zieke vrouw. 

De hosties vielen op de grond en volgens ooggetuigen zouden daarboven lichtende sterretjes geschitterd hebben. Daaruit ontstond de gelovige behoefte boete en eerherstel te brengen. Onheil en rampen in latere jaren zouden dit gevoel nog versterken. Lees verder >>>

Programma processiezondag 25 mei 2008 in Zwolle en Hasselt:

Net als vorig jaar gaat het platform30+ een bedevaartstocht maken naar de H. Stede.  

Omdat het een tocht wordt waarbij wij ook af en toe pauzeren om iets te gaan eten en drinken en/of meditatieve momenten houden, verzamelen wij ons rond 10.30 uur bij het theehuis van camping De Agnietenberg. Dit is aan de Haersterveerweg 23-27 te Zwolle.  Daar kan men ook een fiets (of auto) stallen. Zie routebeschrijving/ OV hier.

Daarna gaan wij langs het monument van Thomas a Kempis aan de Bergkloosterweg richting Hasselt via Genne. Al met al een tocht van zo’n 15 km door een prachtige omgeving.

De eucharistieviering is om 15.00 uur. Hierna zullen wij in Hasselt (hopelijk met nog meer 30-plussers) nog samenkomen en een sapje drinken, waarna we de bus terug terugnemen naar Zwolle. We verwachten tussen 18.30 – 19.30 uur terug te zijn op de startlocatie.

Voor meer informatie en opgave kan men terecht bij: 

Carla Wijermars, E-mail: cwm.wijermars@hotmail.com, tel.nr.: 038-4535632 of Frank en Els Sluis. Graag opgeven voor 18 mei 2008. Neem voldoende drinken en eten mee, een strippenkaart en goede wandelschoenen en kleding afgestemd op het weer. Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden. 

 

Sacramentsprocessie in Amsterdam. 

De Onze Lieve Vrouwekerk organiseert op zondag 25 mei voor de vijfde maal een sacramentsprocessie over de grachtengordel van Amsterdam. 
Aartsbisschop mgr. F. Bacqué, de nuntius van Nederland, mgr. J.G.M. van Burgsteden, de hulpbisschop van Haarlem, A. Bakker s.m.a., de deken van Amsterdam, mgr. J.W. Stam, de pastoor van de binnenstadsparochie van Amsterdam, en andere priesters zullen met een heilige hostie in een monstrans door de stad trekken. Ze worden vergezeld door vele gelovigen. 

Ook u bent van harte welkom.

 

Programma processiezondag 25 mei 2008 in Amsterdam:

11.15 uur Plechtige eucharistieviering in de Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 220.

12.45 uur Sacramentsprocessie over de grachtengordel

13.30 uur Afsluitend plechtig lof in de Onze Lieve Vrouwekerk. Na afloop is er gelegenheid tot koffie/thee en ontmoeting in het naastgelegen ontmoetingscentrum. Voor wie wil is er de mogelijkheid daarna ergens in de buurt een lichte lunch te gebruiken en verder na te praten.

Bron: olv kerk

Wil je deze processie meemaken in samenzijn met 30+ jongeren, dan nodigen we je uit contact op te nemen met Christiaan de Kiefte, tel.nr. 070-3831044 of Guido Hulshof, tel.nr. 020-4703032.

 

Sacramentsprocessie en wandeling in Meerssen

Op zondag 25 mei vieren wij Sacramentsdag. In Meerssen wordt dit feest heel bijzonder gevierd. In 1222 gebeurde er een eucharistisch wonder. Een priester was vergeten wijn in de kelk te doen. Bij het breken van de Heilige Hostie stroomde uit deze Bloed, dat dan de kelk helemaal vulde. Vanwege dit wonder werd Meerssen in korte tijd een belangrijke bedevaartsplaats. Om Christus te danken dat Hij in het Heilig Sacrament daadwerkelijk onder ons verblijft en wij in de Eucharistie het offer van Zijn leven mogen vieren, wordt elk jaar heel groots de Sacramentsprocessie gehouden. 

Kom het feest van het Heilig Sacrament meevieren in Meerssen.
Wij bieden een tweedaags programma aan. Je kunt ook gewoon een deel van het programma volgen. Op elk moment kun je in het programma instappen.

Hier vind je nadere informatie over het Sacramentsoktaaf in Meerssen

 Zaterdag 24 mei:
15.00 uur aankomst NS-station Meerssen
- Bezoek aan de basiliek van het H. Sacrament; Vespers
- koffie op de markt
- wandeling in de omgeving
- 19.00 uur: gelegenheid om deel te nemen aan de H. Mis in de Basiliek
- eten + evt. overnachting in de pastorie in Ulestraten.

Zondag 25 mei:
- 09.30 uur: Gelegenheid om deel te nemen aan de Sacramentsprocessie door Meerssen
- ca. 11.45 uur: Heilige Mis in de Basiliek
- 13.15 uur: lunch in de pastorie Meerssen-West (zelf meebrengen); adres: Charles Eijckstraat 62, Meerssen
- 14.00 uur: wandeling vanaf NS-station Meerssen
- 17.30 uur: eten in een restaurant in Meerssen.


Opgave en verdere informatie bij:
Hélène Meertens of pastoor M. Otto. 

 

Van harte welkom. Het team van platform30+.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to Top of Page