Gebouwen & Stadsgezichten

Galerie Tybeert | Dieren | Landschappen | Gebouwen & Stadsgezichten | Vrouwen en Poezen of beide | Foto Grafiek | Vroeg Werk in Kleurpotlood | Constructivisme

Koepelkerk te Middelburg 2006


Acryl op paneel

50 x 50 cm

Links: Pakhuizen aan de Kinderdijk met Spijkerbrug in perspectief Middelburg 2005

Acryl op papier, 50 x 70 cm


Onder links en rechts:

Reconstructie van het Hof Goltz Stein te St. Laurens op Walcheren. Het hof Golz Stein in 1944 weggespoeld bij de innundatie van Walcheren door de Gealliëerden.


Acryl op plexiglas 50 x 70 cm

De schilderijen zijn te bezichtigen in de winkel van Kaasboerderij Schellach

Hofje van Sint Pieter te Middelburg 2006

(voor de  vernietiging door het bouwen van lelijke woningen)


Acryl op paneel

50 x 50 cm







Links

Lange Jan te Middelburg  2006


Acryl op paneel

34,3 x 66,7 cm

Aan de hand van aanwijzingen van de laatste nog levende bewoners heb ik de reconstructie van het hof en het landschap omstreeks 1934 gemaakt.


De koeien zijn historisch. De kater is Tybeert. De jongen achter de koeien is Izaäk Kwekkeboom.


Trilogie: Het Gat van Middelburg Acryl op papier, 50 x70 cm, 2005

Aan de Noordstraat te Middelburg was de nieuwbouw voor het theater gepland. Daartoe werd de kazerne afgebroken en een diepe bouwput gegraven voor een parkeergarage. Toen de bouwput werd leeggepompt om met de bouw aan de vangen, bleek dat de belendende bebouwing ging verzakken en scheuren. De bouw werd gestaakt en een groot litteken in de stad was het resultaat. Het leverde echter wel mooie stadsgezichten op, die ik hier in schilderijen heb vastgelegd voordat het Stadsbestuur een nieuwe rampzalige beslissing over het gebied zou nemen.



               De Timmerfabriek van de Schelde


De Timmerfabriek te Vlissingen is gebouwd in 1914 en is één van de eerste modernistische gebouwen in Nederland met een betonnen constructie. Daarom is het gebouw op de monumentenlijst geplaatst. De architectuur sluit aan bij de School van Chicago van Louis Sullivan, die rond 1900 in de Verenigde Staten in zwang was.


Dankzij inspanningen van de Provincie Zeeland is het terrein voor 13 miljoen Euro aangekocht om herontwikkeling van het KSG terrein mogelijk te maken


Vroeger was De Timmerfabriek getooid met een torentje met puntdak op de hoek, dat het gebouw een vreemde 19e eeuwse charme gaf. Naast het torentje waren op de 1e verdieping loggia's gesitueerd om het torentje los te laten komen van het gebouw. Geniale vinding van de architect.


In het oorspronkelijke torentje is een stijlbreuk met de rest van het gebouw ontstaan door een afwijkend gevelprincipe en het puntdak. In het torentje waren directievertrekken ondergebracht met houten raamkozijnen. Op het schilderij links heb ik het torentje voorzien van hetzelfde gevelprincipe als de rest van het gebouw. Op het dak heb ik een uitkijkpunt gemaakt, waardoor de stijlbreuk is opgeheven. Een beetje aannemer kan het zo van het schilderij realiseren

Reconstructie van het oorspronkelijke gebouw met het

Torentje en de Stoomtram Walcheren

Acryl op plexiglas, 50 x 70 cm, 2007

Huidige vorm van het gebouw  Aan de Dokkerhaven


Acryl op hardboard, 54 x 82 cm, 2007

Tempel van de velen voedende Amphitrite

Te Delft

Acryl op triplex 61 x 83 cm, 2007

Het werkelijke bouwwerk is te bezichtigen achter Ikea Delft

uïne van de Tempel van de Amphitrite met gezicht op Delft


Acryl op paneel

53,5 x 74,5 cm, 2008