Pythagoras

PythagorasAls eerbetoon aan Pythagoras van Samos (ca. 570-497 v.C.), Grieks filosoof, wiskundige en astronoom, heeft Richter en Co. eind 1800 een uit zeven stukjes samengestelde tangram naar hem genoemd. Alhoewel Pythagoras één van de meest raadselachtige figuren uit de geschiedenis van het Griekse denken is, hebben we allerlei regels omtrent driehoeken, vierkanten en hypotenusa’s aan hem te danken. Zo wordt ook zijn leer van de getallenmystiek toegepast in de geluidsleer en de astronomie. Op het Internet zijn allerlei sites met informatie over Pythagoras te vinden.

Voor deze interessante tangram zijn twee virtuele doosjes bedacht, een vierkante en een rechthoekige, kijk maar even mee.


Linksboven staat het diagram voor het samenstellen van de tangram. Hier wordt een vierkant in zestien gelijke, kleinere vierkantjes verdeeld. Rechts daarnaast zijn de beide dekseltjes met opschrift van de virtuele doosjes getekend. Op de dekseltjes is al enigszins te zien om welke stukjes het hier gaat.
De eerste stukjes bestaan uit een vierkant en twee driehoeken die zwart in het diagram zijn ingetekend. Deze stukjes komen op de aangegeven plaatsen op de bodem van de ernaast getekende virtuele doosjes terecht.
De beide driehoekige stukjes worden tweemaal gebruikt. Na het inkleuren worden ze in de doosjes gestopt. Vervolgens worden de twee laatste stukjes ingekleurd en daarmee is de tangram compleet.

Volgende stap