English

de Hunger - Noordijk


Voor zover mij bekend stammen alle nu levende Hungerinks af van Catharina Hungerink. Zij woonde rond 1750 op "de Hunger" ook bekend als "Hungerink" in Noordijk. Sinds lang waren er ook een "Hungerink" in Stokkum en een in Eefde, beide met verwijzingen die ver terug gaan: tot 1475 (Stokkum) en 1318 (Eefde). Mogelijk zijn ze - net als meer recente Hungers - gesticht door de Hungerinks uit Noordijk. Of juist andersom...

Volgens documenten uit de 12de eeuw bezat het nonnenklooster Ueberwasser, Münster, de "Hof te Neede", Het bestond uit drie erven in Neede en een in Stokkum. Deze zeer oude relatie tussen de twee plaatsen doet vermoeden dat er op de een of andere manier een verband bastaat tussen de twee Hungers. De boerderij in Stokkum kan gesticht zijn door een Hungerink uit Noordijk, en de families zouden dan verwant zijn. Omdat deze verwantschap teruggaat tot voor 1475 is het niet aannemelijk dat de familieband langs deze weg valt vast te stellen.

Rond 1300: "De Hunger" in Noordijk wordt genoemd als: "erve Hungerinck".

1341: Gaat Hungerink trouwt met Geesken te Lintelo.

25 aug 1394: 't Guet Hungering 1 malder korens (buurschap Noordijk)

31 januari 1503: Aelbert van der Hoenen [Hunger?], Johans zoon en zijn vrouw IJsbelt van Barmentloe verkopen aan de echtelieden Ghert ten Brinchaeve en Gerberich [zijn vrouw] een kamp [stuk bouwland] genaamd "die Hoiffstede" in het kerspel Neede, buurtschap "Noertwyck".

1506 Aug. 24 (des Mandagis Bernardi)
Wylhelmus Grotegese, pastoor te Stadloen, geeft aan jonker Frederick, heer toe Brunckhorst en Borkeloe, en diens vrouw Mette van den Berghe het losrecht van het goed Hungerynck en van de tienden uit Rosschemors.
Oorspr. Inv No. 800, met het zegel van den oorkonder, dat van zijn neef heer Pascasius Wylkens, pastoor te Grolle, is verloren.
Bron: "De Graven van Limburg Stirum in Gelderland en de geschiedenis hunner bezittingen"

Vanaf 1623, beginnend met de vermelding van het huwelijk van Johan Hungerinck met Trine Bennekers zijn de gegevens in Neede/Noordijk over geboorte, doop, lidmaat, huwelijk en overlijden ruimer beschikbaar.

Op 7 februari 1630, zeven jaar na zijn eerste huwelijk, trouwt Johan Hungerinck opnieuw, waarschijnlijk nadat Trine in het kraambed was gestorven. De bruid is Liesbet Gardinck. Derck Hungerinck die lidmaat werd in 1656 was mogelijk hun zoon.

De eerste Hungerinck waarvan ook wordt vermeld dat hij op de Hunger woonde is Jan die in 1682 lidmaat werd. Kan hij een zoon zijn van Derck Hungerink die drie keer trouwde, in 1667. 1671 en 1678, en dan genoemd zijn naar zijn grootvader Johan?

De gedocumenteerde geschiedenis van de bewoners van de Hunger begint voorlopig met deze rond 1660 geboren Jan Hungerinck. Om en nabij 1695 trouwt hij met Dercksken Harperinck. Ze zijn de ouders van Egbert Hungerink, wiens huwelijksacte uit 1720 met Machtelt Veldincks bewaard is gebleven. Zie deze pagina.

Egbert and Megtelt hadden geen zoon die de boerderij over zou kunnen nemen. Hun dochter Catharina trouwde in 1751 met Garrit Hennink. Hij kwam van Markvelde om bij haar op de "de Hunger" te komen wonen. De naam van de boerderij was beslissend voor iemands achternaam dus al snel was Hennink bekend als Hungerink. Je naam veranderen naar die van de boerderij bleef mogelijk tot 1811. Vanaf toen was iedereen volgens een wet van Napoleon verplicht zich bij zijn eens gekozen achternaam te houden.

Al bij de geboorte van zijn eerste kind, Hendrik, ondertekende Hennink als Hungerink. Nog vijf kinderen werden geboren, waarvan Arend Derk op "de Hunger" bleef, Jan naar de nabijgelegen "Harper" ging, en Hendrik naar "de Garver" in Haarlo trok. De nu levende Hungerink's stammen of af van Arend Derk, of van Jan. "De Harper" zou in het bezit blijven van de Hungerinks tot 1908 toen Gerrit Jan hem verkocht om een winkel in Lochem te beginnen. "De Garver" bleef door Hungerinks bewoond tot omstreeks 1965 toen hij werd verkocht door de vrijgezellen broer en zus Arend Derk and Gerritjen.

Op deze steen, nog aanwezig op de Hunger staat "CH 1776".
Het zou ter nagedachtenis aan het overlijden van Catherina Hungerink kunnen zijn. Lees hier meer.


In een leenbrief uit 1761 staat over de Hunger:
"Wij Frederik Willem Floris Baron van Pallandt, Erf Banner Heer van Voorst, Heer van Keppel en Walvaert, Beschreven in de Ridderschap der Graafschap Zutphen, Leen-heer. Doen Cond en Certificeren mits dezen, dat ... in dato den 1. October 1760 ... heeft verkogt aan Garrit Henninck op Hungerink en Catharina Hungerink, Sijne huisvrouw, een stukjen Lands, genoemd het Pasjen van het Leengoed Markerink, in den Noordijk, ....". Verschil in namen moet er zijn.

Het genoemde Markerink is het "Gr. Markerink" op de kaart van Neede 1866 hier en grensde aan de Hunger. Het werd begin 1900 in zijn geheel bij de Hunger gevoegd. Dit is een ander Markerink dan dat in Lochuizen, waar later ook Hungerinks zouden wonen.

Arend Derk zette "de Hunger" voort en trouwde in 1783 met Geertjen Groothuis. Ze kregen een zoon, Hendrik, die uiteindelijk naar "de Garver" zou gaan waar er geen nakomelingen waren voor Arend Derk's broer om de Garver zelf voort te zetten. Arend Derk was al gestorven in 1787 toen zijn dochter Arendina werd gedoopt. Zijn vrouw Geertjen bleef op "de Hunger" en trouwde in 1796 opnieuw. Haar man, Egbert te Paste, kwam bij haar wonen op "de Hunger".

De boerderij werd nu dus bewoond door de familie "te Paste". De achternaam aan de boerderij ontlenen was er sinds Napoleon niet meer bij. Hendrik Jan te Paste, zoon van Egbert en Geertjen trouwde in 1836 met Catharina Dave, maar ze kregen geen kinderen. Een zus van Catharina Dave, Janna Geertruida Dave, was intussen getrouwd met Albert Hennink in 1820. Deze Albert was een zoon van Hendrik Jan Hennink and Catharina Hungerink, dochter van Jan op "de Harper" en kleindochter van Catharina Hungerink op "de Hunger", de bovengenoemde "stammoeder" van de Hungerinks.

Zus Janna Dave en Albert Hennink kregen in 1870 een zoon Gerrit Willem Hennink die door de familie te Paste op de Hunger werd grootgebracht omdat zijn ouders vroeg waren gestorven. Gerrit Willem Hennink trouwde in 1891 met Johanna Hendrika Haytink. Hij nam de Hunger over die zo zijn tweede Hennink als bewoner kreeg.

Hun zoon Albert bleef op "de Hunger" en trouwde in 1929 met Johanna Geertruida Berendina Hungerink, een nakomelinge van de Arend Derk die naar "de Garver" ging. Na 178 jaar was "de Hunger" weer in handen van een echtpaar Hennink-Hungerink, alleen deze keer moest Hennink aan zijn achternaam vasthouden!

Toen ik de familie in 1985 bezocht had Albert en Johanna's zoon Evert Lambertus Hennink de zaak reeds overgenomen. Hij was in 1954 getrouwd met Janna W. Hebbink. Hun zoon Hendrik Albert Hennink werd in 1960 geboren en is de huidige (2008) eigenaar.



HOME