Mosag

Mosag is de vrouw van Aragog, is een reuzenspin in het Verboden Bos. Mosag komt uit het

Gaelisch, de taal die in Schotland wordt gesproken, en betekent smerige sloddervos

Knikkebeen (Crookshanks)

Knikkebeen is de naam van de rode kat van Hermelien.

Crookshanks is Engels voor kromme benen. Volgens sommigen is de naam afgeleid van de Engelse illustrator van de Oliver Twist boeken, George Cruikshank.

Muil (Fang)

Muil is de grote wolfshond van Hagrid. Muil duidt op zijn grote bek.

Fang is Engels voor slagtand.

Hermes (Hermes)

Hermes is de kerkuil van Percey Wemel. In de Griekse mythologie is Hermes de god van de wetenschap, handel. Hij bracht de zielen van de doden naar de onderwereld. Hij kon zeer snel alle hoeken van de aarde bereiken.   

Miasma (Murcus)

Miasma is de leidster van de meermensen die in het Grote Meer wonen. Miasma betekent een vieze stof uit rottend water of een moeras. Hiermee wordt ook aangeduid hoe Miasma en de meermensen eruit zien: grauw, langharig en met brokkelige gele tanden.

Murcus was gezant van keizer Cesar in GalliŽ, en na de dood van Cesar piraat o.l.v. Brutus

Koe, Koekeroekus (Pig, Pigwidgeon)

Koe is het kleine uiltje van Ron Wemel. Koekeroekus is het geluid dat duiven maken.

Pig is Engels voor varken. Widgeon is een eendensoort, een pigeon is een duif. Widge anders geschreven is witch, heks. Behekste postduif?

Schurfie (Scabbers)

Schurfie is afgeleid van schurft, een vervelende huidziekte. De naam past dus precies bij deze schilferende krabbende rat!

Scabbers is afgeleid van het Engelse scab, dat ook schurft betekent. De tweede Engelse betekenis past ook zeer goed bij Schurfie, scab betekent namelijk ook onderkruiper of schurk.

Scheurbek (Buckbeak)

Scheurbek: de hippogrief van Hagrid in deel 3. De hippogrief moet beleefd worden behandeld, anders kan hij vreselijk kwaad worden, je misschien verscheuren.

Buckbeak: buck is het Engelse woord voor (ree)bok, en beak betekent 'bek' of 'snavel'.

Ronan (Ronan)

Ronan is een van de centaurs in het Verboden Bos. De naam komt van Colin Ronan, een schrijver die meerdere boeken over astronomie heeft geschreven.

Pluisje (Fluffy)

Pluisje is de driekoppige hond die in deel 1 de Steen der Wijzen bewaakt. De naam moet haast door Hagrid bedacht zijn, wie noemt anders deze doodenge gevaarlijke hond Pluisje?

Fluffy is Engels voor donsachtig.

Nagini (Nagini)

Nagini is de naam van de slang van Voldemort. In de HindoeÔstische mythologie is een Nagas een mixvorm tussen een slang en een mens, of een slang die zich in een mens kan veranderen. Ze kunnen vruchtbaarheid brengen, maar ook rampen.

Mevrouw Norks (Mrs. Norris)

Mevrouw Norks is de kat van Vilder. Norks zal afgeleid zijn van nurks, dat knorrig betekent

Mrs. Norris is de achterdochtige en scherpe vrouw uit Jane Austins boek Manfield Park. Jane Austin is een van de lievelings-schrijfsters van Rowling.

Aragog

Volgens een oude mythe was Arachne een vrouw die goed kon spinnen en weven. Athene veranderde haar uit jaloezie in een spin, sindsdien heet de spin in het Grieks 'arachne'. De naam Gog komt uit een Engelse sage. In dit verhaal was Gog een angstaanjagende reus die in Londen het paleis van de koning moest bewaken. Aragog is de baas van de reuzenspinnen in het Verboden Bos, en zo is zijn naam verklaard.

Ban (Bane)

Een van de centaurs in het Verboden Bos, de meest onvriendelijke van het stel. Ziet alleen slechte voortekenen in de sterren. De naam Ban past wel bij hem, want ban betekent 'vloek' of 'pest'.

Firenze (Firenze)

Firenze is een van de centaurs in het Verboden Bos. Firenze is de Italiaanse naam voor Florence, de hoofdstad van Toscane. In Florence woonde Galilei, een beroemd kosmograaf uit de 16e eeuw.

Felix (Fawkes)

Felix is de feniks van Perkamentus. De naam zal door Buddingh' gekozen zijn vanwege het prachtige rijm in Felix de feniks.

Fawkes is een Engelse historische figuur uit de 16e eeuw, die geprobeerd heeft koning James 1 en het parlement op te blazen. Vreemd is dat Rowling deze naam heeft gekozen, juist omdat Felix in het boek een trouwe kameraad is en zeker geen verrader. Of zegt dit iets over deel 5, Harry Potter en het bevel van de feniks?

Hedwig (Hedwig)

Hedwig is de witte sneeuwuil van Harry Potter. Afgeleid van de namen van twee Poolse heiligen, koningin Jadwiga en de hertogin Hedwig van SileziŽ.

Encyclopedie

der Potterologie

Harry Potter beginpagina