previous.png

Pagina menu

Trillingshinder

Bij deze hinder moet onderscheiden worden in voor de mens voelbare trillingen en laagfrequent geluid als gevolg van trillingen. Laagfrequent geluid ligt in het frequentiegebied tussen circa 20 en 200 Hz, terwijl voelbare trillingen tussen 1 en 80 Hz liggen. Veel problemen ontstaan op het raakvlak van voelbare trillingen en laagfrequent geluid.

Wettelijke eisen voor het beperken van trillingshinder zijn er in Nederland (nog) niet.

Een door TNO opgestelde norm is gerelateerd aan de voelbaarheid . Zie Ing. M.M.V.G. Bartels en ing. A.A.J. Nederveen, Verkeershinder, kan het minder?, TUDelft, Faculteit der Civiele Techniek, Vakgroep Planning, Ontwerpen en Organisatie, mei 1992, p.40.

De Stichting Bouw Research heeft richtlijnen ontwikkeld met streefwaarden waaraan kan worden voldaan. Ook de Duitse VDI-richtlijnen worden veel gebruikt. De Afdeling Dynamica van TNO Bouw in Delft beschikt over een meetsysteem dat de trillingshinder bij verkeersdrempels kan beoordelen.

Trillingen vormen in Nederland een veel voorkomende bron van overlast.
Ze kunnen niet alleen hinder veroorzaken maar ook schade aan gebouwen toebrengen
en trillingsgevoelige apparatuur storen.

Trillingen in gebouwen door wegverkeer ontstaan door het indrukken van de ondergrond door de wielbelasting. Bij rijdende voertuigen verplaatst die indruk zich met het voertuig mee en veroorzaakt een golf in de ondergrond. Die vorm van trilling is vergelijkbaar met de boeggolf van een schip. Een andere vorm ontstaat als een wiel over een oneffenheid gaat. Op de ondergrond wordt een stoot uitgeoefend die wat sterkte betreft afhankelijk is van het type en de snelheid van het voertuig. Vanuit het aanstootpunt in de grond ontstaan dan golfpatronen, het effect is vergelijkbaar met dat van een steen die in een vijver gegooid wordt. Gebouwen die in de buurt liggen, worden op funderingsniveau aangestoten en in trilling gebracht. Het gevolg is dat onderdelen, meestal de vloeren, mee gaan trillen. Die vloeren brengen dan de lucht in de ruimte in trilling. Dat wordt contactgeluid genoemd. Soms kan dit door het menselijk oor worden waargenomen en hinder geven.

Effecten op de gezondheid

Trillingen kunnen hinder veroorzaken bij nauwkeurige werkzaamheden (lezen, gebruik van een beeldscherm, tekenen, borduren. Ze kunnen ook de concentratie en rust verstoren. De wetenschapswinkel TUDelft heeft in 1991 een toets ontwikkeld om te bepalen of bewoners en gebouwen overlast of lichte schade kunnen ondervinden. De toets is ontworpen voor wegen waar het verkeer met een snelheid van 40 km/u rijdt. Op plaatsen waar bewoners last hebben van trillingen wordt echter beduidend harder gereden. De praktijk bevestigt wat de toets al voorspelt: bewoners van wooncomplexen langs die wegen ondervinden trillingshinder door het zware vrachtverkeer. Die hinder wordt sterker door het toenemend aantal wachtende en weer optrekkende zware vrachtwagens in files en voor stoplichten.