Naar wie ben ik op zoek!

OPSPORINGS BERICHTEN !

Zoals u in mijn onderzoek kunt lezen ben ik opzoek naar de familie Pison van voor 1800.

De vader van de op 10 maart 1806 geboren Franciscus Pison is nog niet gevonden. Naar deze persoon ben ik dus in eerste instantie opzoek. Wie kan mij hierover meer vertellen. Is het een soldaat uit het Napolionse leger ?

Tevens ben ik naar meer gegevens opzoek van Trijntie Pison geboren 16  januari 1684 gedoopt in de Loodskerk (deze kerk is na 1829 de Oosterkerk gaan heten) (Doopklapper van de NH kerk) en haar ouders Isaac Pison en Catharina Mesaaj.

Ook ben ik op zoek naar de personen:

Willem Pison

PISON, Willem (pe'-son), Dutch naturalist, born in Leyden in 1596; died there in 1681. He studied medicine and practised his profession successively in Leyden and Amsterdam. In 1637 he followed Prince Maurice de Nassau-Siegen (q. v.) to Brazil. With the help of two German students, one of whom was George Marggraff (q. v.), he explored that country, and; discovering the ipecacuanha-tree, popularized its use in medicine. Returning to Leyden in 1645 with a fine collection, which he presented to the city, he showed his manuscript to Jean de Laet, who inserted in his " Historia naturalis Brasi-liae" (Leyden, 1648) Pison's treatise " De Medicinae Brasiliensi, Libri IV." After the death of Prince Maurice, Pison entered the service of the Elector of Brandenburg, but, returning later to Holland, he published a revised edition of his former work with many additions, under the title of " De Indiae utriusque re naturali et medicini, Libri XIV" (Amsterdam, 1658). Plumier dedicated to Pison a plant of the Nictaginei family, arbor spinis horrida Pisonia.

Edited Appletons Encyclopedia, Copyright © 2001 VirtualologyTM

Waveline.gif (3038 bytes)

Hendrik Pisson / Pieson informatie uit het Leids Archief: ca 1762 + vrouw en 3 kinderen.

Wilhelmus Pison geboren te Leiden: 19-01-1849, zoon van Franciscus Pison en Clara Elisabeth Loog.

In de diverse boeken en klappers zijn we de nodige gegevens tegen gekomen. Bij twee personen zijn we informatie tegen gekomen dat ze buiten de gemeente Leiden zijn gehuwd. De vroegste informatie is van 1601/1644 (Lysbeth Pison en Lina Halling 5-3-1644 ondertrouw en trouwen in Leiderdorp) en (Sjen Geraert Pysson en Jan de Fleron 20-11-1601) (Bruidboeken).

(6 juli 1685 Pierre Piesou (Pison?) uit Switserland en Jacquelijne Poursel wonende Corte Vest: trouwen te Voorschoten)(Kerkelijke Ondertrouw boek)

Jan Pisson is begraven op 26 febr. 1644 b/d Vrouwenkerk. (Begraafboeken)

Jaeqc (de) Pisson is begraven te Leiderdorp 21 october 1671 (Buitenbegraven)

In het geslacht Westerling 1751 - 1985 komt het volgende echtpaar voor: Friedrich Westerling en Johanna Henrica Pison zij trouwden op 25 mei 1790. Friedrich Westerling werd in 1751 in het toenmalige Oost Pruisische Koningsbergen geboren. Vragen met betrekking tot Johanna Henrica Pison zijn o.a. Wie zijn haar ouders, waar is zij geboren, had zij broers of zusters?

Een sterfgeval te 's-Gravenhage: (nr 16) Sjeuke van der Plaats geboren te Leeuwarden, oud 68 jaar dochter van DaniŽl en Anna Elisabeth Koopmans weduwe van Louis Pison hij is ridder der Militaire Willemsorde, oud Luitenant-Kolonel van het Oost Indische Leger. Van wie is Louis Pison een zoon, waar is hij geboren en waar overleden.

Louis Pison is geboren te Middelburg en gestorven in Den Haag op 23 augustus 1869, oud 59 jaar. Namen van de ouders niet bekend. In Middelburg zijn de boeken van doop, trouw en begraven van voor 1811 verbrand. Er is nog gezocht of hij soms in Middelburg is getrouwd maar dat is niet gevonden Louis was gepensioneerd luitenant kolonel van het O.I.leger en kreeg zoals hierboven reeds staat vermeld de Militaire Willemsorde wegens zijn verdiensten in de slag bij Palembang in 1851/1852. Hij was onderweg naar Nederland voor verlof toen het bericht van de onderscheiding onderweg was naar IndiŽ. Hij was geen KMA officier, maar waarschijnlijk opgeklommen in het leger van onderop. Ook was het begin 19 eeuw mogelijk om als buitenlander tot het Knil toe te treden en later Nederlander te worden. De militaire gegevens heb ik van iemand die van onderscheidingen enz zijn hobby heeft gemaakt. Toen Louis de onderscheiding kreeg was hij majoor van de Infanterie Fusiliersbataljon garnizoen Palembang.

Waveline.gif (3038 bytes)

Vragen van derden:

(1) de achternaam Pison: Mijn overgrootmoeder was ene Pigeon; haar grootvader noemde zich Pesion (uit de omgeving van Luik). De naam werd kennelijk vaak verhaspeld.

Bij het bekijken van je site lijkt een link toch niet zo voor de hand te liggen. zie zie http://www.antenna.nl/~daktari/pigeon.htm

(2) Vlamingen in de Leidse lakenbusiness:

De grootmoeder van mijn vrouw was een Smagge (Smagghe, Smachge), oorspronkelijk uit Leiden, en nog oorspronkelijker uit de Panne (Reningelst, Poperinge). Aangezien de beroepen saai- en deken-werker in de familie voorkomen, zijn ze ongetwijfeld ook vanwege de lakenindustrie naar Leiden gekomen (er waren natuurlijk ook veel Franse Hugenoten in de stad). Wellicht speelden bij deze Vlamingen ook godsdienstproblemen mee om de trek naar Leiden te maken. Ook bij deze naam vond ik (geneal. site van de LDS church) dat de naam ook naar Engeland was overgewaaid.

Wanneer je ooit een Smagge in je Leidse gegevens tegenkomt, houd ik me aanbevolen. Ook mbt gegevens over Vlamingen in Leiden.

Zie: http://www.antenna.nl/~daktari/smagge.htm

Met vriendelijke groet,

Henri van Asten

Nijmegen

Waveline.gif (3038 bytes)

Volgende vraag:

Ik ben toevallig gestuit op uw homepage na in de lijst gezien te hebben dat u in Alphen aan de Rijn woont.

Wij zijn nl. voor stamboom-onderzoek op zoek naar Willy Bronkhorst. Ik weet niet precies wanneer hij geboren is maar in ieder geval na de dood van zijn/onze oma in 1961.

Wij hebben/hadden geen contact met zijn ouders en ik hoorde dat zijn vader ondertussen in een verpleeginrichting is opgenomen. Zijn moeder heeft geen telefoon of een geheim nummer.

Zijn moeder woont nog in Arnhem en hij schijnt niet getrouwd te zijn. Wat hij doet in Alphen weten we niet. Hij gaat wel elk weekend naar huis.

Hij is de zoon van Albertus Bronkhorst( Arnhem, 14-05-1917) en Derkje C. van Limbeek (....???) gehuwd te Arnhem op 13-05-1944.

Omdat je nooit weet hoe een koe een haas vangt, ben ik zo brutaal u te mailen met een geringe hoop dat u deze persoon misschien via via kent.

Met vriendelijke groet,

Janneke Vos - Bronkhorst

Middelburg

Heeft u informatie: geeft u dit dan a.u.b. door aan:

 

jj.pison at hccnet.nl NO SPAM

updated: 6 mei 2017 

 

up.gif (1023 bytes)                naar mijn beginpagina home.gif (8122 bytes)

Free counter and web stats