Welkom op de website van Piet Blaas

logo van de NVHR
Direct doorklikken naar ...
Driebergen, 18-12-2016 Erres tentoonstelling tijdens NVHR-dag, 18 december 2016
Driebergen, 18-12-2016 NVHR-dag Driebergen, 18 december 2016
VARA-gids van februari 1940 Programma's op 12 februari 1940
logo Radiobell
Radiobell radio's
Overzicht van Radiobell radio's. Oorspronkelijk samengesteld door Hugo Sneyers en Patrick Mergan(†), later aangevuld door anderen
Bi-Ampli, OTL en plano's Artikel door Henk van den Broek en mij geschreven voor het Radio Historisch Tijdschrift van de NVHR. In dit artikel worden de verschillen tussen Bi-Ampli en OTL-eindtrappen uitgelegd. Ook wordt uitgelegd wat plano's zijn
Piet met Telefunken
 

Mijn introductie in de elektronica waren de Philips bouwdozen. Elektronica vond ik een leuk vakgebied, maar ik heb er nooit mijn werk van gemaakt. Het werd een hobby die jarenlang sluimerde.

Het plaatje komt uit: "Zo ... werkt de radio", door E. Aisberg. Het boek dat me reeds op jonge leeftijd in staat stelde iets van het mysterie van Radio te doorgronden.

Mijn eerste buizenradio was de Radiobell 46~. Die kreeg ik begin jaren '70 van mijn oma. Ik raakte al gauw gefascineerd door deze radio.

Toen ik de Radiobell 46~ in 1998 wilde repareren ontdekte ik tot mijn verrassing dat via internet heel veel oude componenten nog verkrijgbaar zijn. Zo bestelde ik in Amerika een nieuwe gelijkrichtbuis. Van het bestaan van de NVHR had ik nog geen weet...

plaatje uit Aisberg

In 2002 kwam ik bij toeval op het Nederlands Forum over Oude Radio's terecht. En ook ontdekte ik de NVHR. Toen ging het snel... En voor ik het wist had ik een behoorlijk aantal oude buizenradio's thuis staan.

Inmiddels is de rij boeken die ik heb verzameld over elektronica en buizenradio's enorm gegroeid. Met cursussen zoals "Van het electron tot de super" en de "dr Blan Radio Cursus" en met hulp van de mensen op het "Nederlands Forum over Oude Radio's" groeide mijn kennis intussen stilletjes aan.

Maar de cursussen van de NVHR bleken een unieke gelegenheid om de geheimen van de buizenradio's nog beter te leren ontrafelen. Daar werd theorie aan praktijk gekoppeld, zodat heel veel leemtes in mijn kennis gevuld werden.

Deze hobby is voor mij niet alleen het verzamelen van radio's. Ik vind het ook leuk om oude apparaten weer tot leven te brengen. Mijn belangstelling gaat daarbij niet alleen uit naar buizenradio's, maar ook naar oude meetapparatuur. En het is erg leuk om met een oude radio bezig te zijn, waarbij je gebruik maakt van meetapparatuur die ook in de oude tijd werd gebruikt.

De historische context van de radio's boeit me ook enorm!

Veel plezier bij het rondsnuffelen op mijn website.

blauwe balk

Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

Je mag onderdelen van deze site gebruiken, onder vermelding van de bron.
Zolang het maar niet voor commerciŽle toepassingen is (Marktplaats of dergelijke).