Radiobell 46~

Radiobell 46
Radiobell 46~
(bouwjaar 1946?)
Deze radio heeft mijn oma waarschijnlijk in 1946 gekocht. Zo rond 1970 heb ik hem gekregen. Jaren later heeft de radio waterschade opgelopen, omdat ik zo dom was hem onder het zolderraam te zetten. Op zich niet zo erg, maar wel als je het zolderraam open laat als het regent. De lak en de het luidsprekerdoek zien er daardoor niet meer uit. Toen ik de Radiobell 46 weer eens een keer wilde proberen bleek de afvlakelco stuk te zijn (en sleepte in zijn ondergang de gelijkrichtbuis mee). Ik kende toen (1997) de NVHR nog niet en dus heb ik via Internet een nieuwe buis besteld in Amerika. Ik was al blij dat zo'n buis überhaupt nog te vinden was. Een passende elco had ik zelf nog. Inmiddels zit er ook een nieuw afstemoog in (Y63).
Af en toe valt de oscillator op de MG uit. Ergens een los contactje in een van de spoelbehuizingen, denk ik.

Van deze radio trof ik op de beurs in Beekbergen op 26 oktober 2002 een ander exemplaar aan, die heb ik dus meteen ook maar gekocht. Altijd handig voor reserve-onderelen, maar liever nog krijg ik die ook weer helemaal aan de praat...

Deze radio duikt ook op als Radiobell 44, Bell 167, Radiobell 168, Radiobell 167W, Lorenz W167 en zo zijn er nog een paar varianten. Deze types hebben allemaal dezelfde kast (en ook hetzelfde chassis). Maar ze zijn wel allemaal een aantal jaren ouder en bevatten buizen als: ECH3, EF9, EL3, EZ3 en als er een katteoog in is geplaatst een EM4. Van deze varianten heb ik ook schema's.

Mijn twee exemplaren van de Radiobell 46 bevatten echter een Amerikaanse buizenset: 6K8G, 6K7G, 6Q7G, 6V6G, 5Z4G en Y63. Mijn Radiobell 46 lijkt het meest op de Bell 44, maar dan uitgerust met Amerikaanse buizen.
In juni 2004 trof ik op de openluchtbeurs in Hoenderloo een zelfde kast aan, maar dan met Europese buizen. Hier bleek een Radiobell 168 in te zitten. Die heb ik meteen meegenomen...