Aqua 40: Techniek | Dwergklauwkikkers | Guppen

Aqua40

De Aqua 40 is een klein aquarium.
Ik heb er twee: één met guppen (nooit doen, die planten zich veel te snel voort - voortdurend ruimtegebrek) en één met twee dwergklauwkikkers.
dwergklauwkikkers Ik had dwergklauwkikkers jarenlang in een groot aquarium, waar ik ze niet zo vaak zag (wat niet erg is) tot mijn dochter probeerde Franse hoorn te spelen: toen sprong er een door de kamer.
In de Aqua 40 zijn ze ook niet altijd direct te zien. Dat maakt het juist spannend.
De kikkertjes zijn gemakkelijk te houden, uitkijken met chloor (geen vers kraanwater) en bestrijdingsmiddelen.
Ze lusten liefst levend voer, maar ontdooide diepvries bloedwormpjes worden ook vlot gegeten. In het heldere water zie ik de wormpjes duidelijk liggen. De kikkertjes zien kennelijk alleen bewegende dingen. Ze kunnen wel goed ruiken, ze happen in de richting van een wormpje, soms is het raak, soms beweegt het in het beeldveld en dan is het zeker raak. Levende waterluis wordt moeiteloos uit het water gehapt. (Dwergklauwkikkers hebben geen tong).
De temperatuur in mijn aqua40 is zo'n 25 graden celsius. Omdat de kikkers ademen aan de oppervlakte neem ik aan dat het temperatuurverschil tussen water en bovenlucht niet te groot mag zijn. In de woonkamer waar mijn bakje staat is de kans daarop niet groot.
De kikkertjes vervellen af en toe.
Ik heb wel wat oefen paringen gezien, maar nog geen nakomelingen.
vel van vervelde kikker