Code laten genereren door "andere" software

Het maken van code voor een Website blijkt soms een repeterend karwei te zijn. Het is niet moeilijk, maar het is wel heel veel werk. In zo'n geval kun je het maken van de code beter uitbesteden aan een stukje speciaal voor dat doel geschreven software.
Hier wordt een enkel voorbeeld genoemd.

Een verhaal apart zijn de zogenoemde WYSIWYG-editors. Hiermee maak je je website volledig grafisch op. Je geeft aan waar teksten en plaatjes moeten komen, hoe de achtergrond eruit ziet, enzovoort. De benodigde HTML wordt "ergens op de achtergrond" gemaakt. Als gebruiker heb je er in principe niets mee te maken. Dit is een heel geschikte aanpak als je gewoon een website wilt maken zonder je te willen vermoeien met Code.

Dit soort editors heeft echter nadelen: de meeste wijzigen bestaande HTML zonder dat de gebruiker daar invloed op heeft. Daarnaast is de code die ze genereren vaak rommelig en nemen ze een loopje met de HTML-specificaties. Vaak laten ze allerhande commentaren en tags achter die voor de correcte werking van de site niet nodig zijn. Al die commentaren en overbodige tags maken de HTML-files wel groter en dus duurt het laden van een pagina langer.

Een bekend voorbeeld (maar wel uit de oude doos) is Frontpage van Microsoft. Dit pakket heeft iets wat andere WYSIWYG-editors niet hebben: Frontpage extensions. Dat is een verzameling functies die gewoonlijk door de server worden afgehandeld of die je anders zelf moet programmeren, zoals het weergeven van de systeemdatum in je document.
MS-Frontpage is niet meer verkrijgbaar. Sites die met MS-Frontpage zijn gebouwd kom je ook niet meer zo vaak tegen.

Als je met een WYSIWYG-editor gemaakte HTML-code om een of andere reden met de hand wilt wijzigen (dus buiten de editor om) zoek je je vaak een ongeluk naar de goede tags. Ik ben er dan ook geen fan van.

Als je geen bemoeienis wit met Code, werk je het beste met een CMS.

HTML kun je ook laten maken door een tekstverwerker, zoals MS-Word. Hier gebeurt het nogal eens dat een deel van de opmaak verloren gaat, of in de war raakt. Handig als "opzetje" voor een web-pagina, maar voor groot productie-werk niet bruikbaar.
Hetzelfde geldt voor MS-Excel.

Mijn favoriete aanpak is gewoon op het niveau van de code werken. Zelf je tags intikken, al of niet geholpen door een (niet-WYSIWYG) HTML-editor. Dat is een programma waarmee je tags in elkaar kunt zetten met menu-tjes en dialog-windows. Dit soort software heeft vaak ook de mogelijkheid om de juistheid van de code na te gaan.

Op internet zijn veel goede HTML-editors te vinden, ook freeware. Voor een essentieel pakket als een HTML-editor zou ik echter gewoon wat geld op tafel leggen. De extra mogelijkheden van betaalde software verdienen zich snel terug! (Maar met Kladblok gaat het ook!)

 
terug

html-031; Laatste wijziging: 12 maart 2022