Over het RAL-systeem voor kleuren

Veel bedrijven hebben een eigen huisstijl, die ook tot uiting komt in het kleurgebruik in hun fabrieken en kantoren.
Voor het vastleggen van deze kleuren wordt vaak het RAL-systeem gebruikt. Dat is een kleurenkaart, vergelijkbaar met de kleur-stalen die je in verfwinkels tegenkomt. Je gebruikt ze om de 'juiste' kleur te kiezen.

Het RAL-systeem is gebaseerd op de kleurdefinitie volgen HSL. Dat betekent dat het kan worden vertaald, althans bij benadering, in RGB.
Het RAL-systeem wordt wereldwijd gebruikt. Er zijn twee RAL-kleurenkaarten: CLASSIC en DESIGN. Classic bevat 210 kleuren. Het is het oudste systeem. Design bevat 1625 kleuren. Beide kleurenwaaiers worden uitgebreid beschreven op www.ral.de (in het Duits of Engels).

Elke kleur in Classic heeft een nummer, een (uniek) getal van vier cijfers. Daarnaast heeft elke kleur een naam.
Als je bij het bestellen van verf het RAL-kleurnummer opgeeft kun je er vrij zeker van zijn dat je de goede kleur krijgt.

RAL is een merknaam van het "Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e. V.", dat deze kleurenkaarten op de markt brengt. De eerste publicatie was in 1927. Regelmatig verschijnen er nieuwe edities.

Als je een website wilt ontwerpen voor een organisatie met een huisstijl, wil je natuurlijk dat de kleuren van de huisstijl en de website zo goed mogelijk met elkaar overeenkomen. Je moet dus de RGB-waarden van die kleuren kennen.
Als van die kleuren alleen het RAL-nummer bekend is, zou je die dus willen omzetten in RGB-kleurcodes. Helaas is het niet mogelijk om een dergelijke omzetting één-op-één te doen. Een goede benadering is het beste wat er is.

Op internet staan overzichten van de RAL-CLASSIC kleuren, al of niet met de benaderde RGB-kleuren codes. Deze zijn gemaakt door eindgebruikers, het zijn geen officiële lijsten. Ook op deze website staat er een, klik op de knop hiernaast.
De hier gepresenteerde lijst is geverifieerd aan de hand van andere, vergelijkbare lijsten. Het is echter geen officiële RAL-lijst. De namen zijn ontleend aan de website van RAL en zijn dus wel juist.
Informatie over RGB-kleurencodes vind je in het item Kleurcodes voor tekst, links en achtergrond.

Opmerking:
Kleurkaarten worden bekeken bij opvallend (weerkaatst) licht. De kleurwaarneming is afhankelijk van de lichtbron. 's Avonds bij lamplicht ziet het er anders uit dan overdag. Gebruik een kleurenkaart daarom alleen bij daglicht.
Een ander punt waar je rekening mee moet houden is dat een beeldscherm zelf licht geeft. Papier reflecteert alleen. De helderheid en contrast-omvang die op een beeldscherm mogelijk zijn, kun je met papier dus nooit realiseren. Als je voor drukwerk een kleur kiest vanaf een beeldscherm, zal het gedrukte resultaat altijd tegenvallen.
Een derde punt waar je rekening mee moet houden is dat elk afzonderlijk beeldscherm altijd een (lichte) kleurafwijking heeft. Beeldschermkleuren bepalen met een kleurenkaart is dus altijd een benadering!
De kleuren wijken zichtbaar af als je gaat printen. Want ook printers en printerdrivers hebben weer hun eigen kleurzweeem.

Opmerking:
Naast het RAL-systeem (dat voornamelijk wordt gebruikt voor verf-kleuren) bestaat er ook een tweede, wereldwijd toegepast, systeem: Het Pantone Matching System (PMS). Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt voor drukinkten en -verven, dus bij het bedrukken van papier en textiel.
Meer informatie over PMS vind je in het item "Over het Pantone Matching System (PMS) voor kleuren".

 
terug

html-226; Laatste wijziging: 25 november 2009