Tekstkleur veranderen II: aanpak met CSS

Hieronder zie je zes knoppen. Als je die indrukt verandert de kleur van de tekst. Dat geldt voor de hele <body> van het document. De kleur van de alinea-koppen, de hyperlinks en de klein gedrukte tekst verandert echter niet.
Het effect beperkt zich tot het actieve venster of frame.

         

De tekstkleur van de gehele <body> is ingesteld met CSS. Op deze bladzijde staat beschreven hoe je de kleur van de tekst door JavaScript kunt laten veranderen. De code staat onderaan de bladzijde.

De code ziet er als volgt uit:
 
(Zet dit JavaScript in de <HEAD>)

<script>
function tekstkleur(code) {
  document.body.style.color=code;
}
</script>

Een toepassing: knipperende tekst.

Hieronder zie je een knop. Als je die indrukt verschijnt er een venster met wat tekst. Als je op de tekst in dat venster klikt begint de tekst te knipperen. Je zou dit kunnen gebruiken voor het geven van een waarschuwing.

De truc die hier wordt uitgehaald is om -zodra de tekst wordt aangeklikt- een function te starten die de tekstkleur en de achtergrondkleur gelijk maken. Het lijkt nu of de tekst verdwijnt. Een seconde later wordt de tekstkleur zwart gemaakt. Weer een seconde later worden de tekstkleur en de achtergrondkleur weer gelijk gemaakt, enz.

Opmerking:
 
Een beschrijving van het maken van knoppen is te vinden in het item "Knop met tekst of een plaatje". Er is hier gebruik gemaakt van <button>-tags.
De kleur van de button-tekst is ingesteld met behulp van een class in een <STYLE>.
 
Kies de tekstkleur zodanig dat er een goed contrast is met de achtergrond. Let vooral goed op het contrast als de achtergrond een plaatje is.
Een beschrijving van kleuren in HTML vind je in het item "Kleurcodes voor tekst, links en achter­grond".
 
Zie ook de items "Over kleurgebruik op je website", "Achtergrondkleur veranderen II: aanpak met CSS" en "Achter­grondplaatje veranderen II: aanpak met CSS".

 
terug

html-274; Laatste wijziging: 25 april 2020