De Bouw
De bouw zou uiteindelijk 1,5 jaar duren en verliep zeker niet zonder problemen.
Ontnuchtering en met beide benen op de grond. Grasbroek bleek een ideale locatie voor opslag van verontreinigd slib.Gesprekken met verantwoordelijke wethouder van de Gemeente Ambt Delden. Inschakelen NOB of milieu activisten? Een rapport van R. Kateman omtrent de aanwezige flora en fauna duikt op. ('Rhodeus sericeus amarus' (Bittervoorn), broed via de Zwanemossel zie aldaar.. etc. !). Allerlei alternatieven worden op de rij gezet. .... Er wordt besloten om het huis desnoods maar ergens anders af te zinken.
De Locatie
De bodemlocatie van het onderwaterhuis moest natuurlijk voldoen aan bepaalde afmetingen en en moest vlak zijn. Zonder hulpmiddelen een onbegonnen klus!
Toen dan ook in het blad duiken van juni '97 een oproep geplaatst was om Sonar apparatuur van de firma Lowrance te testen was dat de kans om de bodem van ons duikwater in kaart te brengen! Na selectie, door de redactie van duiken, bleek dat voor het project een X-65 dieptemeter-visvinder beschikbaar werd gesteld.
Afzinken vande ballastkooien
Ter plekke word een lanceermethode ontwikkeld om de ballast kooien in het water te krijgen (leeggewicht 800kg). Door middel van rollerbanen konden de ballastkooien in een mum van tijdgevuld worden. Toen kon het plaatsen beginnen.
Tijdens het plaatsen van de eerste ballastkooi blijkt de takel 1.5 meter te kort te zijn. Besloten werd om het ding maar in vrije val te laten gaan. Met meer geluk dan wijsheid bleek de kooi excact in positie terecht gekomen te zijn.....Meerdere tegenslagen volgden nog bij het plaatsen van de andere ballastkooien. De schuld hiervan werd met plezier afgeschoven op een nieuwe medewerker, ene "Murphy".......
Minder spectaculair maar zeker zo belangrijk was de verdere afwerking van het Onderwater Huis. Het verf systeem werd in meerdere lagen aangebracht door de afdeling Straal en Schilderwerk van Stork Thermeq. Het kitten en verven van moeilijk bereikbare plekken werd door de vrijwilligers zelf gedaan. Daarna volgde de montage van ruiten, electra, verlichting, communicatie, video en zitbanken. Tenslotte het transport van het Onderwater Huis en de draagarmen naar het Grasbroek voor verdere montage. Ondertussen was op de wal alles in gereedheid gebracht inclusief een container voor de verse lucht compressor.