Elektrosmog

Hoofdstuk

 

Netvervuiling
Van oudsher is de netspanning, vroeger 220Volt AC en tegenwoordig 230 Volt AC, onverdacht en waren het zuivere sinusvormigen spanningen. Echter door het toenemend gebruik van "dimmers" en schakelende voedingen wordt deze sinusvormige spanning steeds meer verontreinigd.
Ik beperk me in eerste instantie tot de storing van het net welke via de meterkast binnenkomt. Dit wordt ook wel "conducted" genoemd, als tegenhanger van "radiated" storing, welke van buiten via de luchtweg op de antenne komt. Bij "conducted" kun je in huis vervolgens weer onderscheid maken tussen drie propagatie wegen, t.w.:
  • conducted - differential mode conducted: de storing komt tussen je fase en nul leiding de RX binnen.
  • conducted - common mode conducted: de storing komt common mode via de fase, nul, en PE op de kast van de RX (PE = Protecting Earth = Aarddraad.). En dan via gebrekkige afscherming van de RX en via de coaxkabel/antenne combinatie de ingang van de RX binnen.
  • conducted - radiation van de leidingen in huis naar de antenne.
Deze laatste mode is meestal de belangrijkste. Dat kun je zien als je de hoogte van je antenne kunt variŽren, of de plaats t.o.v. het huis.
Maar ik besloot eerst om maar eens een "Netspanning Storingspiek Monitor" te maken, zoals die ooit door PA0JEB op bladzijde 101 in het maartnummer 2002 in Electron is beschreven.

Het uiteindelijke resultaat werd ingebouwd in een kunststof box en aangesloten op een scoop.

Enigszins verbaasd was ik wel door het gemeten resultaat aan het stopcontact van mijn werkbank, namelijk 1 Volt top-top (0,2V/div//2ms/div).

Mijn verbazing nam toe, doordat bij het aanzetten van mijn net nieuwe PC, deze meetwaarde steeg van 1 naar zo'n 1,6 Volt top-top (0,2V/div//2ms/div).
Helaas waren deze stoorpulsen niet met ferrietclamps en andere filters kleiner te maken. Het blijft dus nog een vraag... hoe dit te elimineren. Hoewel, 2V top-top stoorspanning op een netspanning van 230 Volt? Dat heeft nu een lagere prioriteit!
Na de aanschaf van een Digitale Storage Oscilloscope type Voltcraft DSO-1062 is zowel de amplitude en het spectrum van deze storing gemeten. De plaatjes spreken voor zich!

De Amplitude met bijzonderheden.

Het spectrum met pieken rond 7,5 , 16 en 32 KHz!
De storingspiek rond 32 kHz verdween na het uitzetten van mijn PC! De overige storing werd niet verholpen door het uit zetten van alle andere in mijn huis aanwezige voedingadapters en schakelende voedingen! Rara ... wat nu de oorzaak is ... Het blijft dus zoeken!