AM-Peilontvanger

Hoofdstuk

 

Ervaringen
Niet ieder experiment levert een bruikbaar eindproduct op, maar je kunt er wel van leren! Dit experiment voor een peilontvanger van 150 kHz tot 30 MHz is wel geslaagd!
Wat er aan vooraf ging. Om tijdens mijn vakanties toch op de korte golf te kunnen luisteren heb ik in 2010 een portabele radio, type Sony ICF-SW7600GR, gekocht (zie figuur 1). In 2015 had ik last van een S9 storing in o.a. de 20 meterband. Ik gebruikte toen deze ontvanger om de storingsbron uit te peilen. Doordat mijn grootste bron van storing slechts enkele huizen verder zat, kon ik met de telescoopantenne in de kortste stand en met wat geluk de storing lokaliseren.
specs
figuur 1. De Sony ICF-SW7600GR.
Het volgende idee. Ik ontdekte dat deze ontvanger een aansluiting had voor een externe AM-antenne. figuur 2).
figuur 2. Aansluitingen
De testantenne. In een la vond ik nog een tot nu toe niet gebruikte TV-antenne, voorzien van uitschuifbare telescoop delen  van 1,03 meter per zijde (zie figuur 3). Door middel van een gemodificeerde verlengkabel werd de antenne verbonden met de "AM EXT ANT" ingang van de ontvanger.

figuur 3. De oude TV-antenne.
Block diagram.  Uit dit diagram van de service documentatie blijkt dat bij het gebruik van deze "AM EXT ANT" plug zowel de verbinding naar de telescoopantenne en de ferrietantenne word verbroken (zie figuur 4).

Voor mij is nu duidelijk dat zonder een aangesloten externe antenne, de ferrietantenne op de Lange en Middengolf en de telescoopantenne op de Kortegolf en FM-band werkzaam is.

figuur 4. De ingangsschakeling.
Weergave signaalsterkte. Daar deze ontvanger geen S-meter heeft werd in eerste instantie geprobeerd op het gehoor de signaalsterkte van de storing waar te nemen. Dit lukte niet altijd even goed, mede door de AVC werking van de ontvanger.
In de junckbox vond ik nog een kastje met een 50 microampère meter (figuur 5). Na het plaatsen van een stereoplug werd de schakeling aangepast. Het L- en R-signaal  is in de ontvanger via een condensator van 1 µF met de uitgangsplug verbonden. In mijn meterkastje kan daarom zonder risico het Linker en Rechter kanaal met elkaar verbonden worden. De Germanium diodes OA81 verdubbelen de wisselspanning van deze ingang. Delen van de schakeling werden met enkele pinnen van de reeds aanwezige D-plug verbonden ten behoeve van andere experimenten (zie figuur 6).

figuur 5. De meter.
Figuur 6. Het meetschema.
Zelfs bij zwakke signalen krijg ik een duidelijke uitslag op de meter. Om geen last te hebben van de AVC van de ICF-SW7600G, wordt bij sterkere signalen de aanwezige variabele verzwakker gebruikt.

Figuur 7. In bedrijf!