le sûrplace

Welkom op Kempenaar 06-08

(laatste wijziging op 21-10-2024 17:33 )

                                            


In mei 1975 in Lelystad komen wonen. Rijkswaterstaat RIZA (Rijks Instituut voor Zuivering van Afvalwater) werd verplaatst van den Haag naar Lelystad in het kader van het beleid “spreiding rijksdiensten”  van het kabinet den Uyl. Van de Koningskade ging het naar de Waterwijzer in Lelystad. Het RIZA werd omgevormd tot de nieuwe Waterdienst. Eind 2005 overgegaan van de Waterdienst naar de Data en ICT Dienst van Rijkswaterstaat in Delft, tegenwoordig heet dat Centrale Informatie Voorziening, op de afdeling Service Management als servicelevel manager. De standplaats bleef Lelystad, zodat in de polder blijven wonen kon.

In 2013 besloten de koningin en de paus te stoppen, ik kon daar natuurlijk niet bij achterblijven. Ik ging per 1 juli met vervroegd pensioen, om zo plaats te maken voor de jongere generatie. Mijn kennis houd ik op peil via internet, boeken, workshops en cursussen. Sinds begin 2014 ben ik vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en actief o.a. als wandelgids in de Oostvaardersplassen. Naast het voetbal, houd ik me bezig met allerlei andere hobby´s en activiteiten bezig zoals: tuinieren, fietsen, schilderen, lezen en het werken met beeld en geluid.



Voetbal trainer/coach

Het grootste deel van mijn vrije tijd besteed ik aan voetbal als trainer/coach. Momenteel ben ik weer voor 3de jaar terug bij Swift´64 uit Swifterbant. Ik was daar al twee keer eerder actief. Bij een beslissingswedstrijd van het 2de in Zalk werd ik daartoe overgehaald door een delegatie uit Swifterbant. Nu ben ik voor het tweede assistent bij het eerste elftal. Tien jaar verbonden aan Unicum uit Lelystad als jeugdtrainer en assistent bij de senioren. Later weer terug bij Unicum trainde ik ook nog een paar jaren alleen senioren. In Biddinghuizen was ik technisch coördinator bij BAS Voetbal, nadat ik daar ook al de senioren en jeugd trainde, de tweede selectie en de o-23. In Biddinghuizen was ik in totaal 7 jaar actief, met een onderbreking van 1 jaar, toen ik in Dronten trainer was van ASVD A1. Ook Swift´64 in Swifterbant heb ik een paar jaar getraind. In de tussenperiode deed ik ook nog 1 jaar de B1 van SV Lelystad’67. Na mijn laatste periode in Biddinghuizen was ik 3 jaar werkzaam bij Unicum in Lelystad, waar ik de seniorenselecties trainde.

In het seizoen 2014-2015 trainde en coachte ik het talententeam van SRB O17, na een abrupt einde bij Unicum. SRB was een samenwerkingsverband van de clubs Swift´64, Reaal Dronten en BAS. Na 2 seizoenen de JO19-1 van Swift´64 te hebben getraind, trainde en coachte ik het seizoen 2017-2018 de JO-19,  het 2de elftal en de beloften O-23. Met een kampioenschap en promotie van de O19, dat ook nog de bekerfinale haalde, en de nacompetitie voor promotie met het 2de, nam ik daar afscheid.

In het seizoen 2018-2019 ging ik naar het 2de elftal van Zeewolde trainen en coachen. Het team speelde in de reserve 1ste klasse. De overeenkomst kwam pas laat tot stand, pal na de periodekampioenschappen en de bekerfinale van de O19.

Na een verblijf van een jaar besloot over te stappen naar Hierden. In het seizoen 2019-2020 trainde en coachte ik daar Hierden 2. Op 1 juni werd het contract getekend.

Door het Corona virus ging de competitie eruit. Alles lag stil en Hierden bleef in de reserve 1ste klasse. Mijn contract werd met een jaar verlengd. Na 6 wedstrijden werd de competitie, waar we nu 6de stonden, weer stilgelegd vanwege Corona. Het was allemaal onwerkelijk en ik was van plan om niet verder gaan. Uiteindelijk bleek DSV´61 zonder trainer te zitten waarop ik besloot er toch een jaar mee door te gaan. Op naar 35 jaar trainen. Na dat jaar bleken er toch te weinig spelers in de selectie te zitten. Het trainen was een uitdaging met zo weinig spelers en het op zaterdag bijeen krijgen van een representatief team net zo. Om die redenen besloot ik, en fat was niet makkelijk, al na een jaar toch te vertrekken.

 
Fietsen
Het wielrennen als wedstrijdsport ligt alweer een tijd achter me. Het begon met het rijden marathon wedstrijden in de Macharense polder. Dat ging zo goed dat ik daarna wedstrijden ging rijden bij de liefhebbers en later nog even bij de amateurs om bij de liefhebbers weer af te sluiten. Onderstaande foto is van de eindsprint in de ronde van Geffen, zomer 1973, met Boudewijn Driessen en Rien van Doorn. Ik ben begonnen bij de Komeet uit Oss en ben na de verhuizing overgestapt naar Kroon Hypro de Windmolens. Na het stoppen met de criteriums en de rittenwedstrijden, heb ik een aantal jaren nog wat toertochten gereden. Het aantal kilometers daalde drastisch. De omgeving van Lelystad nodigt zeker uit tot fietsen, maar wielerkoersen zijn niet meer aan mij besteed, geen sprints, criteriums en marathonwedstrijden. Zo af en toe nog een toertocht, bij voorkeur in België of Frankrijk.
Het fietsen heb ik weer opgepakt nadat ik stopte me werken. Elke week een paar dagen op de racefiets. Reed ik voorheen altijd Gazelle, tegenwoordig rijd ik op een Cube
Agree GTC Pro, met carbon frame. De onderdelen zijn in hoofdzaak Shimano Ultegra. De derailleurs, het crankstel en de remmen. Mijn racefiets is uitgerust met een triple crankstel (52-39-30). Op 42-27 kom ik niet meer de Joux Plane over.

Ik maak gebruik van de mobiele app Strava om mijn ritten en persoonlijke records vast te leggen. Iets van competitie blijft erin zitten.

Het model van Cube was in 2009 fiets van het jaar. De fiets is lekker licht en het is wennen aan de stugheid. Door de bouw heeft de Agree GTC Pro een nogal agressief rijgedrag. Dit is op de wat langere trajecten minder comfortabel. In de bergen is vooral het dalen wat wennen omdat de Cube wat lastiger op de weg is te houden. De pedalen zijn Look KEO 2 Classic, De standaard gemonteerde banden van Schwalbe heb ik vervangen door Continental All Seasons. Dat ziet minder mooi uit dan de zwart witte originele banden, maar minder lek rijden is wel zo prettig.

 

In 2017 is het oorspronkelijke Shimano triple-crankstel vervangen door de grey-versie van Shimano Ultegra. De Ultegra groep is daarmee compleet. De nieuwe achterderailleur heeft nu een lange kooi. De cassette is nu een 10 speed 12-30 cassette. Daardoor is ook de 30 krans bereikbaar zonder de shifters te vervangen. Wel zo lekker als het erg steil wordt, want op de zware gedeeltes van Colombière en de Joux Plane was de 27 te veel.

Ik rijd voortaan op draadbanden waardoor het met aflopers en lek rijden zo goed als gedaan is, zeker gezien de huidige kwaliteit van de bandjes. Ik rijd nu op Continental Grand Prix 4 Season racefiets banden. Deze banden voldoen veel beter dan de Schwalbes die oorspronkelijk waren gemonteerd. Ze rijden redelijk comfortabel en zijn wat zekerder bij vuile en natte wegen. De lekbestendigheid is veel beter, ze slijten daarentegen misschien wel harder.

De Easton Vista XL wielen voldoen goed en vertonen geen gebreken, wat nogal eens wordt beweerd.

Meest favoriete omloop is nu om de Oostvaardersplassen heen waarmee zo’n 40 km zijn gemoeid. Bij wind uit het Oosten gaat de rit via de Ketelbrug naar Ens, om via Kampen en Swifterbant weer terug te keren in Lelystad en de 100 km zijn voltooid. Voor een dikke 20 km meer voert een rit van Lelystad naar Harderwijk. Via Leuvenum naar Uddel en bij keerpunt de Wissel in Nunspeet gaat het via de Knobbel in ´t Harde en Elburg, Biddinghuizen weer naar Lelystad.

Het streven is om jaarlijks een rondje Markermeer en een rondje IJsselmeer te rijden.

 

Alpen
De drang naar romantiek en ontspanning wordt verwezenlijkt in bergtochten. De vakanties gaan vaak naar Frankrijk. Meestal gaan we naar de Alpen voor rust, cultuur en bergtochten. Favoriete omgevingen zijn daarbij de Ecrins (le Bourg d’Arud), waar we de eerste jaren heen gingen, en de omgeving van Chamonix in de Haute Savoie (Le Pelley, Taninges, les Houches en Saint Gervais), waar we daarna steeds verbleven vanaf 1984. De eerste jaren was dat op de camping municipal van le Pelley bij Sixt Fèr à Cheval. Na een aantal jaren in Taninges zitten we tegenwoordig steeds in Samoëns. Het is wat aangenamer in de appartementen van de Residences Fermes de Samoëns.

Van de vele tochten in die omgeving is de Tour de Mont Blanc (TMB) een aanrader en het Lac d'Anterne het ultieme rustpunt. Voor het bereiken van het Lac kom je bij de refuge Alfred Wills. Geweldig is de wandeltocht van Sixt naar Chamonix vanaf de Lion. Een tocht van ruim 11 uur naar de top van de Col du Brévent. Het gebied Bout du Monde is een verademing. Machtig is de tocht naar het Lac de Vogéalle. Hetzelfde geldt voor de wandeling naar het Lac de Folly. Ook deze zijn aan elkaar te lopen en desnoods op de route naar de Col des Chambres af te snijden via La Boîte aux Lettres naar Salvadon. Uiteindelijk arriveer je dan in le Crôt, vlak bij het dorpje Sixt. Eenvoudiger is het om achter het lac de Folly om te lopen en op die manier eenvoudiger het Lac de Vogealle te bereiken.

Het is jammer dat er steeds minder sneeuw ligt en de het gletsjerijs zich verder terugtrekt. Het blijft daarentegen genieten van de schitterende natuur en stilte. Het gebied in de Haute Savoie is veel groener en vriendelijker dan het ruwere, ruige en veel rotsigere gebied van de Écrins. 


Oostvaardersplassen
In de Oostvaardersplassen ben ik wandelgids. Door de film “de nieuwe wildernis” zijn er veel meer excursies. De druk op het publieke gedeelte, met name de driehoek in de zomerdag en de Schollevaar in de winter is sterk toegenomen. De Oostvaardersplassen staan door hun unieke vorm van beheer in het middelpunt van de belangstelling en maatschappelijke discussie. Het is in principe een belangrijk vogelgebied en valt onder het Europese beleid voor vogels: Natura2000.

Het beleid moet nu worden gewijzigd ten gevolge het besluit van de Provinciale Staten van Flevoland. Ruim 1800 edelherten moeten worden afgeschoten en bijna 160 paarden worden naar elders verplaatst. Het gebied zal ook worden veranderd door menselijk ingrijpen. Er komen meer poelen en eilandjes en ook worden bossen met open ruimtes aangelegd.(lees schuileilanden). Het unieke beheer van alles zoveel mogelijk overlaten aan de natuurlijke processen wordt losgelaten. Er waren al schuilrichels en kralen aangelegd, nieuwe bomen met gaasbescherming aangeplant en poelen gegraven, maar dat was nog niet genoeg. Het nieuwe beheer zal meer gericht zijn op toerisme en verdere economische uitbating. 

Het is onbegrijpelijk en vooral jammer, dat op deze wijze een experiment als mislukt wordt beschouwd en afgesloten. Ik blijf van mening dat het in de natuur nu eenmaal anders verloopt dan vooraf is bedacht. Ik volg in die zin de opvattingen van de grondlegger Frans Vera: plaats de sterfte van de dieren in de Oostvaardersplassen in een internationaal kader.

Voor de Oostvaardersplassen ziet het er ineens heel anders uit en zullen de veranderingen gigantisch zijn en is het de vraag hoe het met de Oostvaardersplassen gaat aflopen. Het gaat wel mee in nationaal park Nieuw Land met de Lepelaarplassen en de Markerwadden, maar hoe? Tevens zijn er nog infrastructurele dreigingen van Lelystad Airport. Naast de wijzigingen in beheer en beleid zal in de komende periode ook in moeras-reset plaatsvinden. Daarbij zal een deel van plassen, de Westerplas voor zo´n 2/3 deel worden drooggelegd, om vernieuwing en vergroting van het moerasgebied te krijgen. Daardoor zullen er ook weer meer vogels naar de Oostvaardersplassen komen. Bij realisatie van de Poorten in Almere en Lelystad zal de vraag zijn waartoe zij dan wel ontsluiten.

In ieder geval zullen de natuurlijke processen niet meer bepalend zijn. Het beleid is er nu op gebaseerd om te werken op basis van aantallen (dieren/grazers) en patronen (aan te planten bossen voor in totaal zo´n 600 hectare). Er zal een verbinding met het buitenwater worden gemaakt om de wateren te verbinden. Vistrappen worden gerealiseerd, waardoor meer stekelbaarsjes en bijvoorbeeld ook meervallen in het gebied kunnen komen. Tevens zal er voor zo´n 300 hectare aan water bijkomen verdeeld over tochten, poelen en verbindingen. In grotere poelen worden eilandjes gemaakt. De biodiversiteit zal dan zeker toenemen wat het natura2000 gebied alleen maar ten goede komt.

Het Oostvaardersveld, een soort mini Oostvaardersplassen aan de andere kant van de Praamweg gelegen dan de Oostvaardersplassen, is opengesteld in juni 2015. In 2014 heeft Staatsbosbeheer het Oostvaardersveld heringericht. Het doel was om een nieuwe en betere leefomgeving te creëren voor een groot scala aan plant- en diersoorten. Daarnaast is het Oostvaardersveld toegankelijker gemaakt voor recreanten. Zo zijn wandelroutes aangelegd en picknickbanken, infopanelen en een vogelkijkhut geplaatst, die een betere natuurbeleving mogelijk maken. Het werd versneld aangelegd met Europees geld dat overbleef door het uitblijven van een project in het Lauwersmeergebied. Vanaf het Buitencentrum kan de route naar de driehoek worden gevolgd, om dan links via het tunneltje onder de spoorbaan de verbinding naar het Oostvaardersveld te pakken. Tijdens de wandeling kom je langs een mooi uitkijkpunt over het gesloten gebied van de Oostvaardersplassen, de zogenaamde kleine Praambult. Er is in het Oostvaardersveld een keuze uit 3 routes van verschillende lengte. De routes zijn met paaltjes en handwijzers in de kleuren geel, blauw en paars aangegeven. Met wat geluk zie je dan de familie Konikpaarden. Ook kun je zomaar stuiten op een paar edelherten. De terreinomstandigheden kunnen wel eens te wensen overlaten, dus pas schoeisel en kleding er op aan, maar over het algemeen zijn de verharde paden goed beloopbaar.

In 2016 is begonnen met de verbinding naar het Hollandse Hout waardoor er nog weer eens een bosgebied van zo´n 900 ha bijkomt, waarin nu nog waterpartijen en slenken worden aangelegd. Nieuwe gebieden, ook die rond Almere, vormen zo een overgang van de gewone leefomgeving naar uiteindelijk de Oostvaardersplassen. Om de uitwisseling en biodiversiteit te bevorderen zouden aanvankelijk de natuurgebieden met elkaar verbonden kunnen worden zoals de Veluwe , de Utrechtse Heuvelrug, de gebieden rond Rijn, Waal en IJssel tot later zelfs de Ardennen en het Reichswald aan toe. Staatssecretaris Bleeker zorgde via bezuinigingen dat het niet verder doorging. In Flevoland was de verbindingszone naar het Horsterwold al nagenoeg gereed, boeren waren uitgekocht, hele stukken waren al klaar. Nu moet de verbinding beperkt worden tot bossen en gebieden in de directe omgeving zoals het Hollandse Hout, het Kotterbos en het Fluit of Ooostvaardersbos.

 

Een wandeling door de Driehoek, de groene route, naar de grote observatiehut De Zeearend, is de meest gebruikte route. Daar heb je na ruim 2,5 km wandelen vrij uitzicht over de Oostvaardersplassen. Deze route is in de winter gesloten van medio januari tot begin mei. Het is dan wel mogelijk om naar De Schollevaar hut te lopen. Deze route start als groen maar aan de overkant van het kanaal en de brug in dat geval niet oversteken. Start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad en volg groene route.

Aan de overkant van het spoor zijn er ook nog routes met name de gele route langs De Poelruiter is interessant. De meest lange route is de paarse, het lange pad, naar de observatiehut De Krakeend.

In alle gevallen is er vanaf De Kleine Praambult een mooi uitzicht over het niet voor publiek toegankelijk deel van de Oostvaardersplassen.

Hieronder staat een kaartje van de routes.

 

Tijdens de winterafsluiting is het wel mogelijk om aan de andere kant van de driehoek langs het kanaal naar de Schollevaar hut te lopen. Dat is een mooie tocht naar de aalscholver kolonie.  Op de heenweg aan de rechterkant van dat pad zie je de Keersluisplas waar kiekendieven graag jagen langs de rietkragen en velden. In het riet spot je mogelijk een baardmannetje, want die zitten daar veel. Ook de vos en het edelhert kun je zomaar tegenkomen.



Oostvaardersplassen wandelroute zeearend

 

Kippen

De voornaamste rassen die ik daarbij had waren Hollandse hoenders (kriel), Wyandottes en Welsummer krielen. Korte tijd heb ik ook een koppel Brahma's gehad. Deze waren zo kolossaal dat ze niet meer te houden waren en heb ze overgedaan naar een kinderboerderij.

Bijzonder zijn ook de parelhoenders, door ons zuiderburen ook wel "poelepetaten" genoemd. Zij leggen kleine steenharde eitjes. Het uitbroeden van de eieren is een crime, en dient in een heel vochtig milieu te gebeuren. Ben je er dan uiteindelijk in geslaagd om kuikens te hebben, dan moet je weer oppassen dat ze zich niet te pletter rennen. De kuikentjes zijn razendsnel en super zenuwachtig.

De parelhoen is overigens het symbool van Zuid-Afrika.

 

Links

wandelroutes Oostvaardersplassen
staatsbosbeheer.nl
Oostvaardersplassen dossier

DSV´61

vv Hierden

vv Zeewolde

Swift´64
BAS voetbal
Unicum
Hertha BSC Berlijn

FC Sankt Pauli
VVON

Samoëns