SCHOOLSCHAAK in ARNHEM

Het goede schoolschaak-doel
Klik op de banner en lees meer over dit goede doelen fonds.

SCHOOLCHESS - GAME ON

Op zaterdag 25 januari organiseren ASV en De Toren Arnhem samen het
Arnhemse schoolschaak kampioenschap 2014.

  1. Wanneer: zaterdag 25 januari.
  2. Wat: het Arnhemse basisschool schaak toernooi
  3. Waar: Olympus college in Arnhem zuid, ingang zeegsingel.
  4. Wie: ASV en De Toren Arnhem
  5. Hoe laat: vanaf 12.00 uur t/m 17.30 uur, prijsuitreiking
  6. Hoe: inschrijven via……zie de link bovenaan deze pagina aanklikken.

 
We spelen in een individueel toernooi om zoveel mogelijk Arnhemse basisscholieren de kans te geven om mee te doen. Je kunt dus ook als enige van je school meedoen, maar ook met bijv. 5, 9 of 10 kinderen.  Om echter een succesvol schoolteam te kunnen vormen voor de finale op 5 februari, is het natuurlijk wel handig minstens vier jongens en/of meisjes van één school mee te laten doen.

Het goede doel:  Prader willi fonds
Ook gaan we spelen voor het goede doel. Wat het goede doel is, zie de banner van het Prader willi fonds bovenaan deze pagina.
Help jij ook mee?  Jij kunt ook helpen door mee te doen aan het schaaktoernooi. Verder kun je bijvoorbeeld lege flessen inzamelen, karweitjes doen en of tijdens het toernooi een van de sponsorartikelen van het Prader-Willi Fonds te kopen en op die manier geld bij elkaar vinden. We zoeken zoveel mogelijk hulp om geld in te zamelen! Doe mee met het schoolschaaktoernooi Arnhem en vraag je ouders, leerkrachten, familie en buren of ze je willen sponsoren, door bijvoorbeeld voor elk gescoorde punt één euro in de collectebus te mogen doen. Tijdens het schoolschaak toernooi is er een informatie stand aanwezig.

Voor meer info zie de link boven aan deze pagina.
Tot dan op de 25e januari in het Olympus college.

Nog meer informatie over schaken op school

Op deze schoolschaak-site is verder alles te vinden over de schoolschaaktoernooien, over leren schaken, over trainen, over de Arnhemse verenigingen met een jeugdschaakafdeling, schaken op internet, enz. 

Speel mee in een echt schaaktoernooi en vertegenwoordig je school. Vraag je klasgenootjes of ze ook mee willen doen?  Vraag aan je leerkracht en of ouders of ze mee kunnen helpen bijv. om je in te schrijven.

Kan je al schaken? Maar je wilt beter worden? Vraag het dan via jouw school, bij je leerkracht,  je ouders of  bij S.V. De Toren Arnhem of ASV.
Je kunt dan bijvoorbeeld mee doen met een IJSCO schaaktoernooi.
Dat is een leuke oefening om beter te worden. Wie weet win je er al snel een prijs zelfs.

Kan je nog niet schaken, maar wil je dat graag leren.
Informeer dan ook naar de mogelijkheden op jouw school bij je leerkracht,  je ouders of bij s.v. De Toren Arnhem of ASV.
OF.......... leer het zelf met deze leuke basiscursus schaken op internet.

Vertegenwoordig je school (dat kan ook in je eentje zelfs) en doe gezellig mee met je vrienden op het schoolschaakrtoernooi in januari.
In de teamfinale op woensdag 5 februari, speel je samen als schoolteam.
Wie wordt de beste schaakschool van Arnhem? 
Speel voor het goede doel het Prader Willi Fonds. Probeer een sponsor te vinden, bijvoorbeeld je pa of ma, de bakker, cafetaria, buren, oma en of opa,  het bedrijf waar je familie werkt, enz.
Tip: leuk is misschien om dan een petje of T-shirt te dragen van je sponsor tijdens het schoolschaaktoernooi.

Lees alles over het schoolschaaktoernooi 2014 bij
aankondiging basis-schoolschaaktoernooi 25 1 - 2014

School schaken in Arnhem

Schaakvereniging De Toren Arnhem is begonnen met een schoolschaak project
“cognitieve ontwikkeling van het kind” genaamd. De bedoeling hiervan is dat kinderen, maar ook leerkrachten en ouders de vele voordelen van het schaken gaan ervaren en ontdekken.
“ Je hoeft niet slim te zijn om te kunnen schaken!!, maar je wordt slim als je gaat schaken!!! ”

Schaken als keuzevak, zo gek nog niet?
In vele landen om ons heen komt het voor dat schaken een onderdeel is van het lesprogramma op basisscholen. In Nederland komt dit regelmatig voor op de Montessori en Leonardoscholen (hoogbegaafden). Los van of een kind hoogbegaafd is of niet, voor elk kind dat schaakt, ongeacht niveau en of afkomst, is schaken een uitstekende vorm om de hersenen te oefenen. Tijdens het schaken komen verschillende aspecten van de denkvaardigheid zoals vooruit denken, planning, ontplooiing van creativiteit, enz. naar voren. Door het beoefenen van de schaaksport kan een kind zich beter concentreren, sneller rekenen, kritisch denken en oordelen, verantwoordelijkheidszin verwerven…
Kortom een schakend kind pikt een waaier van vaardigheden op, die functioneel zijn voor de cognitieve ontwikkeling.
In principe zou elk kind de kans moeten hebben om het schaken als keuzevak te mogen kiezen. Het moet geen verplichting worden, maar kinderen, leerkrachten en ouders zouden wel een evenredige kans moeten krijgen, ten opzichte van andere sporten, om de waarde van het schaken te ontdekken en te ervaren.

Om het bovenstaande te stimuleren bied De Toren Arnhem m.i.v. het najaar 2013 het volgende aan:
1. Voor leerkrachten en of ouders een gratis cursus schaaktraining, stap 1. De eerste keer vind plaats op vrijdag 15 november 19.45 uur in het Olympus College (zie in de bijlage alle informatie)
2. Schaakworkshop/clinic op basisscholen van Arnhem.
3. Hulp bij Spreekbeurten over het schaken voor leerlingen. (zie onderaan)
4. Het afspelen van een informatieve schaakfilm, (zie ook rechts op deze webpagina You Tube filmpje ) compleet met interview, impressie schaakactiviteiten, Dit is een filmproject van VSO Mariëndael Arnhem en
een profielwerkstuk van een van de studenten.
Vanuit deze activiteiten kunnen er wellicht schaak initiatieven op school ontstaan en zal er een grotere deelname ontstaan aan het schoolschaak toernooi in januari.
Derhalve komen we graag in contact met directie, ouders en of leerkrachten die het schaken op school willen en kunnen ondersteunen en initiatief daarin willen nemen.

Inmiddels zijn we al in contact met tien tal basisscholen, waarbij we workshops en uitleg geven. Er zijn al scholen die al schaakstukken en borden hebben aangeschaft en waar ook al schaakles wordt gegeven.

Klik op de button voor informatie over schaken als leervak en de invloed van leren schaken op ons brein

Contact:

Met het schoolschaak project
“cognitieve ontwikkeling van het kind”,
over het het schoolschaken en
met SV de Toren Arnhem:


Vraag maar raak via:
Info@schoolschaakarnhem.nl

Of bel 06-57284272

You tube filmpje "een blik in de schaakwereld van ...."

Vond je het schoolschaaktoernooi leuk?
Wil je misschien lid worden of eens kijken bij een echte jeugdschaakclub ?
In Arnhem heb je voor de jeugdschaaksport keus uit ASV en SV de Toren
Onder de logo's vind je informatie, klikken mag op deze site !
Meer Youtube filmpjesEn..... beter leren denken, wie wil dat niet?
Wetenschappelijk onderzocht: Leren schaken zorgt er voor dat kinderen de CITO-toets beter maken en beter leren denken!
Hoe kan dat ? Een schaker leert problemen en oplossingen te zien en vooral het beste te kiezen uit meerdere mogelijkheden.
Net als o.a. in de CITO-toets, logisch! Schaken is daarom ook een uitdagende CITO-toetstraining en een leuke!
Spelend leren kent vele voordelen. Op vele Leonardo-scholen is schaken daarom al onderdeel van het lesprogramma. Klik hier voor nog meer onderzoeken.

SCHAAKCLINIC : klik hier voor alle informatie over de opzet ervan in pdf
Ook in 2013 is het mogelijk eenmalig een gratis schaakclinic op de Arnhemse scholen te houden. Die clinic is vooral bedoeld voor kinderen, die nog niets van schaken weten. Er wordt een half uur les gegeven, waarna door alle kinderen al direct een toernooitje wordt geschaakt. Mail evt. voor een afspraak : Peter Lincewicz

ga naar SpeelZLeren schaken op school? Het kan met SpeelZ

Er is ook een manier om het leren schaken op school structureel op te zetten via de zogenaamde SpeelZ-schoolschaakkist van de KNSB. In de kist zit lesmateriaal om een jaar te lenen. De kist bevat o.a. een demobord om klassikaal les te geven, 10 sets schaakborden + stukken en een nieuwe korte cursus schaken voor de basisschool om in 10 lessen schaken te leren.
De cursus is van de hand van Poulien Knipscheer, die als lerares zelf dit lesprogramma na jarenlange ervaring heeft opgesteld. Het lesprogramma is speels en kent vele oefenvormen juist voor beginners. Met het lesmateriaal in de kist kunnen ouders, die het schaken beheersen een kleine groep kinderen les geven. Leraren kunnen gezien hun didactische vaardigheden er klassikaal mee werken, eventueel zelfs zonder kennis van het schaken.
Voor 10 kinderen zit in de kist een werkboek. 10 kinderen krijgen ook op naam thuis de chess tutor voor stap 1. Kinderen hebben aan de CDROM een prachtig oefenprogramma om hun vaardigheden te oefenen. De school kan er voor gebruik op school ook een bestellen, waarmee kinderen zelfstandig mee kunnen leren schaken op school bijvoorbeeld als plustaak. Meer info over het leren schaken op school is te vinden op de speciale SpeelZ-site. Er is ook een leuke basiscursus schaken op internet waar dat goed mee is te doen.

Wilt u de kist zien met desgewenst een presentatie aan de ouderraad of het lerarenteam zien?
Mail evt. voor een afspraak : Peter Lincewicz

Spreekbeurt houden op school over het schaken
Wil je ook een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over schaken? Wij kunnen je helpen om jouw spreekbeurt op school te laten plaats vinden. Laat ons het maar weten, wanneer je je spreekbeurt mag houden. Jijzelf, je ouders en of jouw leerkracht kan contact met ons opnemen. 
 Hier volgen wat tips over onderwerpen die je kunt behandelen: http://www.schaakmeester-p.nl/spreekbeurt.htm


Mail voor vragen of opmerkingen over deze site : Peter Lincewicz