SCHOOLSCHAAK in ARNHEM (31 januari en 11 februari 2015)

 

SCHOOLCHESS - GAME ON

Op zaterdag 31 januari organiseren ASV en De Toren Arnhem samen het
Arnhemse schoolschaak kampioenschap 2015. klik hier voor
INSCHRIJVEN

 1. Wanneer: zaterdag 31 januari.
 2. Wat: het Arnhemse basisschool schaak toernooi
 3. Waar: Olympus college in Arnhem zuid, ingang zeegsingel.
 4. Wie: ASV en De Toren Arnhem
 5. Hoe laat: spelen vanaf 12.30 uur t/m 17.30 uur, prijsuitreiking
 6. inschrijven/aanmelden vanaf 12.00 uur (wees op tijd)
 7. Hoe: inschrijven via de link bovenaan deze pagina.
 8. NIEUW: Bij het toernooi voor groep 3, 4, 5 moeten kinderen ook aangemeld worden als KNSB-schoolschaaklid (zie hier alle info).
  Alle benodigde gegevens moeten ingeleverd worden op de toernooidag 31 januari voor het invullen van het standaard-informatieformulier.
  Dan zorgt de organisatie voor de inschrijving en betaling daarvan als schoolschaaklid.
  Het inschrijfgeld blijft hetzelfde, maar een kind krijgt dan van de KNSB een oefenprogramma, de chess tutor (winkelwaarde 20 euri)
  Veel meer informatie op de site leren schaken met de "stappenmethode". De chess tutor bevat o.a. instructielessen voor het zelfstandig leren schaken. Ook op school interessant als lesmateriaal om zelfstandig te leren leren via de computer.
  NB: Het bovenstaande pt8 geldt alleen voor kinderen uit groep 3,4,5.

 
We spelen in een individueel toernooi om zoveel mogelijk Arnhemse basisscholieren de kans te geven om mee te doen. Je kunt dus ook als enige van je school meedoen, maar ook met bijv. 5, 9 of 10 kinderen.  Om echter een succesvol schoolteam te kunnen vormen voor de finale op 5 februari, is het natuurlijk wel handig minstens vier jongens en/of meisjes van één school mee te laten doen.
Er zijn dit jaar voor het eerst 2 hoofdgroepen.
kinderen uit groep 6,7 en 8: spelen samen maar met aparte prijzen per groep, de beste 4 kinderen van een school in de eindstand (of nrs 5 t/m 8 voor een 2e team) zorgen er voor of je teamfinale op 11 februari kunt bereiken. Dat is ongeveer net als in andere jaren.
De beste 4 schoolteams plaatsen zich voor de Gelderse finales.
kinderen uit groep 3, 4 en 5: spelen in aparte groepen met prijzen per groep. Elk 345-kind (dat kunnen er dus heel veel zijn evt.) scoort ook punten voor de school. De winnaar van die scholenstand krijgt een prijs, maar.... plaatst zich ook direct voor het NK voor groep 345.
Alle kinderen van die school mogen dan ook
aan het NK meedoen. Maximaal 20 per school.
Voorwaarde -van de KNSB- is wel dat je schoolschaaklid bent/wordt.

Voor meer info zie de link boven aan deze pagina.
Tot dan op de 31e januari in het Olympus college.

Nog meer informatie over schaken op school

Op deze schoolschaak-site is verder alles te vinden over de schoolschaaktoernooien, over leren schaken, over trainen, over de Arnhemse verenigingen met een jeugdschaakafdeling, schaken op internet, enz. 

Speel mee in een echt schaaktoernooi en vertegenwoordig je school. Vraag je klasgenootjes of ze ook mee willen doen?  Vraag aan je leerkracht en of ouders of ze mee kunnen helpen bijv. om je in te schrijven.

Kan je al schaken? Maar je wilt beter worden? Vraag het dan via jouw school, bij je leerkracht,  je ouders of  bij S.V. De Toren Arnhem of ASV.
Je kunt dan bijvoorbeeld mee doen met een IJSCO schaaktoernooi.
Dat is een leuke oefening om beter te worden. Wie weet win je er al snel een prijs zelfs.

Kan je nog niet schaken, maar wil je dat graag leren.
Informeer dan ook naar de mogelijkheden op jouw school bij je leerkracht,  je ouders of bij s.v. De Toren Arnhem of ASV.
OF.......... leer het zelf met deze leuke basiscursus schaken op internet.

Vertegenwoordig je school (dat kan ook in je eentje zelfs) en doe gezellig mee met je vrienden op het schoolschaakrtoernooi in januari.
In de teamfinale op woensdag 11 februari, speel je samen als schoolteam.
Wie wordt de beste schaakschool van Arnhem? 

Tip: leuk is misschien om dan een petje of T-shirt te dragen van je sponsor tijdens het schoolschaaktoernooi.

Lees alles over het schoolschaaktoernooi 2015 bij
aankondiging basis-schoolschaaktoernooi 31- 1 - 2015

School schaken in Arnhem

Schaakvereniging De Toren Arnhem is begonnen met een schoolschaak project
“cognitieve ontwikkeling van het kind” genaamd. De bedoeling hiervan is dat kinderen, maar ook leerkrachten en ouders de vele voordelen van het schaken gaan ervaren en ontdekken.
“ Je hoeft niet slim te zijn om te kunnen schaken!!, maar je wordt slim als je gaat schaken!!! ”

Schaken als keuzevak, zo gek nog niet?
In vele landen om ons heen komt het voor dat schaken een onderdeel is van het lesprogramma op basisscholen. In Nederland komt dit regelmatig voor op de Montessori en Leonardoscholen (hoogbegaafden). Los van of een kind hoogbegaafd is of niet, voor elk kind dat schaakt, ongeacht niveau en of afkomst, is schaken een uitstekende vorm om de hersenen te oefenen. Tijdens het schaken komen verschillende aspecten van de denkvaardigheid zoals vooruit denken, planning, ontplooiing van creativiteit, enz. naar voren. Door het beoefenen van de schaaksport kan een kind zich beter concentreren, sneller rekenen, kritisch denken en oordelen, verantwoordelijkheidszin verwerven…
Kortom een schakend kind pikt een waaier van vaardigheden op, die functioneel zijn voor de cognitieve ontwikkeling.
In principe zou elk kind de kans moeten hebben om het schaken als keuzevak te mogen kiezen. Het moet geen verplichting worden, maar kinderen, leerkrachten en ouders zouden wel een evenredige kans moeten krijgen, ten opzichte van andere sporten, om de waarde van het schaken te ontdekken en te ervaren.

Om het bovenstaande te stimuleren bied De Toren Arnhem m.i.v. het najaar 2013 het volgende aan:
1. Voor leerkrachten en of ouders een gratis cursus schaaktraining, stap 1. Bij voldoende aanvragen. De eerste keer vond al plaats in het Olympus College (zie in de bijlage alle informatie van de eerste cursus die werd gehouden)
2. Schaakworkshop/clinic op basisscholen van Arnhem.
3. Hulp bij Spreekbeurten over het schaken voor leerlingen. (zie onderaan)
4. Het afspelen van een informatieve schaakfilm, (zie ook rechts op deze webpagina You Tube filmpje ) compleet met interview, impressie schaakactiviteiten, Dit is een filmproject van VSO Mariëndael Arnhem en
een profielwerkstuk van een van de studenten.
Vanuit deze activiteiten kunnen er wellicht schaak initiatieven op school ontstaan en zal er een grotere deelname ontstaan aan het schoolschaak toernooi in januari.
Derhalve komen we graag in contact met directie, ouders en of leerkrachten die het schaken op school willen en kunnen ondersteunen en initiatief daarin willen nemen.

Inmiddels zijn we al in contact met tien tal basisscholen, waarbij we workshops en uitleg geven. Er zijn al scholen die al schaakstukken en borden hebben aangeschaft en waar ook al schaakles wordt gegeven.

Klik op de button voor informatie over schaken als leervak en de invloed van leren schaken op ons brein

Contact:

Met het schoolschaak project
“cognitieve ontwikkeling van het kind”,
over het het schoolschaken en
met SV de Toren Arnhem:


Vraag maar raak via:
Info@schoolschaakarnhem.nl

Of bel 06-57284272

You tube filmpje "een blik in de schaakwereld van ...."

Vond je het schoolschaaktoernooi leuk?
Wil je misschien lid worden of eens kijken bij een echte jeugdschaakclub ?
In Arnhem heb je voor de jeugdschaaksport keus uit ASV en SV de Toren
Onder de logo's vind je informatie, klikken mag op deze site !
Meer Youtube filmpjesEn..... beter leren denken, wie wil dat niet?
Wetenschappelijk onderzocht: Leren schaken zorgt er voor dat kinderen de CITO-toets beter maken en beter leren denken!
Hoe kan dat ? Een schaker leert problemen en oplossingen te zien en vooral het beste te kiezen uit meerdere mogelijkheden.
Net als o.a. in de CITO-toets, logisch! Schaken is daarom ook een uitdagende CITO-toetstraining en een leuke!
Spelend leren kent vele voordelen. Op vele Leonardo-scholen is schaken daarom al onderdeel van het lesprogramma. Klik hier voor nog meer onderzoeken.

SCHAAKCLINIC : klik hier voor alle informatie over de opzet ervan in pdf
Ook in 2013 is het mogelijk eenmalig een gratis schaakclinic op de Arnhemse scholen te houden. Die clinic is vooral bedoeld voor kinderen, die nog niets van schaken weten. Er wordt een half uur les gegeven, waarna door alle kinderen al direct een toernooitje wordt geschaakt. Mail evt. voor een afspraak : Peter Lincewicz

ga naar SpeelZLeren schaken op school? Het kan met SpeelZ

Er is ook een manier om het leren schaken op school structureel op te zetten via de zogenaamde SpeelZ-schoolschaakkist van de KNSB. In de kist zit lesmateriaal om een jaar te lenen. De kist bevat o.a. een demobord om klassikaal les te geven, 10 sets schaakborden + stukken en een nieuwe korte cursus schaken voor de basisschool om in 10 lessen schaken te leren.
De cursus is van de hand van Poulien Knipscheer, die als lerares zelf dit lesprogramma na jarenlange ervaring heeft opgesteld. Het lesprogramma is speels en kent vele oefenvormen juist voor beginners. Met het lesmateriaal in de kist kunnen ouders, die het schaken beheersen een kleine groep kinderen les geven. Leraren kunnen gezien hun didactische vaardigheden er klassikaal mee werken, eventueel zelfs zonder kennis van het schaken.
Voor 10 kinderen zit in de kist een werkboek. 10 kinderen krijgen ook op naam thuis de chess tutor voor stap 1. Kinderen hebben aan de CDROM een prachtig oefenprogramma om hun vaardigheden te oefenen. De school kan er voor gebruik op school ook een bestellen, waarmee kinderen zelfstandig mee kunnen leren schaken op school bijvoorbeeld als plustaak. Meer info over het leren schaken op school is te vinden op de speciale SpeelZ-site. Er is ook een leuke basiscursus schaken op internet waar dat goed mee is te doen.

Wilt u de kist zien met desgewenst een presentatie aan de ouderraad of het lerarenteam zien?
Mail evt. voor een afspraak : Peter Lincewicz

Spreekbeurt houden op school over het schaken
Wil je ook een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over schaken? Wij kunnen je helpen om jouw spreekbeurt op school te laten plaats vinden. Laat ons het maar weten, wanneer je je spreekbeurt mag houden. Jijzelf, je ouders en of jouw leerkracht kan contact met ons opnemen. 
 Hier volgen wat tips over onderwerpen die je kunt behandelen: http://www.schaakmeester-p.nl/spreekbeurt.htm


Mail voor vragen of opmerkingen over deze site : Peter Lincewicz