Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Onderzoeksrapporten > Evaluatie 2002 > Leidsch Dagblad

27 maart 2003

Steeds meer gebruikers Rijnstreekhopper

Experimenten in andere regio's op komst

ALPHEN/REGIO - De Rijnstreekhopper is een succes. Het aantal reizigers is het laatste jaar gestegen van 130.000 naar 150.000. Negen van de tien gebruikers is tevreden. Dat zijn cijfers waarmee het Rijnstreekberaad voor de dag kan komen, vindt het bestuur.

Hans Groen in 't Wout, wethouder van vervoer in Alphen en lid van het stichtingsbestuur, noemt de uitkomst van het onderzoek een stevige basis voor proeven in andere regio's. ,,In de regio Rijnstreek hebben we bewezen dat 'collectief vraagafhankelijk vervoer een uitkomst is voor kleinere kernen. De Rijnstreekhopper is niet alleen bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap, maar ook voor de gewone openbaar vervoerreiziger. De een komt dankzij de hopper gemakkelijker uit zijn isolement, de ander kan een kortere route naar zijn bestemming kiezen.''

De Rijnstreekhopper lijkt op maat gesneden. Vervoer van deur tot deur is mogelijk, maar ook van opstaphalte naar aansluiting met ander openbaar vervoer. Iedereen met een pas kan mee. Door de invoering van de pas is het bovendien mogelijk om de ritten naar de deelnemende gemeenten door te berekenen.

,,Want we dragen allemaal fors bij'', zegt Nico Jonker, wethouder van Ter Aar en bestuurslid. De deelnemende gemeenten Alphen aan den Rijn, Ter Aar, Liemeer, Jacobswoude, Rijnwoude en Nieuwkoop moesten het eerste jaar samen 500.000 euro bijleggen. Vorig jaar was dat 750.000 euro.

De gemeenten zijn bereid om die bedragen op tafel te leggen, omdat de Rijnstreekhopper een prima alternatief is gebleken voor onrendabele buslijnen. ,,Het systeem heeft zich inmiddels bewezen. Zeker vijf buslijnen of delen daarvan zijn bij de start van de Rijnstreekhopper in 2001 komen te vervallen. Je ziet dat er met deze manier van vervoer toch in een behoefte wordt voorzien. De bezettingsgraad van een hopper is hoger dan die van een bus'', zegt Rens Dankelman, woordvoerder van de provincie.

Uit een onderzoek van het Rijnstreekberaad blijkt dat 86 procent van de reizigers tevreden tot zeer tevreden is. Volgens 88 procent verschijnt de hopper altijd of meestal op tijd. De helft van de 920 ondervraagden reist twee keer per maand met de Rijnstreekhopper, dertien procent meer dan twee keer per week en drie procent dagelijks. Achttien procent heeft wel eens een klacht ingediend. ,,Dat zijn er vier per maand op 1300 ritten'', rekent Edwin van Staveren van het Rijnstreekberaad voor. ,,Het zijn er vier te veel, maar het geeft toch wel aan dat het aantal klachten beperkt is.''

Het Rijnstreekberaad noteert de klachten en geeft ze door aan de vervoerder. Groen in 't Wout: ,,Het is goed dat we dat gedaan hebben. Als zo'n klacht van ons komt gaat de vervoerder er serieuzer mee om, dan wanneer hij rechtstreeks naar de vervoerder gaat.''

De ervaringen in de Rijnstreek vormen een goede leidraad voor andere regio's. Hollands Midden (met Gouda als centraal punt) is de volgende regio waar de hopper gaat rijden.

Vorige pagina ] Volgende pagina ]