Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 > Jaarverslagen > Jaarverslag 2001 >  Samenvatting

De Rijnstreekhopper in 2001

De Rijnstreekhopper is een vorm van collectief vraagafhankelijk vervoer in de Rijnstreekgemeenten in de Randstad. Zij voorziet sinds 1 januari 2001 in het openbaar vervoer naast en in de plaats van enkele buslijndiensten, en is ook toegankelijk voor mensen met een mobiliteitshandicap. Voor de laatste groep passagiers gaat het om deur-tot-deur vervoer. De opsteller van dit verslag heeft over een lange periode de ritten en problemen nauwkeurig geregistreerd. Het is een persoonlijk verslag, gebaseerd op eigen ervaringen.

In totaal werden van 97 ritten de problemen geregistreerd en in de loop van het jaar gemeld aan de Stichting Rijnstreekhopper. Er werden bij 25 ritten niet minder dan 32 problemen opgetekend. 26% van de ritten waren dus problematisch.

Bij de 97 geregistreerde ritten kwam de hopper slechts voor 80 ritten op tijd voorrijden. Er waren 4 ritten te vroeg (gemiddeld 14 minuten) en 13 te laat. Aldus was een van elke 6 ritten niet op tijd.

De hopper kwam in het voorjaar 6 maal (12%) en in het najaar 7 maal (15%) te laat voorrijden. De tijdsoverschrijding, rekening houdend met de reglementaire marge van 30 minuten, varieerde van 5 tot 45 minuten. De gemiddelde tijdsoverschrijding was in het voorjaar en in het najaar met 23 minuten even groot. Er is geen verbetering opgetreden in de loop van het jaar. In 7% van de gevallen komt men zelfs meer dan 15 minuten te laat. Te laat voorrijden is niet alleen vervelend voor de passagier, maar ook voor de mensen met wie hij/zij heeft afgesproken. Bovendien moet de passagier er nu bij alle ritten rekening mee houden, dat de hopper te laat kan komen.

Er waren in het najaar veel minder klachten over het vastzetten van de rolstoel. Maar ook dan waren er nog problemen met het gebruik en functioneren van de sjorbanden, keuze van de ankerpunten en verantwoord fixeren van hand- of duwwagens.
Er waren ook klachten over verkeerde rekeningen, het voorrijden van verkeerde wagens en het onnodig kiezen van een weg met extreem veel drempels.

Het contact met de chauffeurs werd in het algemeen als positief ervaren. Als de hopper niet op tijd komt voorrijden en dit na enkele minuten wordt gemeld aan de Rijnstreekhopper, wordt er neutraal of afhoudend gereageerd: "hij is onderweg", "het is nog geen tijd" of "het is pas enkele minuten over tijd". . .

Ben Vermeer

                             

Vorige pagina ]