Rondreis door Noordwest-India
in 2001

 

MAANDAG 24 SEPTEMBER

Fort van Agra

Agra is bekend van het volgens velen meest volmaakte bouwwerk ter wereld; de Taj Mahal. We gaan dit wereldberoemde gebouw voor het ontbijt al bekijken omdat de kleur tijdens de zonsopkomst steeds verandert. Gelukkig is het hotel er niet ver vandaan.

De Taj Mahal is in de 17e eeuw in opdracht van Mogol-keizer Shah Jahan aan de oever van de Yamuna gebouwd als grafmonument voor zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal. Hij is er later zelf ook begraven.

We wandelen door een park naar de zandstenen Taj Poort die toegang geeft tot de enorme rechthoekige Mogoltuin van 550 bij 300 meter waar de Taj Mahal in ligt. In het midden van de tuin lopen vanaf de poort naar het mausoleum twee paden die worden gescheiden door een 3 meter breed kanaal onderbroken door een verhoogde vijver. Links van de Taj Mahal staat een moskee van rode zandsteen en rechts een zelfde gebouw om de symmetrie van de tuin niet te verstoren. Het mausoleum zelf is opgetrokken uit wit marmer dat is versierd met reliëfs en ingelegd met edelstenen. Het heeft een hoogte van 73 meter en op de hoeken van de onderbouw staan vier minaretten. De minaretten hellen iets naar buiten zodat ze, mochten ze ooit omvallen, het gebouw zelf niet beschadigen.

De tombes binnen in het gebouw worden omgeven door prachtig opengewerkte marmeren schermen ingelegd met edelstenen. De graven zelf liggen er onder in de kelder. De mogols waren plantenliefhebbers en de decoraties van de Taj Mahal bestaan dan ook voor een groot deel uit bloemmotieven uitgevoerd in pietra dura-techniek. In één bloem werden soms wel zo'n 35 soorten kornalijn verwerkt om de juiste kleurschakering te krijgen.

Na het ontbijt is het tijd voor een bezoek aan de aan de overkant van de rivier gelegen tombe van Itimad-ud-Daulah die ook wel de baby Taj wordt genoemd. Dit mausoleum werd tussen 1622 en 1628 opgericht door de dochter van Mirza Ghiyas Beg voor haar vader die minister was tijdens het bewind van Jehangir. Het gebouw is opgetrokken uit wit marmer en met edelstenen ingelegd volgens de pietra dura-techniek. Het is het meest vernieuwende mogol-gebouw uit de zeventiende eeuw een markeert de overgang van de grovere zandsteenarchitectuur naar de verfijning van de Taj Mahal. Persoonlijk vind ik de versieringen te overdadig, zeker in vergelijking met de prachtige Taj Mahal die we eerst bezochten.

In de 16e en 17e eeuw was Agra de hoofdstad van het Mogolrijk zodat ook hier een enorm fort is te vinden. Dit is de volgende bezienswaardigheid die we gaan bekijken. Het fort ligt aan de oever van de Yamuna en is omgeven door rode zandstenen muren van 2,5 km lengte en 20 meter hoogte. Tevens wordt het beschermd door een 10 meter brede gracht. Terwijl we via de Amar Singh Poort het fort binnen gaan worden we belaagd door allerlei lieden die iets aan ons willen verkopen of om geld bedelen. Binnen het complex ligt een enorme verscheidenheid aan gebouwen in allerlei stijlen. Van grove zandsteen en prachtig marmer uit de mogoltijd tot 19e eeuwse Britse barakken. Mooi is het uitzicht vanuit het paleisgedeelte over de bocht in de Yamuna rivier op de Taj Mahal.

In de namiddag bezoeken we een steenbewerkerswerkplaats waar men de pietra dura-techniek beoefent. We zien hier met eigen ogen hoe soms minuscule stukjes edelsteen in model worden geslepen en ingelegd in marmeren platen die eerst zijn uitgehakt. Er zijn prachtige voorwerpen te koop; van onderzetters tot tafelbladen.

WEBSITE VAN FRITS KNOLL

naar INDEX PAGINA

naar VORIGE DAG
naar REISROUTE
naar VOLGENDE DAG

 

Taj Mahal in Agra

De cenotaven in de Taj Mahal

Pietra dura werk aan de buitenzijde van de Taj Mahal

Fort van Agra

Schoolkinderen in het fort van Agra

Slijpen in de pietra dura werkplaats

Meer foto's

naar INDEX PAGINA

naar VORIGE DAG
naar REISROUTE
naar VOLGENDE DAG